A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Windows Update önfegyelemre nevelése

 • Szerző: iminet
 • · Olvasva: 6393
 • · Dátum: 2007.03.23. 13:13
 • · Rovat: Windows
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Azon olvasóink, akik szeretik biztonságban érezni a Windows XP-t futtató gépüket, bizonyára találkoztak már rendszerük bosszantó tulajdonságával: folyton újra akarja indítani a gépet egy-egy fontos frissítés telepítését követ?en. Vajon kínálkozik-e megoldás a kellemetlen újraindítások elkerülésére?
Hirdetés
Nyilván a frissítések bekapcsolása mellett szeretnénk valamiféle megoldást találni, hiszen a gépünk biztonsága talán ugyanolyan fontos, mint a megnyitott dokumentumaink megőrzése.

A Windows Update (vagyis az automatikus frissítés) alapvetően hasznos szolgáltatás, ha körültekintően használjuk. Ehhez nem árt, ha Windows XP rendszerünket felvértezzük a 2. javítócsomaggal is (SP2, Service Pack 2), hiszen a Microsoft folyamatosan javítja az egyes hibákat, melyeket mi felhasználók az ilyen frissítéseken át kapunk meg a szoftvercégtől.
Ajánlatos tehát, ha ez a funkció be van kapcsolva, nem mindegy azonban, hogyan.
Ha a Sajátgép ikonján jobb egérgombbal kattintunk, és a megjelenő menüből a Tulajdonságok pontot választjuk, kapunk egy ablakot. Ebben az Automatikus frissítések fület választva elénk tárulnak a lehetőségek. A Windows ugyan a legelsőt (Automatikus letöltés és telepítés) ajánlja, a gyakorlatban ez nem javasolt, maximum kezdő vagy feledékeny felhasználó válassza ezt. A másik véglet, a kikapcsolás is ellenjavallt, így nem lesz felkészülve gépünk a veszélyeket rejtő hibákra - és ahogy cikkünk elején írtuk, pont nem ez a cél. A helyes beállítás a közbülső kettő, tehát az automatikus letöltés-kézi telepítés, vagy a szimpla értesítés. Az első esetben a Windows letölti a frissítéseket, de nem telepíti, míg a második lehetőség csak figyelmeztet, ha van új frissítés, a letöltéssel és telepítéssel mi rendelkezhetünk (egy-egy kattintás mindössze).


Itt konfigurálhatjuk az Automatikus frissítést

Ha letöltöttük a frissítést, és megvagyunk a telepítéssel is, néha előfordulhat, hogy a gépünk javaslatot tesz az újraindításra, ezt azzal magyarázza, hogy a frissítéseket csak ezután veszi használatba a rendszer. Néha ennél drasztikusabb megoldás is előfordulhat: a gép emberi beavatkozás nélkül tesz kísérletet az újraindításra, megakadályozni kb. 5 percünk van. A bosszantás ott kezdődik, mikor a kérdéses ablak néhány percenként felbukkan, és így gyakorlatilag 5-10 percnél hosszabb időre nem tudjuk magára hagyni a gépet, melyen fontos munkáink futnak.
Milyen jó lenne kikapcsolni ilyenkor, ugye? Sajnos a frissítés teljes kikapcsolásával két probléma is van: elfelejthetjük visszakapcsolni (ami nem túl biztonságos), és a probléma se szűnik meg, ettől még a gép most utoljára újraindít.


Az a bizonyos bosszantó ablak - biztos mindenki találkozott már vele

Van-e megoldás?
Kézenfekvő tehát, hogy a frissítés kell. Az is, hogy az újraindítás nem kell. E kettőt kéne ötvözni valahogy - a káposzta is megmaradjon, valamint a kecske is jóllakjon.. Most az olvasó bizonyára csóválja a fejét - helytelenül. Ugyanis megoldható, méghozzá a csodalámpa megdörzsölése nélkül. Máris két lehetőség kínálkozik, attól függően, hogy a helyzet melyik oldalán állunk éppen. A következőkben mindkét esetet megvizsgáljuk.


Azonnali beavatkozás kell
Kikapcsolható az újraindítás, de lehet, hogy épp most van szükségünk gyorssegélyre. Ha a bosszantó ablak lelövése - egyebek híján - nem halogatható a következő bekapcsolásig, tegyük az alábbiakat:

 • Indítsuk el a Start menüből (vagy a Windows gomb + R billentyűkkel) a Futtatást, majd írjuk be ezt: services.msc.

 • Ekkor megjelenik a Windows szolgáltatásait kezelő ablak.

 • Keressük meg a listában az -Automatikus frissítések- sort (angol operációs rendszer esetén: Automatic Updates).

 • Kattintsunk jobb egérgombbal ezen a ponton,

 • és válasszuk a Leállítás (Stop) parancsot.

És nincs többé bosszantó üzenet, újraindítás meg pláne. Kicsit drasztikus lépés volt ez tőlünk, ugyanis közvetlenül a frissítési szolgáltatást kapcsoltuk ki. De nincs ok az aggodalomra, a szolgáltatás a gép ismételt indításakor újfent futni fog, valamint a problémát ideiglenesen meg is oldottuk.

A végleges megoldás
Munkánk eddig nem teljes, hiszen biztosítani kell a jövőre nézve is az automatikus újraindítás felfüggesztését. Némi keresgélés után a Microsoft támogatási oldalán találtunk rá a megfelelő procedúrára. Elrejtették rendesen, mint ahogy azt megszokhattuk. Sok hasznos, de tapasztalatlan felhasználó által katasztrófát (is) okozható funkcióját gondosan eldugta a szoftveróriás. Nézzük, hogyan kell megvalósítani a vágyunkat:

 • Ismét csaljuk elő a Futtatást (Windows gomb + R)!

 • Írjuk be a gpedit.msc parancsot, majd az OK gomb lenyomását követően vegyük szemügyre a megjelenő ablakot. Ez ugyanis az automatikus frissítés konfigurációs ablaka.

 • A bal oldali fa szerkezetű listából menjünk bele a Felügyeleti sablonokon belül található Windows összetevők sorba, ezen belül pedig a Windows Update-et válasszuk. A bal oldali fán megspóroljuk a dupla kattintást, ha csak az egyes elemek melletti + jelre kattintunk, hiszen így kinyitva a benne lévő alágak lesznek láthatók.

 • Most a jobb oldali listán duplán kattintsunk az -Automatikus újraindítás tiltása ütemezett automatikus frissítések telepítésekor- feliratú elemen.

 • Végre elérkeztünk a lényeghez. Amennyiben az -Engedélyezve- melletti köröcskét kijelöljük, és az OK gombbal ezt érvényesítjük, garantáltan nem lesz újraindítás a legközelebbi frissítés telepítését követően, legyen az bármilyen fontos biztonsági javítás. Így ezek után a restartról magunknak kell „kézi erővel” gondoskodni.


Gyorsan átfutjuk, miként jutottunk el a kattintások dzsungelében a végeredményig:
Futtatás indítása (Windows gomb + R) -> gpedit.msc (begépeljük, Enter) -> Felügyeleti sablonok -> Windows összetevők -> Windows Update -> Automatikus újraindítás tiltása [..]


A fenti - a kényelmünket szolgáló - megoldás nem a Microsoft titkai közé tartozik, és a hogy láthattuk, nem is kikapcsolhatatlan funkció, érdemes tehát rászánni az időt. Bizonyára máshol is megtalálható a fenti leírás egyszerűbb, vagy épp bonyolultabb formája. Cikkünk célja, hogy a kevesebb tapasztalattal rendelkező felhasználó is véghez tudja vinni az újraindítás tiltásának mikéntjét, valamint ha már épp bajban van, tehát a rakoncátlan Windows nagyon szeretné újraindítani a PC-t a legrosszabb pillanatban, lehetősége legyen bárkinek gyorsan és problémamentesen megállítani a visszafordíthatatlannak tűnő folyamatot. Le kell szögeznünk, hogy a fent leírtakkal nem spóroltuk meg a frissítés által megkövetelt újraindítást, az ilyen biztonsági javítások csak tényleges újraindítás után lépnek érvénybe, mindössze a zavaró, önkényes Windows-beavatkozást kapcsoltuk ki, hogy majd ha mindent mentettünk, és végeztünk a fontos teendőinkkel, egy kevésbé elfoglalt pillanatban mi felhasználók kezdeményezzük a várva-várt újraindítást.

Cikkünkben a Microsoft Support oldalain, valamint több idegen nyelvű forrásból származó információkat használtunk fel.

-K.I.
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Eddigi hozzászólások

Szerző: sd | Beküldve: 2010.05.31. 15:55
sd

:question: :exclaim: 8-/

cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Mi az, 4 lába van mégis eldől? Félbevágott madárpók!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!