A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Ezek kellenek az új mobiljára

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 5112
  • · Dátum: 2013.12.25. 10:35
  • · Rovat: Mobil
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Mindegy, hogy iPhone vagy Android várta a fa alatt, mindkét platformra összegyűjtöttük a leghasznosabb appokat.
Hirdetés

Appok nélkül hiába okos a telefon, ám ész nélkül sem érdemes letölteni őket, mert az már a használhatóság rovására mehet akár a legújabb csúcsmobilon is. Segítünk kiválogatni a legjobb alkalmazásokat.

Spóroljunk egy kis telefonszámlát!

Az okosmobilhoz nem kell feltétlenül a legdrágább mobilinternetre előfizetni, már néhány száz megabájtos, egy gigabájtos csomag is sokat segíthet. Az internetes hívásokat ilyen esetben wifin érdemes bonyolítani, a kommunikációs appokkal és az e-maillel pedig elég hatékonyan kiváltható az SMS.

Skype Androidra és iOS-re

A legismertebb appok a Skype és a Viber: ha a legtöbb ismerősünk ezekre esküszik, mi is kénytelenek leszünk valamelyiküket használni, pedig az utóbbi app Androidon kissé talán túl zavaró mértékben is beépül a rendszerbe. Az akkumulátor kímélése érdekében érdemes egyik vagy másik programnáll lehorgonyozni, a párhuzamosan futó nettelefonok eléggé le tudják terhelni a telefont.

A Skype letöltése iOS-re

A Skype letöltése Androidra

A Viber letöltése iOS-re

A Viber letöltése Androidra

 

Netes telefonra a Google Talk leváltására tervezett Hangouts is alkalmas, bár elsősorban az üzenetek váltását szolgálja. Néhány napja az androidos mobilok tulajdonosai már csak a különálló Facebook Messenger appal tudnak üzeneteket küldeni és fogadni a közösségi oldalon, noha ez korábban az alap Facebook alkalmazásból is lehetséges volt. Ez azért rossz, mert a Messenger app teljesen kiszámíthatatlanul tud viselkedni, sokszor még csúcsmobilon is egyszerűen összeomlik. Nem csoda, hogy egyre népszerűbb a nemrég megjelent riválisa, a WhatsApp Messenger, amely a Blackberrytől egészen a Nokiáig minden platformra elérhető. Ezzel az appal szöveget, fotókat és rövid hangüzeneteket lehet küldeni, telefonálási lehetőséget nem tartalmaz.

A Hangouts letöltése iOS-re

A Hangouts letöltése Androidra

A Facebook Messenger letöltése iOS-re

A Facebook Messenger letöltése Androidra

A WhatsApp Messenger letöltése iOS-re

A WhatsApp Messenger letöltése Androidra

 

A Skype, a Hangouts és a Facebook Messenger használatához az adott szolgáltatásokra kell regisztrálni, míg a Viber és a WhatsApp esetében maga a telefonszám szolgál azonosítóul, az első használat után a telefonkönyvben lévő ismerősök is megjelennek a kontaktlistákon.

 

Most merre kell mennem?

A telefon azért okos, hogy a legváratlanabb helyzetben is tudjon segíteni. Tájékozódáshoz a Google Térkép jól használható - ez egyelőre iOS-en is mérföldekkel veri az Apple hasonló megoldását. Bár használatához szükség van mobilinternetre, Androidon elég magyarul bemondani neki a címet, és már indítja is a navigációt, akár tömegközlekedési járatokkal is megtervezve az útvonalat.

Google térkép és Egérút

A Google Térkép letöltése iOS-re

A Google Térkép letöltése Androidra

Az Egérút letöltése iOS-re

Az Egérút letöltése Androidra

 

Az iOS esetében ez még nem érhető el. Bár dugófigyelője a Google térképének is van, ha ideiglenesi útlezárásokat is szeretnénk elkerülni, jobban járunk a magyar Egérúttal, amelyet kifejezetten a forgalom minél hatékonyabb figyelésére terveztek.

Ha valaki gyalog közlekedik és a fővárosban él, a BPMenetrend appra van szüksége, ez ugyanis egy gyakran frissülő adatbázist tartalmaz a BKV minden járatáról. A MÁV vasúti járataira kíváncsi utasoknak az iMenetrend appot ajánljuk.

A BPMenetrend letöltése iOS-re

A BPMenetrend letöltése Androidra

A iMenetrend letöltése Androidra

Az iMenetrend letöltése iOS-re

 

A leghasznosabb appok

Vannak dolgok, amelyekre mindig a legváratlanabb helyzetekben lehet szükség. Ilyen például a jelszó és az időjárás-előrejelzés is. Előbbire a LastPass - havi egy dollárba kerülő - appja kínál megoldást, amely a böngészőbe és az operációs rendszerbe is betelepíthető, a jelszavakat pedig egy titkosított felhőtárhelyre is átmásolja. A védett jegyzetek tárolását is lehetővé tevő applikációval egy közös jelszóval érhető el az összes többi, beleértve akár a PIN-kódokat is.

A LastPass honlapja

 

Az Időkép appja magyar forrásból szolgál információkkal a várható időjárásról, ezért praktikusabb lehet használni a hasonló funkciót kínáló, de külföldi appoknál. Androidon widgetként is használható a főképernyőn, az iOS-es verzió esetében a rendszer korlátai miatt ez nem lehetséges.

Időkép Androidra és iOS-re

Az Időkép letöltése iOS-re

Az Időkép letöltése Androidra

 

A közös képviselő üzenetét vagy egy tájékoztató plakátot egyszerűen lefotózhatunk bármilyen telefon kamerájával, de van erre egy sokkal jobb app is. Ha a Genius Scannel tesszük ugyanezt, akkor a program algoritmusa automatikusan levágja a széleket, és korrigálja a perspektívát akkor is, ha a szöveget ferde szögből fotóztuk, végül pedig kiemeli a szöveget a jobb olvashatóság, és a szövegfelismerő szoftverekben való alkalmazhatóság végett. Szkennerre már nincs is szükség.

A Genius Scan letöltése iOS-re

A Genius Scan letöltése Androidra

 

Valamivel üssük el az időt

Az Origónak és a többi hírportálnak is van saját appja, de ha valaki szeret több forrásból tájékozódni, akkor egy jó hírolvasó alkalmazásnak veszi igazán hasznát.

Az Origo app letöltése iOS-re

Az Origo app letöltése Androidra

 

Egy magyar felhasználó számára az egyik legjobb választás most a Feedly, amelyhez egy-egy oldal hírcsatornáját nagyon egyszerű hozzáadni, csupán be kell írni a keresőbe az oldal nevét. Lehet benne kategóriák szerint rendezni az oldalakat, a későbbi olvasásra szánt cikkek elmenthetők egy külön listára, és persze webes megfelelője is létezik. A nem hírolvasó szolgáltatásban, hanem mondjuk Facebookon vagy egyszerűen csak a weben megtalált cikkek hasonló, egyszerű könyvjelzőzésére a Pocket nevű appot ajánljuk, amelynek ugyancsak van PC-s felülete. Segítségével a munka szünetében talált művészeti nagyinterjút kényelmesen el tudjuk olvasni a villamoson ülve a listáról.

A Feedly letöltése iOS-re

A Feedly letöltése Androidra

A Pocket letöltése iOS-re

A Pocket letöltése Androidra

 

Ha filmeket szeretnénk nézni mobilon vagy tableten, arra Androidon az MX Playert ajánljuk, ez nagyon sok formátumot támogat. Ha nem a készülék memóriájából, hanem hálózatról szeretnénk filmeket lejátszani, arra ezen a platformon az ES File Explorer nevű fájlkezelő a jó választás, amely tartalmaz beépített médialejátszót is. IOS esetében mindkét feladatra kiválóan alkalmas az AVPlayerHD nevű app, ami három dollárba kerül.

Az ES File Explorer letöltése Androidra

Az MX Player letöltése Androidra

Az AVPlayerHD letöltése iOS-re

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licencee alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Az anyuka készül lefektetni az ikreket. Az egyik gyerek hangosan elkezd nevetni.
- Minek örülsz annyira? - faggatja a mama.
- Annak hogy Misit kétszer fürdetted meg, engem meg egyszer sem.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!