A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Windows história II.

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2538
  • · Dátum: 2005.05.25. 15:46
  • · Rovat: Windows
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A sokak által kedvelt (vagy nem kedvelt) operációs rendszer történetét meséljük tovább, mintegy a 2004 októberi cikkünk várva-várt folytatásaként. Tehát Windows-sztori 1996-tól napjainkig...
Hirdetés

Előző cikkünkben az alábbiakról volt szó:

Néhány kép a kezdeti Windows verziók kezelőfelületéről (Windows 1.0, Windows 3.0, Windows 3.1 NT):
Windows 1.0
Windows 3.0Windows 3.1 NT


Első, kezdeti Windows változatok (1.01, 2.0, stb.), Windows 3.x, Windows 95 és Compact Edition (CE).

Már 93-ban jelentkezett az igény egy megbízhatóbb, más alapokon fekvő rendszer elkészítésére. A Windows 95 sem hozta a várt megbízhatóságot, bár a népszerűsége ezt a homályba temette.

1993-95: Windows NT 3.51-4.0
Az új rendszert Windows NT-nek (NT=New Technology, új technológia) keresztelték el, mely száműzte a DOS-t (a 95 még erősen épült rá), és egy sor, a megbízhatóságot eredményező újítást vezettek be, mint pl. a védett memóriaterület, a hardverelemek szigorú felügyelete, felhasználónév-jelszó párosításhoz kötött belépés, stb. Újdonságok közé tartozott a preemptív többfelaladatúság, az új fájlrendszer (NTFS), mely több lehetőséget biztosított a FAT-nál, fejlett hálózatkezelés, valamint a már említett stabilitás és biztonság. A 3.51 a 3.x-re, a 4.0 pedig a Windows 95-re emlékeztetett külsejében.

1998: Windows 98
A Windows 98 utódjaként emlegetett 98 is jelentős újdonságokat hozott. Bár kissé későn érkezett, majdnem akkora szenzáció volt, mint a 95 annak idején.
Ezzel a rendszerrel kimondottan az otthoni és a kisvállalatok felhasználóit célozta meg a Microsoft. A korábbi, FAT16 fájlrendszer mellett megjelent a FAT32, mellyel már a 2 GB-nál nagyobb merevlemezeket is lehet egyben kezelni, és a clusterméretekből adódóan gazdaságosabb tárolást tesz lehetővé. Támogatja az USB-t, a DVD-t, megjelent az Active Desktop, és integráltan tartalmazza az Internet Explorert. Rengeteg új meghajtóprogram került a CD-re, ezáltal sok, főleg új hardver egységeket tudott kezelni. Új karbantartó eszközök kerültek a rendszerbe, amely rendszer már apróbb javításokon, kiegészítéseken is átesett, ezáltal stabilabb, gyorsabb és hibatűrőbb lett. Eredeti specifikációk szerint egy 486-os processzorral és 16 MB RAM-mal is működik a rendszer, de elfogadható sebességhez legalább egy Pentium 166-os processzorra és minimálisan 32 MB rendszermemóriára volt szükség.

1999: Windows 98 SE
A Windows 98 továbbfejlesztése, mely néhány apróbb újításokat, erőteljesebb rendszert és jobban támogatott Internet elérést jelent főként. Beépítve tartalmazza az Internet Explorer 5.0-t, természetesen az elődjéhez hasonlóan a rendszerbe integrálva. Megjelent a NetMeeting 3.0, mely lehetővé tette a webkamerás online videotelefonálást. A rendszerbe került a Microsoft DirectX API 6.1, megjelent az internetkapcsolat-megosztási lehetőség. Egyértelműen javult az internet elérésének lehetősége, valamint a drivertámogatás. Ma már az újabb hardvereszközök vagy szoftverek nem is nagyon működnek Windows 98 SE alatti operációs rendszeren. Ebből adódóan elég sok újítást vezettek be, mely támogatja akár a jelenlegi eszközöket is.

1999: Windows 2000
Az NT alapokra épülő rendszer sok, az elődjében működő tulajdonságot hozott magával. Örökölte a híres NT-féle stabilitást, valamint a 98 könnyű, átlátható és szebb kezelőfelületét. Újabb hardver és szoftvertámogatást kapott, már élből kezel sok USB háttértárat és egyéb cserélhető adathordozót (a 98-nál még külön meghajtóra volt szükség). Kezeli a biztonságosabb, és hatékonyabb NTFS fájlrendszert, de emellett használható a FAT16 és FAT32 is. Fontos hangsúly esett a biztonságra, hisz ez a rendszer főként a biztonság jegyében született. A rendszerbe került az automatikus rendszerfájl visszaállító, támogatja a Firewire (IEEE 1394) portot és az infravörös (IrDA) kaput is. A felhasználók biztonságos bejelentkezése is beépítésre került.
A stabilabb, megbízhatóbb működés érdekében néhány programnál/eszköznél megszűnt vagy sérült a kompatibilitás, valamint a hardveregységek közül csak a szigorú megfeleltetési ellenőrzésen átesettek helyezhetők a rendszerbe. Így bár a lefelé kompatibilitás sérült, viszont a Windows 95-98-féle instabil működések és lefagyások jelentősen csökkentek.
Elmondható összességében, hogy a Windows 2000 egy jól sikerült, és megbízható, a Windows XP előtti idők legsikeresebb operációs rendszere lett.

2000: Windows Millennium Edition (ME)
A millenniumi kiadás a 95/98, azaz a neves Windows 9.x utolsó leszármazotta.
Nem sikerült olyan stabilra, mint a 2000, de alapvetően jó multimédia és hálózatkezelést kapott. Az új ?ruhája? szebb, és színesebb lett. Szintén újabb meghajtóprogramok, ezsközök és karbantartók épültek a rendszerbe. A szórakoztatás megkönnyítésére a Windows Médialejátszó 7-et adták a redmondi fiúk. Az új verzió a legismertebb médiaformátumokat is lejátssza, rendezi és szervezi, megkönnyítvén a zenére, videóra éhes felhasználók dolgát. A házi videók könnyű és gyors megszerkesztéséhez még egy alap videoeditort, a Windows Movie Makert adták ajándékba. A Microsoft szerint az ME a 200 kernelére épül, habár sok kritikát kapott instabilitása és összeomlásra hajlamos mivolta miatt. Tény, hogy nem veri stabilitásban a 2000-t, de a 95-98 rendszereknél mindenképpen tökéletesebbre sikeredett. Még egy érdekesség, hogy eltávolították a DOS-t a rendszerből (szintén a stabilitás végett), tehát a rendszert már csak indító floppy segítségével lehetett DOS módban indítani. A telepítő pedig egy processzor-sebességmérőt is tartalmazott, ha a processzorunk sebessége nem érte el a 200 MHz-et, a telepítő nem volt hajlandó felrakni a rendszert. Ez a drasztikus lépés nem tetszett néhány szórakozott kedvű hackernek, és szabadidejükben elkészítették azt a patch-et, mely kikapcsolja a telepítő processzormérését.

A régmúlt bemutatása a végéhez ért, azonban még egyvalami kimaradt: a jelenkor Microsoft-rendszere, a Windows XP. A köetkezőkben ennek történetét és legfőbb jellemzőit fogjuk áttekinteni, a teljesség igénye nélkül. Hiszen az XP-ről vaskos kötetek íródtak, egy cikkben erre nem vállalkozunk.
Tehát folyt. köv, Windows XP...
Forrás: Microsoft.com, PC World 2001/11
-K.I.

Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
A vonaton egy fiatalember a szemben ülő lány döbbenetes idomait nézegeti, aztán nem bírja tovább:
- Csodálatos pulóvere van, el vagyok ragadtatva !
- Köszönöm, uram. Valódi teveszőr.
- Mindjárt gondoltam. És biztos, hogy kétpúpú volt a megboldogult...
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!