A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Tizenkét év után bezár az iWiW

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 3374
  • · Dátum: 2014.05.20. 20:55
  • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Június 30-án lekapcsolják a magyar közösségi háló utolsó szerverét is. Ne aggódjon, egy kattintással igényelhet egy digitális időkapszulát, amelyben minden fotóját, üzenetét és kapcsolatát megőrizheti az utókor számára!
Hirdetés

A nevét az angol "Who is Who" kifejezés rövidítéséből szerző magyar közösségi szájt azért szűnik meg, mert a Facebook mellett már nem sokan használják. A Facebook malmára hajtotta a vizet az oldal nemzetközi jellege: ott nemcsak a magyar, hanem a külföldi ismerősökkel is tartani lehet a kapcsolatot. Az átlagfelhasználók többsége számára pedig elegendő egyetlen platform, amelyen kapcsolatban lehet barátaival, ezért a legnépszerűbb oldalra, a Facebookra vándoroltak.

IWIW

Mostantól nincs értelme tovább fenntartani a hálózatot, amely 2013-ig nyereségesen működött, az idén azonban már nem lehetett így üzemeltetni, ezért az Origo.hu-t is kiadó Origo Zrt. az idén májusban már nem hosszabbítja meg az iWiW üzemeltetéséről szóló éves szerződését az ezt kezdetektől végző Virgo Systems céggel, hanem június utolsó napján bezárja a szolgáltatást. Az iWiW bezárásával a szájtra készült alkalmazások is megszűnnek, és az iWiW Kapu nevű belépési azonosító szolgáltatás sem fog működni többé.

Az iWiW sikereinek csúcsán 4,7 millióan voltak az oldal tagjai, és mintegy félmilliárd ismeretséget jelöltek be egymás között. A Várady Zsolt ötletéből kialakított iWiW (amit ekkor még WiW-nek hívtak) a Facebooknál egy évvel korábban, 2002-ben indult, 2005 és 2010 között pedig Magyarország leglátogatottabb portálja volt. 2010 végére az iWiW-re és a Facebookra napi szinten már nagyjából ugyanannyi magyar felhasználó jelentkezett be. Ezt követően azonban a jóval nagyobb tőkével bíró rivális elhúzott a magyar hálózattól.

Amikor a legjobban pörgött, az iWiW-nek naponta másfél millió felhasználót kellett kiszolgálnia. Ez annak ellenére volt így, hogy egészen 2011-ig csak a már bent lévő tagok hívhattak a hálózatba új embereket, de még számukra is elég szűkmarkúan mérték – a korlátozott kapacitás miatt – a kiküldhető meghívók számát. A meghívásos rendszer miatt az iWiW-en jelen lenni sokkal menőbb dolognak számított az első években, mint ma a Facebookon.

Ezt jól jelzi, hogy amikor kapacitásproblémák miatt 2006-ban hetekig szünetelt a meghívás lehetősége, még a Vatera aukciós oldalon is meghirdettek egy meghívót százezer forintért. A korlátozott számú meghívókkal zajló üzem egyik komoly előnye volt, hogy a kamuregisztrációk rendkívül ritkák voltak, annak ellenére, hogy az oldal üzemeltetői semmilyen személyes iratot nem kértek a felhasználóktól, ahogy azt sok esetben a Facebook ellenőrzés címszóval megköveteli.

Bár egy időben elég sokan írták ki adatlapjaikra dacosan, hogy törlik magukat, és átköltöznek a Facebookra, az iWiW statisztikái szerint csak a felhasználók tíz százaléka törölte magát az oldalról, a többség fenn maradt, bár nem sok aktivitást mutat, csak nagyon ritkán lép be. Életgörbéjének végén a magyar közösségi oldal főként a vidéken élő, középkorú és idős felhasználók körében volt népszerű, közülük nagyjából hetvenezren léptek be naponta az oldalra az elmúlt hetekben is.

Egymilliárd forintért vették meg, most pedig bezár

2006-ban egy átlagos napon hatezer új felhasználóval bővült az iWiW tagjainak a köre, nem véletlen, hogy az Origo korábbi kiadója, a Magyar Telekom tulajdonában lévő T-Online egymilliárd forintot fizetett érte. A felvásárlást követően jutott a rengeteg felhasználó kiszolgálásához szükséges, mintegy száz gépből álló szerverparkhoz a hálózat. Két évvel később az iWiW Kft. beolvadt az Origóba.

Mik voltak az elszalasztott lehetőségek? Az iWiW működtetői szerint nem látták meg elég hamar a közösségi oldalakba ágyazható alkalmazásokban a lehetőséget, és a felhasználók tevékenységét megkönnyítő hírfolyam is késve indult. A véget azonban valószínűleg így is csak elodázni lehetett volna, mert a felhasználók a négy évvel ezelőtti teljes redizájnt sem fogadták jól, tehát a drasztikus fejlesztések sem nyerték el tetszésüket. Az iWiW-en dolgozó origós szakemberek egyébként nem veszítik el munkájukat, mivel az oldal látogatottságának csökkenésével eleve csökkent a feladataik száma, ezért évek óta más projekteken is dolgoznak a cégnél.

Mentse el emlékeit egy időkapszulában!

Az iWiW egyetlen felhasználójának sem kell aggódnia azért, hogy a kedves régi emlékek elvesznek az oldal bezárása miatt. Az iWiW-re belépők adatlapjain a június 30-án esedékes bezárásig elérhető lesz egy olyan gomb, amivel egyszerűen elmenthetik egy több képernyő magas képfájlba adatlapjukat az utókornak.

IWIW

Ennél érdekesebb lehetőség az időkapszula, amelyet június 25-éig tudnak aktiválni az iWiW-esek. Ezt az iWiW-re belépve a "Mentsd el az adataidat!" menüpont alatt lehet igényelni, a "Készítsétek össze az emlékeim" feliratú gombra kattintva. Ezzel egy olyan folyamatot aktivál a felhasználó, amelynek hatására a rendszer korábbi üzeneteit és albumokba töltött fotóit, valamint az ismerősök kontaktlistáját egyetlen .zip fájlban letöltheti. Az ismerősök adatait egy .csv fájlban is megkapja mindenki az időkapszulában. Ez a fájlformátum azért jó, mert Excel-táblába is be lehet illeszteni, de a benne szereplő adatok levelezőprogram konktaktjai közé, vagy a naptárba is importálhatók. Ez esetben a fájl eredetének az UTF-8 formátumot kell megadni, határoló jelnek pedig a pontosvesszőt.

Ha a későbbiekben a régi levelekre vagy nevekre lenne kíváncsi bárki, annak egyszerűen ki kell csomagolnia a fájlt (Windowsban jobb klikk, és "Az összes kibontása"), majd rákattintani az index.html nevű fájlra. Ez a böngészőben nyílik meg, és a számítógépen lévő mappából egy, az iWiW-éhez hasonló – de teljesen offline működő – felületet tölt be. “Itt az "Ismerősök" fül alatt az ismerősökkel való kapcsolattartáshoz szükséges összes adatot (például e-mail címet, születésnapot, névnapot, Skype-azonosítót és hasonlókat) meg lehet nézni, az "Üzeneteim" fül alatt pedig a beérkezett és küldött személyes levelek érhetők el. A korábban törölt levelek az időkapszulába sem kerülnek bele, hiszen azok valóban megsemmisültek. Az iWiW-re valaha feltöltött fotók az "Albumaim" fül alatt találhatók, de a letöltött fájlban egy "kepek" nevű mappában is meg lehet találni, ha valaki külön át akarja másolni, vagy képnézegető programban meg akarja nézni őket.

Nem érdemes külön törölnie magát

Mivel a bezárás hírére valószínűleg sokan fognak ilyen csomagot igényelni, érdemes felkészülni arra is, hogy az időkapszula legenerálása órákat vagy egy-két napot is igénybe vehet. Nem kell aggódni, a rendszer e-mailben jelzi, ha elkészült, és letölthető a fájl, az igénylés után bátran ki lehet lépni, és ki lehet kapcsolni a számítógépet.

IWIW időkapszula

2014. június 30-át követően az iWiW rendszere minden felhasználói adatot megsemmisít. Praktikus okokból nem érdemes külön törölnie magát senkinek a bezáró oldalról, mert akkor a többi ismerősének időkapszulájába nem kerülnek bele az elérhetőségei, a másokkal váltott és korábban nem törölt üzenetek mellől pedig eltűnik a neve. Az üzemeltetők a búcsúzó szájton egy nyereményjátékkal várják a felhasználókat, az emlekek@iwiw.hu e-mail címen pedig szívesen fogadják bárkinek a történeteit, ami az oldallal vagy az azon szerzett ismeretségekkel kapcsolatos. Ezekből a bezárásig egy válogatást is közölnek az iwiw.hu/emlekek oldalon.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licencee alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Az amerikai férjnek azt mondja a válóperes ügyvédje:
- Két hírem van az ön számára. Az egyik rossz, a másik még rosszabb. Melyikkel kezdjem ?
- A rosszal.
- A felesége egy félmillió dollárt érő képet talált.
- Ez magának rossz hír ? - kérdezi a férj meglepődve - és halljam, mi a rosszabb hír ?
- A kép önt ábrázolja a titkárnőjével.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!