Ez a kép már egy kicsit túl éles is

Az új Nexus 7-est az iPad Mini ellen küldtük párbajra. Elég egy szuperképernyő a győzelemhez?
Hirdetés

A Google saját márkanevét viselő táblagép új verzióját egy hónapja mutatták be, és már akkor tudni lehetett, hogy az androidos referenciamodellnek tekinthető táblagép szuper minőségű képernyőjével fog hódítani.

iPad Mini vs. Nexus 7

Mire jó a szuperképernyő?

Már a bekapcsoláskor feltűnik a szokásosnál jobb képminőség: a főmenü ikonjainak feliratai az új Nexuson könnyen olvashatók, míg az iPad Minin semmi sem ilyen éles. Ez persze még édeskevés, ha viszont megnyitjuk az Origót mindkét táblagépen, már sokkal jobban kijön a különbség: a Google tábláján a kisebb betűk is jól kivehetők.

Az Amazon Kindle e-könyv-olvasó alkalmazást elindítva valamelyest javul a helyzet, mivel ott kellően nagyra lehet állítani a betűméretet és szellősre a sorközt, de tíz-húsz percnyi olvasás után azt tapasztaltuk, hogy a Nexus nagyobb felbontású képernyője sokkal kevésbé fárasztja a szemet. A különbség ahhoz hasonló, mint amikor egy kissé rövidlátó ember szemüvegben vagy anélkül kezd újságot olvasni: előbbi esetben nyilván mindent élesebben lát, a betűk azonosítása kevésbé megterhelő. A Nexuson egyedül az zavaró, hogy nem lehet eléggé levenni az LCD háttérvilágítás erősségét, ami az esti olvasásnál jól jönne. Mivel sokan már papírújság helyett is a netről, akár a Flipboard vagy a Feedly nevű olvasóappokból szerzik a napi híreket, a jó olvashatóság kulcsfontosságú, hiszen azért veszünk táblagépet, hogy a PC monitoránál kényelmesebben férjünk hozzá a tartalmakhoz.

A képminőség ilyen drasztikus javítása - az új Nexus 7-es képernyője négyzetcolonként 323 pixelt tartalmaz - révén gyakorlatilag szabad szemmel nem is látni már a tablet kijelzőjén az egyes képpontokat, akármilyen közelről is nézzük. Ez egyben azt is jelenti, hogy ennél tovább már nem is lesz értelme növelni a képminőséget, hiszen úgysem vennénk észre a különbséget, bár ez csak a hét colos képernyőkre igaz, a nagyobb kijelzőkön a hasonló képpontsűrűséget csak nagyobb felbontás mellett lehet elérni.

iPad Mini vs. Nexus 7

Nem teljes a komfort

A képminőség javításának érdekes hozadéka, hogy a Google új táblagépén a legkisebb minőségi hiba is azonnal szembeötlik. Ezt leginkább a YouTube-on tapasztaltuk, ahol még a HD-ben feltöltött műsorok egyes részletei is pixelesek voltak, nem beszélve az eleve kis felbontású felvételekről, amelyek gyengéi a megszokottnál hangsúlyosabbá váltak.

Többen is kipróbáltuk egymás után az új Nexus 7-et és az iPad Minit, és nemtől függetlenül mindenki az Apple táblagépének méretét és képarányát találta kényelmesebben használhatónak. A Mini nyolc colos, normál arányú képernyőjén a szélesvásznú filmeket leszámítva minden optimálisabban elfér, a Nexus 7 hétcolos, szélesvásznú LCD-jét többen is túl keskenynek találták, és úgy vélték, a picivel nagyobb riválist komfortosabb használni. A Nexus hosszúkás kivitele miatt álló módban a kijelző felső részén lévő ikonokat már elég nehéz elérni úgy, hogy nem váltunk fogást rajta. De legalább karcolásálló üveg óvja a sérülésektől.

A Nexuson a hangerőszabályzón és a bekapcsológombon kívül nincsenek fizikailag is létező gombok, a főmenü és a visszalépés billentyűje virtuális formában, az érintőképernyőn jelenik meg. Ez annyiból szerencsés, hogy nincs, ami elromoljon - az iPadek gombjának cseréjét nem véletlenül hirdetik sok szervizben akciósan -, ugyanakkor a virtuális gombokra sokkal könnyebb véletlenségből rábökni.

Ezen a legszebb játék is elindul

Az biztos, hogy a Nexus 7-esben dolgozó négymagos, másfél gigahertzes processzor és a két gigabájtosra növelt memória meghozza a várt eredményt. Ez a táblagép villámgyors, és a legfejlettebb 3D-s játékokat is elfuttatja. Az Asphalt 7 autóverseny mellett a Riptide GP2 jet ski verseny játék is tökéletesen futott rajta maximális felbontásban, viszont a korábban megvett Need for Speed Most Wantedre kiírta, hogy nem kompatibilis az eszközzel. A táblagépes játékok jelentős részét még mindig kínszenvedés irányítani a készülék döntésével és tapogatásával, remélhetőleg valaki előrukkol végre egy épkézláb módon használható irányítóval, hiszen egy ilyen gép grafikai képességei a legújabb zsebkonzolokkal is versenyképesek.

A 2013-as Nexus 7 beharangozásakor kiemelték, hogy virtuális térhangzásra is képes: ennek előnyeit mi egyáltalán nem tudtuk észlelni, bár a monó hangszóró helyett kétségkívül egy sztereó van a gép hátoldalának két szélén. Ez elég jól szól, bár nagyobb hangerő mellett kissé dobozhangja van. Mindkét minigép jó könnyű, tartásuk nem fárasztja a kezet a tízcolos modellekkel ellentétben, amelyeket olyan nehéz hosszan kézben tartani, mint egy fotóalbumot.

Nem túlságosan látványos, viszont hasznos újítás, hogy a Google új táblájának hátulja gumiszerű műanyagból készült, fogásra olyan, mintha az eszköz eleve egy tokban lenne. Az előddel ellentétben az új modellen már egy bejövő üzeneteket jelző dióda is van, ezt az iPad Miniről hiányoljuk. Szerencsére jól eltalálták a fényerejét, nem bántóan villog bele az éjszaka sötétjébe, csak szolidan jelzi, ha az asztalon heverő, inaktív módban lévő táblagépen valamilyen információ várja tulajdonosát. Akárcsak az előd esetében, az új Nexuson sem lehet bővíteni a háttértárat memóriakártyával, hasonlóan az iPadhez. Ezzel szemben a Samsung Galaxy Tab 3-as táblagépei microSD-kártyát is tudnak fogadni.

A táblagép 5 megapixeles hátlapi kamerával rendelkezik, amit - az iPad Minihez hasonlóan - nem szereltek fel villanóval, így kevés fény mellett nem igazán használható. A képminőség elfogadható kültéri állóképek vagy a gépen futó Android 4.3-as verzióban elérhető otthoni Street View-panorámák esetében is. Videóból akár full-HD felbontásút is tud rögzíteni a táblagép, de a kamera automatikus fókusza annyira rossz, hogy sokszor válnak életlenné az alanyok a videón, érdemes ujjbökéssel manuálisan szabályozni, hogy mi legyen éles. Az iPad Mini kamerája sem egy prémiumtípus, de az automatikus fókusz azon jobban működött.

Az akkuidő nagyjából azonos a Nexuson és a Minin, a játékok futtatása meríti leginkább a tableteket, de normál használat mellett mindkét modellt csak néhány naponta kell feltölteni.

iPad Mini vs. Nexus 7

Ez most a legjobb vétel

A Google új Nexus 7-esének 16 gigabájtos, csak wifivel szerelt változata a táblagépet kölcsönadó Speedshopnál e sorok írásakor 95 ezer forintba kerül, vagyis pontosan annyiba, mint a tavaly óta kapható iPad Mini. Benyomásaink szerint most az új Nexus 7 jobb vétel az Apple tabletjénél, hiszen egy ilyen eszközön a képminőség meglehetősen sokat nyom a latban, hiába kiforrottabb az iOS-rendszer (például új eszközre átálláskor az appok beállításait is automatikusan letölti) és az arra elérhető appok az Androidnál. Aki mindenképpen Apple-termékre vágyik, annak érdemes megvárnia a készülék Retina képernyős verzióját.

Érdeklődésünkre az egyik - névtelenséget kérő - hazai kereskedésnél elmondták, hogy érezhetően csökkent az iPad Mini iránti kereslet azóta, hogy a boltban előrendelhető a Nexus 7 idei kiadása. Az első készletek mostanság érkeznek meg a hazai boltokba, sok helyütt már előrendelésben megvették a Google új modelljének mindegyik példányát, pedig az iPadek közül épp a Mini a legkeresettebb idehaza is.

Dobó Mátyás, a Telekom termékfejlesztési vezetője szerint a Google képes volt megelőzni riválisát a szuperképernyős modellel, azt azonban még csak találgatni lehet, hogy ezzel mennyi előnyre tesz szert a keresőcég. Az Apple hivatalosan még semmit sem közölt az iPad Mini várható utódjáról, a legfrissebb pletykák szerint azonban még karácsony előtt várható a retinás modell érkezése, amellyel a cég kiegyenlítheti az erőviszonyokat a tabletpiacon.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licencee alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version