A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Retro gépet építettünk

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 6063
  • · Dátum: 2005.06.14. 19:55
  • · Rovat: Hardver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Nemrég stábunk egy igazi, klasszikus retro PC-t dobott össze néhány, már rég nem használt alkatrészekből. A sebességőrültek valószínűleg nem, de az antik tárgyak szerelmesei talán kedvüket lelik cikkünkben.
Hirdetés

Jelen cikkünk lehet, hogy furcsának tűnik majd első olvasásra, bár szerintünk az igazi műértők és retro gép-kedvelők biztos értékelni fogják.
Nemrég került a kezünkbe néhány régi alaplap, meg gépalkatrész, és a stáb tagjaival úgy határoztunk, megpróbálunk összerakni ezekből egy használható, működő PC-matuzsálemet. Az összeszerelés fázisait a látványosság kedvéért bőséges mennyiségű képpel illusztráljuk.
Volt itt 486-os szabványú baby ház, egy 286-os, néhány 486-os alaplap, egy csomó kétes működőképességű memóriamodul, jópár PCI- és ISA buszos VGA kártya, és így tovább.
Hangsúlyozzuk, hogy nem berohantunk egy PC bontóba, és ebből kerekítettünk egy eladható cikket! Csak néhány, szerkesztőségünkbe ilyen-olyan módon, az évek során bekerült alkatrészeket használtuk fel. Bontóból származó alkatrészekből bárki képes matuzsálemet gyártani, az még nem retro!
Életet lehelni csak a 286-os deszkába sikerült, tehát ez adta az egész rendszer alapját:


A 286-os alaplap a ráforrasztott processzorral


A ház
Először tehát össze kell szerelni a gépet. Így hát nekiláttunk a kicsit sem egyszerű feladatnak.
Első lépésben a házat vettük kezelésbe. Összecsavaroztuk lógó alkatrészeit, a hiányzó eemeket (pl. speaker) pótoltuk egy másikkal, kapcsolókat, LED-eket és vezetékeket forrasztottunk vissza. Amennyire csak tudtuk, helyrepofoztuk az öreg, megkopott és poros házat.
Ebbe a kicsit megviselt házba költöztettük a masinát

Egy kis ráncfelvarrás

Aztán jöhetett az alaplap. Ezen a lapon még a processzort a lapra integrálva találjuk, tehát cseréről és beszerelésről nem rendelkezhetünk. Habár semmiféle hűtést nem igényel, az első, pucér teszten némileg melegedett, így most egy kis hűtőbordát ragasztunk a tokozásra. Előtte persze alaposan lemostuk a processzor felszínét a rárakódott portól és egyéb szennyeződésektől. A CPU felett lévő, nagyobb méretű lapkakészlet viszont már semmiféle hűtést sem igényel, hiszen szobahőmérsékletnél melegebb eddig még nem volt, több óra üzem után sem.
Kis tisztogatás a procin

A hűtőborda felhelyezése a processzorra


Az alaplap és a CPU
Közelről a vezérlőrészEzen a képen jól látható a rendszer vezérléséért felelős rész. Balra egy hosszú üres foglalat látható, melybe egy 80287 jelzésű matematikai koprocesszort illeszthetünk, a CPU tehermentesítése és a rendszer számítási műveleteinek gyorsítása végett. Tőle jobbra fent az alaplapi lapkakészlet (chipset) helyezkedik el, míg alatta a 80286-os, Siemens gyártmányú CPU. A teljesítmény növelésére használt koprocesszort (társprocesszor) a mai proceszorokban már FPU (Floating Point Unit, lebegőpontos műveletvégrehajtó egység) már integrálva található a CPU-ban, a 486DX processzoroktól kezdve. Sajnos nekünk nem sikerült beszerezni ide segédprocesszort, így ezt a bővítőhelyet üresen hagytuk.








A tápegység
Beszereztünk egy 200W-os teljesítmény leadására képes tápot is. Az AT szabványú táp teljesítménye jóval felülmúlja a szükségeset, elég korszerű lehetett a maga idejében.
A 200W-os táp

Következett a lap házba szerelése, majd a táp becsavarozása.
Az eredmény ez lett: Már a végleges elrendezés látható a lap és a táp részéről.
Immár a lap és a tápegység a házban


Illesztőkártyák és lemezmeghajtók
Következő lépésben a vezérlőkártyákat szereltük a lapra. Mindössze két, ISA csatolós kártyát, egy VGA adaptert és egy multi I/O kártyát csatlakoztattunk az épülő rendszerbe. Az I/O kártya tartalmazza a floppy-, merevlemez, soros- és párhuzamos csatlakozókat, valamint ezek vezérlőit. Jelen esetben ezek nem voltak a lapra (pontosabban a chipsetbe) integrálva.
A kártyák óvatos beszerelése

Majd az alább látható 5,25?-es floppy meghajtó és a 251 MB kapacitású merevlemez került a helyére?
A háttértár egyik képviselője: a 256 MB-os merevlemez... ... valamint az 5 és 1/4-es floppy

? és ezek összekötése a vezérlőkártyával.
A meghajtók az I/O-kártyára csatlakoztatva

Már majdnem kész a PC, néhány apróság maradt, mint az előlapi gombok és LED-ek összekötése az alaplappal, egy AT csatlakozós billentyűzet és soros egér csatlakoztatás, no és a VGA kártya és a monitor kapcsolatának megteremtése a hátlapon.
A kábelek irányából élvezhető panoráma

Szoftverteszt
Be is fejeztük a hardveres részét a tesztnek. Következik az üzem, és a szoftverek.
A masina startra kész. Feszülten figyeltük a bekapcsolást követő jelenségeket. Megjelent a monitoron a video BIOS, örültünk. Korán. Furcsa zörejeket adott ki a gép, amolyan kattogó hangot. A rendszer leszámolta a lapra integrált 1 MB rendszermemóriát, hardver infók, BIOS dátum. Megnyugodtunk. Ismét csak korán. Nincs bootlemez. Na, most jött jól a korszerű technológia, ugyanis az internet segítségével pillanatok alatt szereztünk hozzá DOS-t. Ezek után már gond nélkül betöltődött a rendszer a 5,25 inches floppyról, és az A: mögött villogó kurzor jelezte, hogy a rendszer használatra kész.
Első bootolás... ez még csak DOS





Jöhetett a Windows! Merthogy ezt is tesztelni szerettük volna modernnek nem, de klasszikusnak, retrónak annál inkább nevezhető PC-nken. A laborban régi, 16 bites operációs rendszerből csak Windows 1.01 és 3.0 volt, így választásunk az utóbbira esett. A mintegy negyed órán át tartó telepítési folyamat végén derült ki, hogy alaplapunk nem támogatja a HDD-ről való bootolást. Némiképp rontott az eddig felhőtlen kedvünkön, de mivel a hajlékonylemezes indítás után a winchesteren pihenő Windows simán elindítható, úgy csüggedni nem voltunk hajlandóak.
És a nagy öröm: tölt a Windows!

A Windows tesztelése nem tartott sokáig, hiszen a beépített jegyzettömb, Paint, Write és egyéb programokon kívül egy-két, MS-DOS alá írt szoftvert teszteltünk. A programok jelentős része türelemre intett minket, hiszen a Turbo gomb benyomása mellett se futott semmi tisztán. A rendelkező rendszererőforrások 33%-át foglalta le a csupasz Windows, néhány program futása mellett is volt átlagosan 53-72% szabad erőforrás (főleg memória).
Végül az AIDA diagnosztikai program 16 bites változatát próbáltuk ki Windows alatt, melybe belefagyott. 2-3 sikertelen próbálkozás után közvetlenül DOS alatt megismételtük, és mintegy 10 perces felismerési folyamat után 43 oldalon olvashattuk el PC-nk analizációs jelentését. A tételek többségében szerepelt a ?nincs?, ?nem támogatott? vagy ?ismeretlen? kifejezés, utalva arra, ez a gép nem most hagyta el a gyártósort.
Egyébként a gép alkatrészeinek döntő többsége 1990 és 1993 között készült.

Megépítettünk tehát egy igazán retro PC-t, melyet a paramétereinek megfelelően vettünk kezelésbe és ezeknek megfelelően teszteltünk. A PC-k elavulásával járó jelenség, hogy egyes korszerű gépek a technika fejlődésével és az idő múlásával bizonyos idő után már eltűnnek a figyelem középpontjából, de ez nem ok arra, hogy elfelejtsék őket, tévhit hogy semmire se jók. Amikor néhány év elteltével hiánycikk lesz a kezdeti PC család, sokan valószínűleg sokan bármit megadnának, hogy egy matuzsálem gépet láthassanak működés közben. A bemutatott gép sorsa nagy valószínűséggel eldőlt, hisz amíg csak tudjuk, működőképes állapotban tartjuk a számítógéptermünkben. Így a lehető legtovább próbáljuk ezt a példányt az utókornak fenntartani.
Végezetül a rendszer főbb jellemzőit tekintheti meg a kedves Olvasó, és láthat még néhány képet cikkünk főszereplőjéről.


  • CPU típusa, gyártója: Intel 80286 (röviden 286), Siemens.
  • CPU órajele 6 MHz, rendszerbusz órajele 6 MHz., órajel szorzás nincs
  • Memória: 1 MB, DRAM áramkörök alaplapra integrált foglalatokban.
  • 16 bites processzor architektúra, AT alaplapon, adatbusz 16, a címbusz 24 bites.
  • L1, L2 cache nincs.
  • BIOS: American Megatrends (AMI), 1990. 06. 13.
  • Merevlemez: 256 MB (formázott kapacitás: 251 MB), puffer mérete 256 KB.
  • Floppy meghajtó: 5,25 inches 1,2 MB FDD
  • VGA kártya: ISA sínes VGA adapter, 256 KB video RAM-mal
  • AT billentyűzet, soros csatlakozású egér.



-K.I.

Az IO kártya ellenőrzése A csaknem kész gép oldalról nézve
A komplett retro gép hozzáillő régi monitorral, billentyűzettel és egérrel >Még egy kép a hardverről - ezúttal fentről

 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Eddigi hozzászólások

Szerző: Petike | Beküldve: 2017.12.13. 21:25
Petike

Dominik: te inkább rakj össze még két gépet, nem igazán jöttél rá miről is szól a cikk! :)

Gratula a cikkhez!

Szerző: Molnar | Beküldve: 2011.02.16. 17:10
Molnar

Már az ősi XT gépek is tudtak HDD ről indulni
Ráadásul a 286 os gépeknek már látható bios uk is van. Nem sok beállitási lehetőseég van de ez
azért bene van mindegyikban
BOOT SELECTION A-C vagy C-A

am gratula a cikkhez

Szerző: Dominik | Beküldve: 2010.09.30. 17:44
Dominik

Nem nagy ügy, én például 11 évesen egyedül raktam össze az én gépemet… -.-
amiket tud:
1 gb ram
2.40 ghz proci
128 mb videómemória
80 gb vinyó
windows xp

de azért elmegy a cikk
%-P

cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Két légy sétál Robinson fején. Egyszer csak megszólal az egyik:
- Én most elmegyek. Majd Pénteken találkozunk.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!