A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

25 GB online tárhely a Sajátgépben

 • Szerző: iminet
 • · Olvasva: 16151
 • · Dátum: 2009.12.12. 19:33
 • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Aki azt hiszi, hogy a SkyDrive 25 GB-os online tárhelyét csak böngészőn keresztül éri el, az téved. A SkyDrive Explorer alkalmazás segítségével Windowsunk Sajátgépében, de kis trükkel Total Commanderben is hozzáférünk a Microsoft szerverein tárolt adatainkhoz.
Hirdetés

Valószínűleg többen vannak azok, akik bár használják a Windows Live Messengert (korábbi nevén MSN Messenger), vagy a Microsoft többi internetes alkalmazását, és valójában fogalmuk sincs arról, hogy 25 GB ingyen tárhely birtokosai. Pedig csak egy azonosító kell hozzá, és máris számos szolgáltatáshoz nyerünk hozzáférést, mint a SkyDrive-hoz, ahol teljesen ingyen 25 GB-os tárhely keret erejéig tárolhatjuk képeinket, zenéinket, dokumentumainkat, vagy bármely más állományunkat. Egyetlen korlát van ezen kívül: a fájlonkénti méret nem lehet nagyobb 50 megabájtnál.

A fájlok rendkívül kényelmesen, bárhonnan kezelhetők böngészőn keresztül, ám sokan vagyunk, akik szeretnénk fájljainkat akár a Sajátgépben fogd és vidd módszerrel mozgatni a gép és a távoli szerver között. Ennél mi sem egyszerűbb, csupán telepítenünk kell a SkyDrive Explorert, és azonnal hozzáférhetünk mappástul-fájlostul az egész tárhelyhez. A SkyDrive Explorer nem a Microsoft szoftvere, de a Windows Live API-t használja, és az adatok titkosított csatornán közlekednek a hálózaton.

 

SkyDrive Explorer belépülő alkalmazás

A segédprogram igazából egy beépülő modul, mely telepítést követően beépül a Windows felhasználói felületébe, és egy speciális mappaként érjük el adatainkat. A hitelesítéshez minden rendszerindítás után az első hozzáféréskor meg kell adnunk Windows Live ID azonosítónkat és jelszavunkat, melyek elmenthetők, de a bejelentkezést így se ússzuk meg.

SkyDrive Explorer a Sajátgépbe épülve
SkyDrive Explorer a Sajátgépbe épülve

 

Online tárolt adataink egyszerűen elérhetők
Online tárolt adataink egyszerűen elérhetők

Hogyan használható?

A SkyDrive Explorer a fejlesztő honlapjáról letölthető, a telepítés a gyakorlatban a "Tovább" és a "Kész" gombok nyomogatásából áll. Az angolul nem tudóknak jó hír, hogy bár vannak hiányosságok a fordításban, elérhető magyarul is, magától települ, és a Windows alapértelmezett nyelve szerint szól hozzánk a szoftver.

Az MSN-re megszólalásig hasonlító bejelentkező képernyő újraindításonként egyszer köszönt minket, természetesen mindig az első online tartalomhozzáféréskor.

Miután a SkyDrive Explorer (SDE) letöltötte a mappalistát, már a hagyományos módon kezelhetjük a szervereken lévő állományokat. Lehetőségünk van fájlokat másolni két ablak között, törölni a szükségtelen állományokat, átnevezni, és még egy sor fájlművelet végrehajtható. Az igazán nagy kényelem a böngészőben futó változattal szemben az, hogy csoportosan, több fájl kijelölésével is operálhatunk.

 

A fejlesztő weblapja szerint a jelenlegi (1.4-es) verzió az alábbi műveleteket támogatja:

 • A SkyDrive fájlszerkezetének megtekintése
 • Fájlinformációk mutatása (típus, méret, létrehozás ideje GMT időzónában)
 • Új mappák és almappák létrehozása
 • Fájlok másolása a tárhelyre
 • Fájlok és mappák törlése
 • Fájlok másolása a tárhelyről a számítógépre
 • Mappák és fájlok másolása a mappaszerkezet megtartásával
 • Drag & Drop használata
 • Mappák és fájlok átnevezése
 • A fájlok tárhelybeli hivatkozásának másolása (pl. e-mailben történő továbbításhoz)
 • Magyar nyelvű kezelőfelület

A fejlesztők ígérik, hogy a későbbiekben meghajtóbetűjellel is elérhető lesz a tárhelyünk, a még kényelmesebb kezelhetőség érdekében - jelenleg erre még nem képes a SDE.

Bejelentkezés a SkyDrive Explorerbe
Bejelentkezés a SkyDrive Explorerbe, akár az MSN/Windows Live Messenger

Használat a Total Commanderben

Bár hivatalosan nem, ám mint bármilyen más rendszermappa, a SDE is elérhető a népszerű fájlmenedzser ablakaiban, akár ikont is létrehozhatunk neki az eszköztáron.

Legelső lépésként írjuk be a Total Commander alső részén lévő parancssorba: cm_OpenDrives, majd nyomjuk meg az [Enter] billentyűt. Most a meghajtókat, és a speciális mappákat láthatjuk, ez gyakorlatilag a Sajátgép tartalma. Itt kell lennie a SkyDrive Explorernek is. Egy könnyed mozdulattal ragadjuk meg az egérrel, és vigyük fel az eszköztárig. Egy üres területen engedjük el az egér gombját, és már ott is van a SDE ikonja. Egy kattintással az aktuális panelben láthatjuk 25 GB-os tárhelyünk tartalmát. Az eszköztár szerkesztésével jobban tetsző ikont is kiválaszthatunk a snasszos mappa ikon helyett, egyéni ízlés szerint.

Mappáink a Total Commanderben
Mappáink a Total Commanderben is elérhetők

Biztonság

Mivel nem Microsoft-termékről van szó, bizonyára mindenkiben felmerül a biztonság kérdése. Nos, a SDE egy szabványos, a Windows Live API-t használja, mely során a bejelentkezési adatainkat a Windowsnak adjuk át, nem magának a beépülő modulnak. A kommunikáció a SkyDrive weboldalával történik, mintha a fájljaink kezelése az online felületen történne, a többi pedig a jól előállított barátságos felület a Sajátgépben. A kommunikáció a SkyDrive weboldalához hasonlóan titkosított. Az alkalmazás Windows XP, Windows Vista és Windows 7 alatt használható, érdemes mindig naprakészen tartani, hiszen az új verziók nemcsak a biztonságot szavatolják, de új funkciókat is adhatnak a már amúgy is kényelmes szoftverhez.

Egyszerű a fájlmásolás az online tárterületre
Egyszerű a fájlmásolás az online tárterületre

Ha még nincs Windows Live ID azonosítónk

Ha azon ritka helyzetben vagyunk, hogy se MSN Messengert, se Hotmailt, se egyéb online Microsoft szolgáltatást nem használunk, de kellene a 25 giga tárterület. nagyon egyszerűen létrehozhatunk egyet magunknak. Mindössze fel kell keresni a http://login.live.com weboldalt, és 1 perc alatt létrehozhatjuk a fiókot. Ezt követően érdemes belépni a http://skydrive.live.com oldalon, hogy a szolgáltatást aktiváljuk, és elérhessük a SkyDrive Explorer segítségével.

 

Ne feledjük, a 25 GB ingyen online terület minden MSN-es felhasználónak jár, csak a SkyDrive weboldalán kell aktiválni első lépésként.

Jó fájlmásolást és böngészést kívánunk!

 

- K.I.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Eddigi hozzászólások

Szerző: Kiszely Zoltánné | Beküldve: 2011.01.30. 22:44
Kiszely Zoltánné

sziasztok, nem tudom, valaki olvassa -e egyáltalán az üzimet. ha igen:
A Totalba beírtam, amit olvastam a használati útmutatóban, de nem jelent meg a saját gép tartalmában a Skydrive. Ha a saját gépbe megyünk (nem totalban9, akkor az egyéb közt ott van, de a totalban nincs. akkor most hogyan tovább?

cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
- Kapitány úr! Süllyed a harossz!
- Nem harossz az, fiam, hanem hajó.
- Hát ha jó lenne, nem süllyedne!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!