A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Átverések lánclevélben: ne dőljön be!

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 6703
  • · Dátum: 2010.09.24. 19:37
  • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Ismét járják az internetet azok a körlevelek, eredeti nevükön hoaxok, amik már tíz éve is téves információkat, légből kapott butaságokat terjesztettek. Végigvettük a legnépszerűbb típusokat, amiket szigorúan tilos továbbküldeni.
Hirdetés

Bill Gates elosztogatja a vagyonát, aki ezt a levelet továbbküldi, kaphat belőle. Egy gyanús számot nem szabad felvenni, mert több ezer eurós mobilszámlát generál. Sürgősen B Rh pozitív vért keres egy kisfiúnak a vérellátó szolgálat. Egy dolog közös ebben a három üzenetben: egyik sem igaz. Senki nem kap pénzt Gatestől - hacsak nem humanitárius alapítvány -, nem lopják el a pénzt a mobilunkról, a kisfiú pedig évek óta kikerült a kórházból. Az ilyen üzeneteket idegen szóval hoax-nak, vagyis átverésnek hívják, és a korosabbja már tíz éve járja az internetet.

A legtöbb hoaxot egyszerűen le lehet leplezni: elég figyelmesen végigolvasni őket. Ha az nem válik rögtön gyanússá, hogy nagyon sokat - több ezer eurót, laptopot - ígér a semmiért cserébe, akkor a semmiféle kapcsolatban nem levő cégek, megszűnt vállalatok, nem létező vagy épp ezer éves termékek miatt lehet gyanakodni. Az is jó megoldás, ha továbbküldés helyett rákeresünk az ilyen levelekben szereplő nevekre: hamar megtaláljuk a jellegzetes átveréseket a városi legendákat leleplező, hoaxokat gyűjtő oldalakon.

Hoax

Anna Swelung laptopjai

Az Ericsson promóciós laptopokat osztogat, hogy növeljék a márka ismertséget, eladást.
Ha részt akarsz venni a promócióban, 8 embernek kell ezt a üzenetet elküldeni, és egy Ericsson T18 Laptop üti a markod. Ha 20 embernek küldöd el az emailt, a jutalmad egy Ericsson R320 Laptop lesz-.

*Ne feledd a küldött email másolatába betenni az anna.swelung@ericsson.com email címet.*

Több mint tíz éve járja az internetet az Ericsson laptopokat ígérő levél is. Az első verziója még a kilencvenes évek végének divatos telefonjait ígérte - a szétnyitható T18-ast, valamint a karcsú R320-ast -  a továbbküldőknek. A levél nem volt szerény, a jobbik mobilért húsz ismerősnek kellett továbbküldeni, és a kisebbik készülékért is tíz embert kellett zaklatni. Az évek során a telefonok ára jelentősen csökkent, ezért a szöveget egy ismeretlen zseni átírta, hogy laptopokat ígérjen.

Anna Swelung (született Anna Swelund) természetesen nem létezik, ám valakik még arra is vették a fáradtságot, hogy a Facebookon létrehozzák a 13 ismerőssel rendelkező, és természetesen az Ericssonnál dolgozó nő profilját.

Csalásra figyelmeztet a rendőrség

Engedjék meg, hogy felhívjam figyelmüket egy újfajta bűncselekményre, Európában már több ilyen történt, sajnos hozzánk is eljött. A bűncselekmény folyamata a következő: a mobiltelefon kijelzőjén nem fogadott hívás jelenik meg. Erre az értesítésre sor kerülhet anélkül is, hogy a telefon megcsörrenjen. Ha a mobiltelefon tulajdonos, miután megnézte, hogy milyen számról van szó, és ha a hívószámok a következők: +39., +390., +391., +392., +393., +394.(ebben a konkrét esetben  +3... szám volt), de mindjárt kitörli a számot, abban az esetben további következménye nem lesz. De ha felhívja ezt a számot, a bűnözők áldozatává válik. A konkrét esetben a mobiltelefon tulajdonosa jelentkezett az említett számra, és több mint 2.000 EURO-s költsége keletkezett. Ugyanis ha jelentkezünk ezekre a számokra, nincs lehetőség rá, hogy megszakítsuk a vonalat, s óriási költségek keletkezhetnek a telefonszámlánkon.

Kuti Erika rendőrszázados nevét használva legalább két különböző hoax terjed. Az egyikre már korábban felhívta az [origo] a figyelmet, ám a napokban kaptunk egy sokkal hosszabb verziót is. Az első variáns csupán arra hívja fel a figyelmet a nem létező Szervezett Bűnözés Ellenes Központi Hivatal nevében, hogy ne hívjon vissza bizonyos olaszországi számokat. Mondanunk sem kell, hogy a telefon megcsörgetése nélkül nem lehet nem fogadott hívást hagyni a készüléken, az olasz számok biztonságosak, megszakíthatatlan hívás pedig nem létezik.

Bill Gates szétosztja vagyonát

Egy próbát megér. Veszteni való nincs. Hátha!!! Normál esetben nem küldök tovább ilyen fajta üzeneteket,de ez a levél egy nagyon jó baráttól jött,aki ügyvédno, és egy érdekes lehetoségnek tunik!!!

Ha o azt mondja nekem, hogy ez muködik, akkor muködik is.Minden esetre nem veszt vele semmit az ember.

A következoket mesélte el nekem: Ügyvédno vagyok és ismerem a törvényt. Ez egy tény.
Ne csapjátok be magatokat, az AOL és az Intel tartja magát az ígéretéhez a bíróságtól és milliós nagyságrendu követelésektol való félelme miatt,ahogy ezt nemrég a Pepsi Cola csinálta a General Electic-kel.

Kedves barátaim, ne tartsátok ezt egy buta viccnek. Bill Gates most osztja szét a jövedelmét. Ha most nem reagáltok rá, késobb megbánhatjátok. A windows még mindig a leggyakrabban használt program. A Microsoft és az AOL kísérleteznek ezzel az e-mailen keresztül elküldött szöveggel (e-mail beta test). Ha elkülditek ezt az e-mailt a barátaitoknak, akkor a Microsoft 2 hétig követi a nyomotokat. Minden egyes személyért, aki ezt az e-mailt elküldi 245 EUR-t fizet a Microsoft. Minden egyes személyért, akinek elküldtétek és o továbbküldte ezt az e-mailt 243 EUR-t fizetnek, a harmadik személyért, aki megkapja 241 EUR-t fizet a Microsoft. 2 hét után a Microsoft küld nektek egy levelet, amiben kéri a postai címetek megerosítését és küld egy csekket.

A badarságokkal teli levél nem éri be ennyivel, később még hosszasan bizonygatja, hogy az ajánlat valós, sőt a levélíró maga is kapott már egyszer 2480 eurót a Microsofttól. Az egyszerű pénzkereseti lehetőség azonban nem igaz, a fenti levél sajnos a zagyva hoax alaptípusát képviseli. A problémák röviden: a több területen is jelen lévő General Electric mamutvállalatot sosem perelte be a Pepsi, az emaileket nem tudja két hétig követni a Microsoft - talán az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség tudná, de ők nem szoktak pénzt osztani - végül pedig az AOL-nak és a Microsoftnak semmi köze egymáshoz.

Bill Gates

Ironikus, de az átverés első mondata az évek során igazzá vált. Bill Gates valóban szétosztja vagyonának egy részét, ám ezt nem a Microsoft vezéreként teszi, hanem a humanitárius programokat és maláriakutatást támogató Bill és Melinda Gates Alapítvány fejeként.

Emeltdíjas SMS-es csalás

MSN veszély! Átverés! Kérlek add tovább!

Vigyázzatok! Aki a Windows Live Messenger-t használja az msn-hez, annak a lap alján időnként megjelenik egy IQ-teszt. Ez egy nagy átverés!!!!! Ha rákattintasz és megcsinálod a feladatot, a telefonszámodat fogja kérni "a válasz" megküldéséhez. Ha itt megadod a számodat és a tovább gombra kattintasz, kapsz egy sms-t és ebben a pillanatban 1.080,- forintot (Ezernyolcvan forintot) levonnak a kártyádról, előfizetésedről! Innentől kezdve az IQ-tesztről már szó sincs, hanem tagja lettél a "dada klubnak", és ami a legszörnyűbb: HETENTE le fog vonni újabb 1.080,- forintokat a rendszer, egészen addig, amíg ki nem lépsz a dadából. De kilépni sem egyszerű, mert a honlapon nincs rajta, hanem egy telefonos automatát hívogathatsz munkaidőben. Szóval ez a jelenlegi LEGNAGYOBB CSALÁS ami kimondottan a diákságot célozta!

Kuti rendőrszázados leveléhez hozzácsapva járja az emeltdíjas SMS-ek veszélyeire figyelmeztető üzenet az internetet. A hoaxra hasonlító megfogalmazás ellenére az írás nem tartalmaz valótlan elemeket. A Jamba.hu vagy a Dada.net olyan SMS-ben kifizethető szolgáltatásokat kínálnak - jellemzően játékokat, alkalmazásokat, csengőhangokat - amiket borsos havidíjért cserébe lehet megrendelni a mobilszámunk megadásával, és a feliratkozó SMS-re való válasszal.

Leukémiás kisfiúnak vér kell

S.O.S.!!!!!!MINDENKI!!!!!
B Rh pozitív jótevők segítségére vár egy 29.hétre született,kritikus állapotú kisfiú!!!! Tel.:06-30-376-0152 !!!!Aki tudja tegye fel az üzenőfalra,hogy többen láthassák!!!! Neked csak egy perc, Neki az élet!!!!!

Több olyan levél megy körbe az interneten, ami azonnali véradásra szólítja fel a jóakaratú embereket. Az ilyen történeteknek gyakran van igazságmagja, ám a probléma megoldása után még évekig körözhetnek a világhálón, így sosem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy egy valóban fontos felkérést, vagy egy régi átverést kaptunk meg.

A legjobb módszer az Országos Vérellátó Szolgálat honlapjának meglátogatása annak megállapítására, hogy van-e szükség vérre. Már a címlap is mutatja, hogy megfelelő-e a vérkészlet, ám külön aloldal is van arra, hogy megtekintsük, milyen vércsoportú donorokat keresnek.

 

Hogyan ellenőrizzük a hoaxot?

Joggal háborítjuk fel ismerőseinket, ha ezeréves lánclevelekkel bombázzuk őket. Ennyire még az örök boldogságot ígérő idézetekkel vagy csinos kicsmacskák fotóival teletömött diasorok küldözgetése sem kínos. Érdemes tehát alaposan átgondolni, akár ellenőrizni is a leveleket, mielőtt esetleg továbbküldjük őket.

Elég csak pár kulcsszót beütni a Google-be, hogy lebuktassuk a láncleveleket. Anna Swelundra, Bill Gates vagyonára keresve máris megtudjuk, hogy ezeket az üzeneteket már öt éve is küldözgették egymásnak az emberek. A kereső mellett érdemes a városi legendákat és átveréseket gyűjtő magyar és külföldi oldalakon (előbbi: urbanlegends.hu, utóbbi: snopes.com) is szétnézni. Akitől pedig megkapjuk valamelyik ősi átverést, bátran figyelmeztessük - hátha ír még egy körlevelet, amivel visszafoghatja a levél terjedését.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Eddigi hozzászólások

Szerző: iminet | Beküldve: 2011.01.10. 20:56
iminet

Hát igen, változó intenzitással ugyan, de hetente 2-8 alkalommal küldik el ismerőseiknek a cikket az olvasók a fenti e-mail gombbal, továbbá más módon is érkeznek levelezőszájtokról, közösségi oldalakról a látogatók. Mégis kevés…

Szerző: Mosányi Imre | Beküldve: 2011.01.10. 18:01
Mosányi Imre

Ezt a cikket nagyon széles körben kellene terjeszteni, mert nap mint nap 2-3 lánc levél érkezik,s sajnos sokan elhiszik a tartalmukat ! :coolsmile:

cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Bika tanítja a fiát a nemi életre. Mellettük álldogál 3 tehén.
- Figyelj, fiam ! Így csináld ! 1-2-3 ! Érted ? Na, most te.
- 1 - 2 - 3 ! - Nem jó, lassú ! Gyorsabban ! 1-2-3 ! Na, most te.
- 1 - 2 - 3 ! - Még mindig lassú ! Koncentrálj a gyorsaságra ! Lássam !
- 1-2-3-4 ! Bocs, apa.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!