A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Visszatekintő - 2012

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 3929
  • · Dátum: 2012.12.30. 20:47
  • · Rovat: Iminet Blog
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Lassan véget ér az év, ilyenkor sokunknak eszébe jutnak felejthetetlen, vagy épp feledhető élmények. Nincs ez másképp egy techportál esetén sem. Szerkesztőségünk visszaemlékezett 2012-re.
Hirdetés

Ha csak egy szóval kellene jellemeznünk, 2012 a mobil éve volt. Portálunkon ez volt az első esztendő, hogy a legtöbb cikket mobilfronton publikáltuk: internetes lapunk hasábjait jórészt az okostelefonok, táblagépek kapcsán született cikkek tették ki. Idén is dobbantott az Apple, tarolt az Android, a Microsoft összemosta a mobil és az asztali gépek közötti határt.

 

Főszerepben az Android

Soha eddig nem volt olyan erős az Android, mint 2012-ben. Idén két főverziót is kiadtak (4.1, 4.2), emellett óriási mértékű eladást produkáltak. A Gartner felmérése alapján a harmadik negyedévben (azaz július elejétől szeptember végéig) értékesített készülékek 72,4 százalékán Android futott, ami közel húsz százalékos növekedést jelent a tavalyi év megfelelő időszakához képest. Mindeközben az Apple-féle iOS 13,9, a BlackBerry 5,3, a Bada 3, a Symbian 2,4, a Windows Phone pedig szintén 2,4 százalékkal rendelkezett, míg az egyéb rendszereknek mindössze 0,4 százalék jutott. Bár táblagép-fronton az eladásokat tekintve még mindig az Apple a király, az Android itt is nagyon erősen jön föl, az IDC előrejelzése alapján 2012-ben az iPad készülékek 53,8 százalékon, az androidos tabletek 42,7 százalékon állnak - írja a Mobilarena.

Kép

A vártnál is népszerűbbek a tabletek

Az idén már jóval százezer forint alatti áron elérhetővé váltak a jó minőségű androidos tabletek, mint például a Google Nexus 7 vagy a Samsung Galaxy Tab 2. A kisebb, hét colos képernyővel szerelt készülékek könnyű hordozhatóságuk miatt annyira beváltak, hogy két év után az Apple is rászánta magát, és kiadott egy kompakt, és elődeinél jóval olcsóbb táblagépet iPad Mini néven - közli évértékelőjében az [origo].

iPad Mini

Nem váltotta meg a világot az Apple

De hozta a kötelezőt Idén, ahogy mi is beszámoltunk róla, megjelent az iPhone 5, melyre ezúttal is rárepültek a felhasználók. Az Apple-t övező elképesztő légkör (nevezhetnénk hype-nak is) idén sem csökkent, sőt! Az iPhone 5 eljövetelével ismét megmutatták a világnak, no és persze a felhasználói bázisuknak, hogy nem maradhat ki egy év sem csemegéznivalók nélkül. És valóban, gyakorlatilag a hazai és a külföldi szakportálok is folyamatosan szivárogtattak ki ezt-azt az Apple idei üdvöskéjéről, persze a fejlődés nem áll meg, a vásárlókat nem lehet mindig a kötelezővel elégedetté tenni, így ideje lesz nagy durranással is előrukkolni. Talán majd 2013-ban.

 

Nem ült a babérjain a Microsoft

Windows 8Talán  nem túlzás azt állítani, idén Redmond volt a legtöbbet a figyelem középpontjában. Összegyúrták az operációs rendszereket, és egy Windows 8 brand alatt három termékcsaládot is kiadtak: asztali gépekre a Windows 8, Intel-alapú táblagépekre a Windows 8 RT, míg az okostelefonokra pedig a Windows Phone 8 rendszereket. Ezek egy közös koncepcióra épülnek, melyet a Windows Phone 7 jóvoltából már megismertünk. A felhasználók számára a legnagyobb nehézséget talán a Windows 8 használata és megszokása jelentette.

A Microsoft idén az online szolgáltatásaival is megmutatta a világnak, hogy nem hiába tartoznak a vezető informatikai cégek közé. Úgy újították meg a SkyDrive felhőalapú tárhelyet, hogy a rivális Google rendszerére, Androidra is sikerült egy abszolút helyénvaló kliensszoftvert kiadni. Ezenkívül az egész Microsoft Live szolgáltatásgyűjtemény átalakult, megérkezett a Windows Live Messengert kiváltó Skype kiliens is, mellyel az egykor MSN Messenger névre hallató csevegőszoftver nyugdíjazása is biztossá vált.

 

A nagyvilág se unatkozott

Amíg a nagy gyártók, szoftvervállalatok egyre próbálták lenyűgözni a fogyasztókat, addig kivonták a forgalomból az egyik legnagyobb fájlmegosztót, a Megaupload-ot és perbe fogták az üzemeltetőit. A magyar internetezőket is utcára vitte az ACTA nevű nemzetközi kereskedelmi egyezmény, amely kritikusai szerint elsősorban az amerikai cégek érdekeit szolgálta volna - közölte az [origo].

Itthon bevezették a telefonadót, melytől a mobilkommunikáció átalakulását várták a szkeptikusok - ez végül elmaradt, a december 21-re jósolt világvégével együtt. Ugyan elindult a 4G / LTE hálózat, a szupergyors mobilinternetes hálózat még csak kis számú felhasználónak és még kisebb számú eszközzel érhető el, ez egyelőre csak érdekesség, mintsem világmegváltó szolgáltatás, persze a jövőben még azzá válhat.

 

Ennél izgalmasabban nem is kezdődhetne a 2013-as esztendő, hiszen sem a technológiai, sem a felhasználók elégedettségéért versengő szolgáltatások fejlődése nem áll le. Elértük azt a szintet 2012-ben, mely komoly erőfeszítések célba érését eredményezte, de  tudjuk, még nincs vége. Jövő év végi cikkünkből persze sok, most még kérdéses felvetésre kaphatunk választ, reméljük, a koncepcióból minél több megvalósul, és talán az idén elmaradt negyedik mobilszolgáltató is elkezdheti pályafutását.

 

Ezúton kívánunk minden Olvasónknak szerencsés, eredményekben gazdag boldog új esztendőt!

Boldog újévet!

- K.I

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
- Anyuuu, azt mondták az óvodában, hogy mi vámpírok vagyunk.
- Ne törődj vele kisfiam, inkább edd a levest mert megalvad.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!