A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Retro gépet építettünk

 • Szerző: iminet
 • · Olvasva: 5816
 • · Dátum: 2005.06.14. 19:55
 • · Rovat: Hardver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Nemrég stábunk egy igazi, klasszikus retro PC-t dobott össze néhány, már rég nem használt alkatrészekből. A sebességőrültek valószínűleg nem, de az antik tárgyak szerelmesei talán kedvüket lelik cikkünkben.
Hirdetés

Jelen cikkünk lehet, hogy furcsának tűnik majd első olvasásra, bár szerintünk az igazi műértők és retro gép-kedvelők biztos értékelni fogják.
Nemrég került a kezünkbe néhány régi alaplap, meg gépalkatrész, és a stáb tagjaival úgy határoztunk, megpróbálunk összerakni ezekből egy használható, működő PC-matuzsálemet. Az összeszerelés fázisait a látványosság kedvéért bőséges mennyiségű képpel illusztráljuk.
Volt itt 486-os szabványú baby ház, egy 286-os, néhány 486-os alaplap, egy csomó kétes működőképességű memóriamodul, jópár PCI- és ISA buszos VGA kártya, és így tovább.
Hangsúlyozzuk, hogy nem berohantunk egy PC bontóba, és ebből kerekítettünk egy eladható cikket! Csak néhány, szerkesztőségünkbe ilyen-olyan módon, az évek során bekerült alkatrészeket használtuk fel. Bontóból származó alkatrészekből bárki képes matuzsálemet gyártani, az még nem retro!
Életet lehelni csak a 286-os deszkába sikerült, tehát ez adta az egész rendszer alapját:


A 286-os alaplap a ráforrasztott processzorral


A ház
Először tehát össze kell szerelni a gépet. Így hát nekiláttunk a kicsit sem egyszerű feladatnak.
Első lépésben a házat vettük kezelésbe. Összecsavaroztuk lógó alkatrészeit, a hiányzó eemeket (pl. speaker) pótoltuk egy másikkal, kapcsolókat, LED-eket és vezetékeket forrasztottunk vissza. Amennyire csak tudtuk, helyrepofoztuk az öreg, megkopott és poros házat.
Ebbe a kicsit megviselt házba költöztettük a masinát

Egy kis ráncfelvarrás

Aztán jöhetett az alaplap. Ezen a lapon még a processzort a lapra integrálva találjuk, tehát cseréről és beszerelésről nem rendelkezhetünk. Habár semmiféle hűtést nem igényel, az első, pucér teszten némileg melegedett, így most egy kis hűtőbordát ragasztunk a tokozásra. Előtte persze alaposan lemostuk a processzor felszínét a rárakódott portól és egyéb szennyeződésektől. A CPU felett lévő, nagyobb méretű lapkakészlet viszont már semmiféle hűtést sem igényel, hiszen szobahőmérsékletnél melegebb eddig még nem volt, több óra üzem után sem.
Kis tisztogatás a procin

A hűtőborda felhelyezése a processzorra


Az alaplap és a CPU
Közelről a vezérlőrészEzen a képen jól látható a rendszer vezérléséért felelős rész. Balra egy hosszú üres foglalat látható, melybe egy 80287 jelzésű matematikai koprocesszort illeszthetünk, a CPU tehermentesítése és a rendszer számítási műveleteinek gyorsítása végett. Tőle jobbra fent az alaplapi lapkakészlet (chipset) helyezkedik el, míg alatta a 80286-os, Siemens gyártmányú CPU. A teljesítmény növelésére használt koprocesszort (társprocesszor) a mai proceszorokban már FPU (Floating Point Unit, lebegőpontos műveletvégrehajtó egység) már integrálva található a CPU-ban, a 486DX processzoroktól kezdve. Sajnos nekünk nem sikerült beszerezni ide segédprocesszort, így ezt a bővítőhelyet üresen hagytuk.
A tápegység
Beszereztünk egy 200W-os teljesítmény leadására képes tápot is. Az AT szabványú táp teljesítménye jóval felülmúlja a szükségeset, elég korszerű lehetett a maga idejében.
A 200W-os táp

Következett a lap házba szerelése, majd a táp becsavarozása.
Az eredmény ez lett: Már a végleges elrendezés látható a lap és a táp részéről.
Immár a lap és a tápegység a házban


Illesztőkártyák és lemezmeghajtók
Következő lépésben a vezérlőkártyákat szereltük a lapra. Mindössze két, ISA csatolós kártyát, egy VGA adaptert és egy multi I/O kártyát csatlakoztattunk az épülő rendszerbe. Az I/O kártya tartalmazza a floppy-, merevlemez, soros- és párhuzamos csatlakozókat, valamint ezek vezérlőit. Jelen esetben ezek nem voltak a lapra (pontosabban a chipsetbe) integrálva.
A kártyák óvatos beszerelése

Majd az alább látható 5,25?-es floppy meghajtó és a 251 MB kapacitású merevlemez került a helyére?
A háttértár egyik képviselője: a 256 MB-os merevlemez... ... valamint az 5 és 1/4-es floppy

? és ezek összekötése a vezérlőkártyával.
A meghajtók az I/O-kártyára csatlakoztatva

Már majdnem kész a PC, néhány apróság maradt, mint az előlapi gombok és LED-ek összekötése az alaplappal, egy AT csatlakozós billentyűzet és soros egér csatlakoztatás, no és a VGA kártya és a monitor kapcsolatának megteremtése a hátlapon.
A kábelek irányából élvezhető panoráma

Szoftverteszt
Be is fejeztük a hardveres részét a tesztnek. Következik az üzem, és a szoftverek.
A masina startra kész. Feszülten figyeltük a bekapcsolást követő jelenségeket. Megjelent a monitoron a video BIOS, örültünk. Korán. Furcsa zörejeket adott ki a gép, amolyan kattogó hangot. A rendszer leszámolta a lapra integrált 1 MB rendszermemóriát, hardver infók, BIOS dátum. Megnyugodtunk. Ismét csak korán. Nincs bootlemez. Na, most jött jól a korszerű technológia, ugyanis az internet segítségével pillanatok alatt szereztünk hozzá DOS-t. Ezek után már gond nélkül betöltődött a rendszer a 5,25 inches floppyról, és az A: mögött villogó kurzor jelezte, hogy a rendszer használatra kész.
Első bootolás... ez még csak DOS

Jöhetett a Windows! Merthogy ezt is tesztelni szerettük volna modernnek nem, de klasszikusnak, retrónak annál inkább nevezhető PC-nken. A laborban régi, 16 bites operációs rendszerből csak Windows 1.01 és 3.0 volt, így választásunk az utóbbira esett. A mintegy negyed órán át tartó telepítési folyamat végén derült ki, hogy alaplapunk nem támogatja a HDD-ről való bootolást. Némiképp rontott az eddig felhőtlen kedvünkön, de mivel a hajlékonylemezes indítás után a winchesteren pihenő Windows simán elindítható, úgy csüggedni nem voltunk hajlandóak.
És a nagy öröm: tölt a Windows!

A Windows tesztelése nem tartott sokáig, hiszen a beépített jegyzettömb, Paint, Write és egyéb programokon kívül egy-két, MS-DOS alá írt szoftvert teszteltünk. A programok jelentős része türelemre intett minket, hiszen a Turbo gomb benyomása mellett se futott semmi tisztán. A rendelkező rendszererőforrások 33%-át foglalta le a csupasz Windows, néhány program futása mellett is volt átlagosan 53-72% szabad erőforrás (főleg memória).
Végül az AIDA diagnosztikai program 16 bites változatát próbáltuk ki Windows alatt, melybe belefagyott. 2-3 sikertelen próbálkozás után közvetlenül DOS alatt megismételtük, és mintegy 10 perces felismerési folyamat után 43 oldalon olvashattuk el PC-nk analizációs jelentését. A tételek többségében szerepelt a ?nincs?, ?nem támogatott? vagy ?ismeretlen? kifejezés, utalva arra, ez a gép nem most hagyta el a gyártósort.
Egyébként a gép alkatrészeinek döntő többsége 1990 és 1993 között készült.

Megépítettünk tehát egy igazán retro PC-t, melyet a paramétereinek megfelelően vettünk kezelésbe és ezeknek megfelelően teszteltünk. A PC-k elavulásával járó jelenség, hogy egyes korszerű gépek a technika fejlődésével és az idő múlásával bizonyos idő után már eltűnnek a figyelem középpontjából, de ez nem ok arra, hogy elfelejtsék őket, tévhit hogy semmire se jók. Amikor néhány év elteltével hiánycikk lesz a kezdeti PC család, sokan valószínűleg sokan bármit megadnának, hogy egy matuzsálem gépet láthassanak működés közben. A bemutatott gép sorsa nagy valószínűséggel eldőlt, hisz amíg csak tudjuk, működőképes állapotban tartjuk a számítógéptermünkben. Így a lehető legtovább próbáljuk ezt a példányt az utókornak fenntartani.
Végezetül a rendszer főbb jellemzőit tekintheti meg a kedves Olvasó, és láthat még néhány képet cikkünk főszereplőjéről.


 • CPU típusa, gyártója: Intel 80286 (röviden 286), Siemens.
 • CPU órajele 6 MHz, rendszerbusz órajele 6 MHz., órajel szorzás nincs
 • Memória: 1 MB, DRAM áramkörök alaplapra integrált foglalatokban.
 • 16 bites processzor architektúra, AT alaplapon, adatbusz 16, a címbusz 24 bites.
 • L1, L2 cache nincs.
 • BIOS: American Megatrends (AMI), 1990. 06. 13.
 • Merevlemez: 256 MB (formázott kapacitás: 251 MB), puffer mérete 256 KB.
 • Floppy meghajtó: 5,25 inches 1,2 MB FDD
 • VGA kártya: ISA sínes VGA adapter, 256 KB video RAM-mal
 • AT billentyűzet, soros csatlakozású egér.-K.I.

Az IO kártya ellenőrzése A csaknem kész gép oldalról nézve
A komplett retro gép hozzáillő régi monitorral, billentyűzettel és egérrel >Még egy kép a hardverről - ezúttal fentről

 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Eddigi hozzászólások

Szerző: Petike | Beküldve: 2017.12.13. 21:25
Petike

Dominik: te inkább rakj össze még két gépet, nem igazán jöttél rá miről is szól a cikk! :)

Gratula a cikkhez!

Szerző: Molnar | Beküldve: 2011.02.16. 17:10
Molnar

Már az ősi XT gépek is tudtak HDD ről indulni
Ráadásul a 286 os gépeknek már látható bios uk is van. Nem sok beállitási lehetőseég van de ez
azért bene van mindegyikban
BOOT SELECTION A-C vagy C-A

am gratula a cikkhez

Szerző: Dominik | Beküldve: 2010.09.30. 17:44
Dominik

Nem nagy ügy, én például 11 évesen egyedül raktam össze az én gépemet… -.-
amiket tud:
1 gb ram
2.40 ghz proci
128 mb videómemória
80 gb vinyó
windows xp

de azért elmegy a cikk
%-P

cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Közhelyek:
- Lefejellek, mint vak bálna a tankhajót!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!