A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Windows Update önfegyelemre nevelése

 • Szerző: iminet
 • · Olvasva: 6184
 • · Dátum: 2007.03.23. 13:13
 • · Rovat: Windows
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Azon olvasóink, akik szeretik biztonságban érezni a Windows XP-t futtató gépüket, bizonyára találkoztak már rendszerük bosszantó tulajdonságával: folyton újra akarja indítani a gépet egy-egy fontos frissítés telepítését követ?en. Vajon kínálkozik-e megoldás a kellemetlen újraindítások elkerülésére?
Hirdetés
Nyilván a frissítések bekapcsolása mellett szeretnénk valamiféle megoldást találni, hiszen a gépünk biztonsága talán ugyanolyan fontos, mint a megnyitott dokumentumaink megőrzése.

A Windows Update (vagyis az automatikus frissítés) alapvetően hasznos szolgáltatás, ha körültekintően használjuk. Ehhez nem árt, ha Windows XP rendszerünket felvértezzük a 2. javítócsomaggal is (SP2, Service Pack 2), hiszen a Microsoft folyamatosan javítja az egyes hibákat, melyeket mi felhasználók az ilyen frissítéseken át kapunk meg a szoftvercégtől.
Ajánlatos tehát, ha ez a funkció be van kapcsolva, nem mindegy azonban, hogyan.
Ha a Sajátgép ikonján jobb egérgombbal kattintunk, és a megjelenő menüből a Tulajdonságok pontot választjuk, kapunk egy ablakot. Ebben az Automatikus frissítések fület választva elénk tárulnak a lehetőségek. A Windows ugyan a legelsőt (Automatikus letöltés és telepítés) ajánlja, a gyakorlatban ez nem javasolt, maximum kezdő vagy feledékeny felhasználó válassza ezt. A másik véglet, a kikapcsolás is ellenjavallt, így nem lesz felkészülve gépünk a veszélyeket rejtő hibákra - és ahogy cikkünk elején írtuk, pont nem ez a cél. A helyes beállítás a közbülső kettő, tehát az automatikus letöltés-kézi telepítés, vagy a szimpla értesítés. Az első esetben a Windows letölti a frissítéseket, de nem telepíti, míg a második lehetőség csak figyelmeztet, ha van új frissítés, a letöltéssel és telepítéssel mi rendelkezhetünk (egy-egy kattintás mindössze).


Itt konfigurálhatjuk az Automatikus frissítést

Ha letöltöttük a frissítést, és megvagyunk a telepítéssel is, néha előfordulhat, hogy a gépünk javaslatot tesz az újraindításra, ezt azzal magyarázza, hogy a frissítéseket csak ezután veszi használatba a rendszer. Néha ennél drasztikusabb megoldás is előfordulhat: a gép emberi beavatkozás nélkül tesz kísérletet az újraindításra, megakadályozni kb. 5 percünk van. A bosszantás ott kezdődik, mikor a kérdéses ablak néhány percenként felbukkan, és így gyakorlatilag 5-10 percnél hosszabb időre nem tudjuk magára hagyni a gépet, melyen fontos munkáink futnak.
Milyen jó lenne kikapcsolni ilyenkor, ugye? Sajnos a frissítés teljes kikapcsolásával két probléma is van: elfelejthetjük visszakapcsolni (ami nem túl biztonságos), és a probléma se szűnik meg, ettől még a gép most utoljára újraindít.


Az a bizonyos bosszantó ablak - biztos mindenki találkozott már vele

Van-e megoldás?
Kézenfekvő tehát, hogy a frissítés kell. Az is, hogy az újraindítás nem kell. E kettőt kéne ötvözni valahogy - a káposzta is megmaradjon, valamint a kecske is jóllakjon.. Most az olvasó bizonyára csóválja a fejét - helytelenül. Ugyanis megoldható, méghozzá a csodalámpa megdörzsölése nélkül. Máris két lehetőség kínálkozik, attól függően, hogy a helyzet melyik oldalán állunk éppen. A következőkben mindkét esetet megvizsgáljuk.


Azonnali beavatkozás kell
Kikapcsolható az újraindítás, de lehet, hogy épp most van szükségünk gyorssegélyre. Ha a bosszantó ablak lelövése - egyebek híján - nem halogatható a következő bekapcsolásig, tegyük az alábbiakat:

 • Indítsuk el a Start menüből (vagy a Windows gomb + R billentyűkkel) a Futtatást, majd írjuk be ezt: services.msc.

 • Ekkor megjelenik a Windows szolgáltatásait kezelő ablak.

 • Keressük meg a listában az -Automatikus frissítések- sort (angol operációs rendszer esetén: Automatic Updates).

 • Kattintsunk jobb egérgombbal ezen a ponton,

 • és válasszuk a Leállítás (Stop) parancsot.

És nincs többé bosszantó üzenet, újraindítás meg pláne. Kicsit drasztikus lépés volt ez tőlünk, ugyanis közvetlenül a frissítési szolgáltatást kapcsoltuk ki. De nincs ok az aggodalomra, a szolgáltatás a gép ismételt indításakor újfent futni fog, valamint a problémát ideiglenesen meg is oldottuk.

A végleges megoldás
Munkánk eddig nem teljes, hiszen biztosítani kell a jövőre nézve is az automatikus újraindítás felfüggesztését. Némi keresgélés után a Microsoft támogatási oldalán találtunk rá a megfelelő procedúrára. Elrejtették rendesen, mint ahogy azt megszokhattuk. Sok hasznos, de tapasztalatlan felhasználó által katasztrófát (is) okozható funkcióját gondosan eldugta a szoftveróriás. Nézzük, hogyan kell megvalósítani a vágyunkat:

 • Ismét csaljuk elő a Futtatást (Windows gomb + R)!

 • Írjuk be a gpedit.msc parancsot, majd az OK gomb lenyomását követően vegyük szemügyre a megjelenő ablakot. Ez ugyanis az automatikus frissítés konfigurációs ablaka.

 • A bal oldali fa szerkezetű listából menjünk bele a Felügyeleti sablonokon belül található Windows összetevők sorba, ezen belül pedig a Windows Update-et válasszuk. A bal oldali fán megspóroljuk a dupla kattintást, ha csak az egyes elemek melletti + jelre kattintunk, hiszen így kinyitva a benne lévő alágak lesznek láthatók.

 • Most a jobb oldali listán duplán kattintsunk az -Automatikus újraindítás tiltása ütemezett automatikus frissítések telepítésekor- feliratú elemen.

 • Végre elérkeztünk a lényeghez. Amennyiben az -Engedélyezve- melletti köröcskét kijelöljük, és az OK gombbal ezt érvényesítjük, garantáltan nem lesz újraindítás a legközelebbi frissítés telepítését követően, legyen az bármilyen fontos biztonsági javítás. Így ezek után a restartról magunknak kell „kézi erővel” gondoskodni.


Gyorsan átfutjuk, miként jutottunk el a kattintások dzsungelében a végeredményig:
Futtatás indítása (Windows gomb + R) -> gpedit.msc (begépeljük, Enter) -> Felügyeleti sablonok -> Windows összetevők -> Windows Update -> Automatikus újraindítás tiltása [..]


A fenti - a kényelmünket szolgáló - megoldás nem a Microsoft titkai közé tartozik, és a hogy láthattuk, nem is kikapcsolhatatlan funkció, érdemes tehát rászánni az időt. Bizonyára máshol is megtalálható a fenti leírás egyszerűbb, vagy épp bonyolultabb formája. Cikkünk célja, hogy a kevesebb tapasztalattal rendelkező felhasználó is véghez tudja vinni az újraindítás tiltásának mikéntjét, valamint ha már épp bajban van, tehát a rakoncátlan Windows nagyon szeretné újraindítani a PC-t a legrosszabb pillanatban, lehetősége legyen bárkinek gyorsan és problémamentesen megállítani a visszafordíthatatlannak tűnő folyamatot. Le kell szögeznünk, hogy a fent leírtakkal nem spóroltuk meg a frissítés által megkövetelt újraindítást, az ilyen biztonsági javítások csak tényleges újraindítás után lépnek érvénybe, mindössze a zavaró, önkényes Windows-beavatkozást kapcsoltuk ki, hogy majd ha mindent mentettünk, és végeztünk a fontos teendőinkkel, egy kevésbé elfoglalt pillanatban mi felhasználók kezdeményezzük a várva-várt újraindítást.

Cikkünkben a Microsoft Support oldalain, valamint több idegen nyelvű forrásból származó információkat használtunk fel.

-K.I.
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Eddigi hozzászólások

Szerző: sd | Beküldve: 2010.05.31. 15:55
sd

:question: :exclaim: 8-/

cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Egy elegáns nőt elüt egy autó, és a vezetője segítség nékül továbbhajt. A rendőr megkérdezi tőle
- Nem figyelte meg a kocsi rendszámát?
- Nem volt rá időm, olyan gyorsan történt. Csak annyit láttam, hogy hátul egy vörös hajú nő ült zöld sanzsánballonban és barna kalapban, továbbá fekete retikült és sötét rúzst használt.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!