A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Ezt akarja a gyerek karácsonyra

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 3660
  • · Dátum: 2013.11.16. 14:51
  • · Rovat: Hardver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Közel nyolc év után nemsokára megérkeznek a boltokba a videojátékok sztárjai, a legújabb Playstation és Xbox, bár az utóbbit nem lesz egyszerű karácsonyig elcsípni. Egyáltalán érdemes-e a közeljövőben lecserélni a régi konzolt, és ha igen, melyikre? Összegyűjtöttünk minden tudnivalót a gépekről.
Hirdetés

Az új generációs gépek közül hivatalos importból – tehát rendes, gyártói garanciával – idén csak a Playstation 4 érkezik meg Magyarországra, december 13-án. A videojátékokat forgalmazó 576 bolthálózatnál ugyanakkor azt mondták, hogy karácsony előtt csak kisebb mennyiség várható ebből a modellből, a nagyobb árukészletre csak a jövő év elejétől lehet számítani.

Még nehezebb lesz elcsípni a rivális Xbox One-t, ebből ugyanis az idén csak nem hivatalosan behozott példányok várhatók, vagy külföldön lehet megvenni a konzolt november végén. Az Xbox One hivatalos magyarországi premierjének idejét a Microsoftnál sem tudták megmondani, a Media Markt elektronikai üzletláncnál pedig azt mondták, hogy csak jövőre számítanak a konzol megjelenésére Magyarországon. Az 576-nál is várhatóan csak azokat tudják az idén kiszolgálni, akik előrendelik a gépet, a többieknek várniuk kell a hivatalos premierre.

A Microsoftnál az elhúzódó bevezetést azzal indokolták, hogy “nem az a cég stratégiája, hogy minél gyorsabban a polcokra kerülhessen az Xbox One", ehelyett biztosítani akarják azt, hogy a magyar nyelvű zenei és filmes tartalmak, ügyfélszolgálati háttér is rendelkezésre álljon. Ha valaki a nem hivatalos importból megveszi az Xbox One-t, annak a hivatalos bevezetésig nélkülöznie kell a magyar nyelvű terméktámogatást, illetve a hivatalos garanciális ügyintézést is, és az internetes játékboltban elérhető tartalmak mennyisége is korlátozott lesz. Egy átlag játékosnak ezért nem is érdemes még megvennie ezt a gépet.

Sony PlayStation 4

Az eNet piackutató cég statisztikái szerint Magyarországon a jelenlegi generációs gépek közül az Xbox 360 volt népszerűbb, az eladott gépek 60 százalékát ez a modell tette ki. A fennmaradó bázis jelentős részét a PS3 adja, a Nintendo termékeinek részesedése nem számottevő. Az új generációs modellek közül azonban a Playstation 4 indul előnnyel.

Drága és még drágább

Egyik új konzol sem olcsó, de a Playstation 4 kerül kevesebbe: ezért – játék nélkül – 128 ezer forintot kérnek, míg az Xbox One első példányait 160 ezer forintos áron lehet előrendelni a magyar boltokban – ez a csomag sem tartalmaz játékprogramot. A különbség abból adódik, hogy az új Xboxot kizárólag a cég új, mozgást és hangot is felismerő – bár a magyar nyelvet egyelőre nem is ismerő – Kinect kamerájával együtt lehet megvenni, míg a Playstation a hasonló funkciójú Eye kamera nélkül is kapható lesz. A PS4-gyel a magyar felhasználók az online játékboltot és átalánydíjas játék-előfizetést (fix éves díjért néhány tucat játékot tartalmazó katalógusból lehet játékot választani) vehetik igénybe, a neten keresztüli többjátékosos mód (multiplayer) viszont a korábbi gyakorlattól eltérően fizetős lesz.

Azt már a bejelentésük óta tudni lehet, hogy mindkét konzol egy asztali számítógéphez hasonló felépítésű, de a gépekről közölt legfrissebb elemzések szerint azért jócskán testre szabták őket. A PS4-ben és az Xbox One-ban egyaránt egyetlen lapkára épül a processzor és a grafikus gyorsító is, amely mindkét típus esetében AMD gyártmányú. Mindkét új modell tartalmaz olyan segédlapkákat, amelyek célfeladatokat – például videokódolást – végeznek, hogy tehermentesítsék a főprocesszort, és ne lassuljon be a rendszer. A Sony és a Microsoft konzoljai közül mindkét típus alkalmas Blu-ray-filmek lejátszására, és mindkettőt 500 gigabájtos merevlemezzel szerelik fel – ezen a játékok mellett például fotók, zenék is tárolhatók.

Mint amikor feltuningolod a PC-det

Bár a hardveres felépítés nem egyforma, a két gép teljesítménye nagyon hasonló, ugyanakkor a játékfejlesztőknek még ki kell tapasztalniuk az új rendszereket. Bár mindkét új géphez mutattak be látványos új játékokat, a már napvilágot látott tesztek szerint az első játékok még nem hibamentesek: a Call of Duty: Ghost legújabb része Xbox One-on az elvártnál kisebb felbontásban fut, PS4-en pedig időnként szaggat. Az egyik nagyon várt, nyílt világban játszódó hackeres játék, a Watch Dogs végül nem is lesz elérhető az új gépek premierjekor, mert még túl sok hibát tartalmaz.

Az általános vélekedés szerint az új konzolokra megjelenő első játékoknál nem lesz akkora minőségi ugrás, mint mondjuk a Playstation 2 és 3 között: a gyorsabb hardveren nagyjából annyival szebbek a játékok, mint amikor lecseréljük a PC-ben a videokártyát egy erősebbre. Egy átlagosnál jobban felszerelt windowsos számítógépen simán el lehet érni az új generációs konzolok által nyújtott látványt. Egy ilyen gép azonban valamivel drágább a konzolnál, ha jó minőségű alkatrészeket tartalmaz.

Microsoft Xbox One

Ez azonban nem azt jelenti, hogy vacakok a hardverek, csak a fejlesztőknek is igazodniuk kell hozzájuk: az Xbox 360-ra és a PS3-ra megjelent első játékok is sokkal csúnyábbak voltak a most, nyolc évvel később megjelent társaiknál.

Kevés játék csábít vásárlásra

Hiába ontotta mindkét cég a látványosnál látványosabb játékok bemutatóit a konzolok bemutatásakor, a valóságban idén karácsonyig viszonylag kevés olyan játék jelenik meg, amelyik kizárólag új generációs gépen játszható. A PS4 esetében ilyen a Killzone: Shadow Fall című lövöldözős játék, az Xbox One-nál pedig a Forza Motorsport 5 autószimulátor, illetve a Ryse: Son of Rome című akciójáték.

Az olyan ismert játékok, mint a Battlefield 4, a már bemutatott Call of Duty: Ghosts, a FIFA 14 futballszimulátor, az NBA Live 14 kosárlabdaprogram vagy a legújabb Need for Speed autóversenyes játék, a Rivals még megjelennek a régi konzolokra, az Xbox 360-ra és a Playstation 3-ra is – persze a gyengébb hardver miatt csúnyább kivitelben. A Nintendo tavaly dobott piacra új játékgépet, a Wii U azonban nem túl kedvelt, mivel képességei nagyjából azonosak az Xboxéval és a PS3-éval, viszont csupán egy érintőképernyős irányító hivatott a játékélmény fokozására. A Wii U annyira rosszul fogy, hogy egyes sikerjátékok nem vagy csak jelentős késéssel jelennek meg rá.

Húzza ki még egy évig nyugdíjas konzollal!

Még legalább három évig várható új játékok megjelenése az Xbox 360 és PS3 konzolokra, mivel ezekből világszerte mintegy nyolcvanmillió darab van használatban. Ez azt jelenti, hogy minden rájuk írt játéknak sokkal több potenciális vevője van, mint az új generációs gépekre írtaknak. A fenti logikát követve nem butaság még egy-két évet várni az új konzolok megvásárlásával.

Bár a játékok kétségkívül szebbek az új gépeken, az igazán ütős darabok – például a DriveClub című PS4-es autóverseny vagy a Titanfall című Xbox One-os akciójáték – csak jövőre jelennek meg. Összességében mindkét platformra csak jövő karácsonyra várható igazán ütőképes, sehol másutt nem elérhető játékkínálat. Egy év alatt pedig rengeteg dolog változhat: kijavítják a programok hibáit, bevezethetik az olyan járulékos szolgáltatásokat, mint például a konzolról elérhető videotéka, és maguk a konzolok is olcsóbbak lehetnek.

Egy másik választható lehetőség az, ha a meglévő régi konzolt cseréljük le egy azonos színvonalú riválisára: egy Xbox 360-at egy PS3-ra, vagy fordítva. Ezekre több tucat olyan játék létezik, amely csak az egyik, vagy csak másik platformra jelent meg: ilyen például az Xbox 360-ra gyártott Halo lövöldözős játék, Playstationön pedig a filmszerű horror-akciójáték, a Last of Us. A kereskedésekben sokszor csak nagyon nyomott áron veszik be a használt konzolokat, ezért érdemes apróhirdetésben cserepartnert keresni a gépre. Egy korábbi Xbox 360 vagy Playstation 3 azonban még így is feleannyiba kerül, mint egy új modell, és több játékot tartalmazó alapcsomagok is léteznek belőle.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licencee alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Te Joe, ismered a szex - rodeót ?
- Még soha nem hallottam róla. Mesélj...
- Szóval: hátulról megleped az asszonyt, s amikor már kellőképpen belemelegedtetek a játékba, gyöngéden a fülébe súgod: "Tudod, drágám, ez az a figura, amit a barátnőm is a legjobban szeret!"
- Na és ?
- Na és ezután minimum nyolc másodpercig rajta kell maradni !
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!