A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Alig volt javítanivaló az új Windowson

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 3140
  • · Dátum: 2011.02.27. 11:28
  • · Rovat: Windows
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Kedden este kiadta a Microsoft másfél éve kapható legújabb operációs rendszeréhez az első szervizcsomagot, vagyis a Service Pack 1-et. Az utóbbi tíz év során ez az első olyan javításgyűjtemény, amelyben tulajdonképpen semmilyen komoly problémát nem kellett orvosolni a Windowsban, és a felhasználók sem igazán hiányoltak belőle semmilyen funkciót.
Hirdetés

Az első szervizcsomagban csupán az eddig kiadott kisebb javításokat gyűjtötték össze, hogy a rendszert újonnan használatba vevőknek az első indításkor ne kelljen annyi patchet letölteniük számítógépükre. Ez korántsem volt mindig így: az előző két Windows, a Vista és az XP esetében a javítócsomagokat egyfajta digitális messiásként várták a felhasználók, mivel az alapverziók annyi problémával küzdöttek, hogy egy teljes nagygenerálra volt szükség a normális működéshez.

Windows 7

A Vista szervizcsomagja garanciális javításként működött

A 2007 elején megjelent Windows Vista a Microsoft története legnagyobb baklövésének számít: megjelenésekor sokan szenvedtek használatával, mivel például a gyártók egyáltalán nem, vagy csak fél-egy éves késéssel adták ki termékeik új, vistás illesztőprogramjait. Ezek hiányában hiába csatlakoztattak nyomtatót, vagy multimédiás ketyeréket a PC-hez, azt nem lehetett működésre bírni.

Emellett a Vistára váltók azt tapasztalhatták, hogy rendszerük nem működik elég gyorsan, a stabilitása is hagyott maga után kívánnivalót. A komoly problémák orvoslását a Microsoft nem kapkodta el, nem kevesebb, mint egy évet kellett várnia a felhasználóknak a rendszer nagyjavítására, és az eszközök használatához szükséges illesztőprogramok is nagyjából ekkorra készültek el elegendő számban.

 

Mire kijavították a Vistát, már jött a Windows 7

A vistás Service Pack telepítése szteroidként hatott az operációs rendszerre, gyorsabbá vált például a fájlok másolása, a ki- és belépés vagy a hibernálás, és sokkal stabilabb lett a teljes rendszer. Azt, hogy a Windows Vista nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a Microsoft is beismerte, Bill Gates a Gizmodo kütyüblognak adott interjújában elég hangsúlyosan utalt arra, hogy nem tartja túl jó szoftvernek a Vistát, az elnök-vezérigazgatói székben őt váltó Steve Ballmer pedig "befejezetlen munka"-ként hivatkozott a szoftverre.

Másfél évvel a Vista javítócsomagjának premierje után meg is érkezett a Windows 7, amely már a felhasználók és a szaksajtó részéről is kedvező fogadtatásban részesült. Aki kicsit türelmesebb volt, korábban vásárolt XP-jével akár át is vészelhette a Vistával beköszöntött vészkorszakot.

 

Férgek ellen kellett pajzs az XP-nek

 
A Windows Vista balul sikerült bevezetése miatt az eredeti terveknél jóvál tovább biztosít támogatást a Microsoft a nagyjából tíz évvel elelőtt megjelent Windows XP-hez. Mivel világszerte még rengetegen használják a szoftvert, 2014-ig jelennek meg hozzá biztonsági javítások, ami a különböző kártevők, online támadások megakadályozása miatt kulcsfontosságú.
 
A Windows XP esetében az első, 2003-ban kiadott javítócsomag tette használhatóvá például az akkor még újdonságnak számító USB 2.0-s eszközöket, amelyek a korábbinál gyorsabb másolási sebességet biztosítottak. Csupán egy évet kellett várni az SP2-re, ami olyannyira átszabta a Windows XP-t, mintha remixelték volna a szoftvert: teljesen új tűzfal, biztonsági funkciók és a levelezést és böngészést érintő funkciók váltak elérhetővé a rendszerben. Ezt  követően figyelmeztető üzenetek jelentek meg akkor is, ha a gépre nem volt víruskereső szoftver telepítve. Ez az azóta megjelent összes Windowsban így van, bár saját víruskereső alkalmazás kibocsátására csak négy évvel később szánta rá magát a Microsoft.

A biztonsági újításokra azért volt szükség, mert a kétezres évek közepén hihetetlen mennyiségben keringtek a neten az e-mailben és hálózati kapcsolatokon keresztül terjedő kártevők, amelyek nem csak a vállalatoknak, hanem az otthoni felhasználók mindennapi életét is megkeserítették.

 

Már jövőre megérkezhet a Windows 8

Steve Ballmer
Steve Ballmer a CES 2011-en

 

A Windows 7-ből már több mint 300 millió darab licencet értékesített a társaság, amelynek fejlesztői a pletykák szerint már tavaly óta dolgoznak a második javítócsomag elkészítésén.

Bár ennek várható megjelenési idejéről nincs információ, a technológia gyors fejlődése miatt minden bizonnyal az új szoftver funkcióit is bővíteni kellhet utólag. Például már kaphatóak az elterjedt USB 2.0-nál gyorsabb USB 3.0-s eszközök, de a Windows 7 alapból még nem támogatja ezeket, az SP1 telepítése után sem - manuálisan kell illesztőprogramokat telepíteni használatukhoz.A szaksajtóban keringő pletykák szerint elképzelhető, hogy az USB 3.0 alapszintű támogatása csak a Windows 8-ban lesz elérhető. Erről a rendszerről még nem sokat tudni, Steve Ballmer januári bemutatója szerint már nem csak a hagyományosan személyi számítógépekbe szánt lapkákat tartalmazó eszközökön, hanem például mobil eszközökön, például táblagépeken és okostelefonokon is fut majd. Ez a szoftver az elemzők várakozásai szerint jövőre jelenik meg, ami jelentős késést jelent, hiszen a rivális Apple és Google már kínál táblagépekre optimalizált szoftvereket.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Három angol hajótörött unatkozik egy lakatlan szigeten. Az egyikük megszólal.
- Mi lenne, ha golfoznánk? Nem kell hozzá más, csak egy ütő, egy labda és egy lyuk. Nekem van egy ütőm.
- Nálam van egy labda - szól a másik.
- Én pedig nem játszom - mondja a harmadik.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!