A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Rendszerindítás pendrive-ról házilag

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 83192
  • · Dátum: 2008.02.13. 23:56
  • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A floppy-k korszakában nem okozott nehézséget a rendszerindítás merevlemezen kívülről, ma, amikor a flash memória leváltotta a hajlékonylemezt, komoly fejtörést okoz a rendszertelepítés ezekre az eszközökre. Apró trükkünkkel áthidaljuk e problémát, és házilag telepítünk DOS-t USB kulcsra. Mint látni fogjuk, nem nehéz feladat, habár a Windows ezt nem igazán támogatja.
Hirdetés

Figyelem! Cikkünk a megjelenés napján pontos információkat tartalmazott, mely mára elavult lehet. A cikk tartalmáért felelősséget nem vállalunk!

Régebben alapfelszereltség volt a számítógépekben a floppy meghajtó, a rendszerindításban is komoly szerep jutott neki. Gyakorlatilag nem volt olyan felhasználó, aki nem rendelkezett floppy-n rendszerlemezzel.

Manapság már egyre kevesebb PC-ben található floppy-t, ez az elavult eszköz nem nevezhető bizonságosnak, ráadásul a kapacitása is kicsi. Be kell látnunk, eljárt felette az idő. Ellenben a feltörekvő flash-alapú USB-s meghajtók egyre több felhasználó birtokában találhatók meg, akár egy egyszerű pendrive, vagy memóriakártya (+ a hozzávaló kártyaolvasó), de lehet ez egy mobiltelefon memóriakártyája, amit a telefonhoz adott kábellel kötünk a géphez.
Azonnal kitűnik a fentiekből, hogy a legjobb alternatívát jelenti a floppykkal szemben (a CD/DVD nehézkes, hiába a megfelelő kapacitás, a ZIP pedig gyakorlatilag el se terjedt). Csak a rendszerindítás lett volna egyszerűbben kivitelezve - töpreng az átlag géphasználó. Cikkünkben bemutatjuk, hogy ennél nehezebb dolga ne legyen a mai kor emberének, hiszen nem nehéz USB-s eszközre operációs rendszert telepíteni, csak trükközni kell kicsit. Cikkünk most nem tér ki arra, hogy különböző Linux disztribúciókat lehet flash meghajtóra telepíteni, mi mindössze a DOS rendszerlemez alternatívájaként DOS-pendrive-ot készítünk, rendszerösszeomlás, formázás esetére.Amire szükségünk lesz
- Elengedhetetlen egy pendrive (ebből egy 32 megabájtos már bőven megfelel)
- HP Disk Storage Format Tool (részletesen lásd később) programra, a Letöltőközpontunkból beszerezhető
- Windows 98 bootlemez (kicsit felturbóztuk), a Letöltőközpontunkból beszerezhető
- Egy PC, ami képes USB-ről bootolni
- Egy kis elszántság
Mielőtt mindennek nekilátnánk, töltsük le a fenti két programot, és bányásszuk elő a pendrive-ot!

A HP Disk Storage Format Tool
Ez a segédprogram kifejezetten USB-s háttértárak formázására lett kitalálva, minden olyan opció megtalálható benne, amire szükségünk lesz. És nem tiltja le a rendszerfájl-másolást, mint az XP beépített format eszköze. Gyakorlatilag a dolog magja, hiszen nélküle nem tudnánk rendszerlemezzé formázni az USB-s eszközöket. A HP USB Disk Format Tool letölthető honlapunkról.Formázás, rendszerinstallálás
Ha beszereztünk minden szükséges kelléket, lássunk neki a DOS gyártásának.
Ha még nem tettük volna meg, duguk be a pendrive-ot, telepítsük fel a HP Disk Format Tool-t, és csomagoljuk ki a win98boot.zip fájl tartalmát a merevlemez egyik mappájába (én a C:Tempw98sys mappába tettem a csomag tartalmát).
A rendszerinstallálást a formázással együtt intézzük el, ehhez a HP Tool ablakában kapcsoljuk be a "Create a DOS Startup Disk" opciót, és a "using DOS system files located at" mellé tegyünk pöttyöt, egyúttal a három pontot tartalmazó gombbal keressük ki a letöltött és kicsomagolt win98 fájlok mappáját. Innen fogja a rendszerfájlokat felmásolni a HP Tool a pendrive-ra.
Mielőtt a Start gombra kattintanánk, az ablak tetején lévő legördíthető listából válasszuk ki a formázandó pendrive-ot, nehogy véletlenül egy másik USB-s diszket töröljünk! A sikeres rendszerindítás feltétele, hogy FAT vagy FAT32 fájlrendszerre formázzuk a lemezt. Válasszuk ki a FAT32-t!
Most már kattinthatunk a Start gombra. A kapacitástól függően valamennyi ideig elpiszmoghat a Format Tool a formázással, a befejezésről egy ablakban tájékoztat, itt tudjuk meg a teljes, a szabad tárterületet, és egyéb információkat is.
Felkerült a pendrive-ra a 3 legfontosabb DOS rendszerfájl.
A formázás után másoljuk még át a maradék fájlokat és mappákat is a pendrive gyökérkönyvtárába, így az összes DOS parancs és segédprogram is elindul majd, mint pl. a CD/DVD meghajtó drivere vagy az egér meghajtóprogram. Kiegészítésként a pendrive-ra kerül a Dos Navigator és a Volkov Commander is, persze csak akkor, ha az ImiNET-en fellelhető win98 indítólemezről dolgoztunk.
Ezzel készen is állunk, próbáljuk ki a művet.

Rendszerindítás USB-ről
A BIOS-ban feltétlenül állítsuk be az USB drive-ről való bootolást. Sajnos itt nem lehet általános receptet adni, ahány BIOS, annyi lehetőség létezik. Képünk talán segít egy kicsit eligazodni, persze mindenképp a Boot szekcióban keressük az erre szolgáló opciót. Általánosságban elmondható, hogy a 2001 óta forgalomban lévő alaplapok már támogatják az USB-rendszerindítást, az ennél régebbi gépek nagy valószínűséggel nem, az ennél újabbak pedig igen jó eséllyel bírnak e képességgel.A beállítások mentése és a gép újraindítása után észrevehetjük, hogy a gépünk felismerte a csatlakoztatott USB meghajtót (esetünkben a SanDisk Cruzer Minit).Karba tehetjük a kezünket, ha mindent jól csináltunk, a Startup Windows 98 felirat után szépen elindul a rendszer, betöltve a mellékelt drivereket. A feliraton ne lepődjünk meg, nem MS-DOS a helyes kiírás, mivel az indítólemez a Windows 98 magjából származik:Egy szuper indítómenü tárul elénk ezután, itt kiválaszthatjuk, hogy az általunk használt optikai meghajtó SCSI, LVD vagy IDE csatlakozású. Alapból ez utóbbi indul el, ha nem vagyunk biztosak, hogy milyen meghajtónk van, válasszuk ezt!
A többi már gyerekjáték, elindul az egér, betöltődnek a DOS-os illesztőprogramok, beállítások.
Az A: meghajtó lesz a pendrive betűjele, ha a winchester partíciói FAT32 fájlrendszerűek, akkor mindegyik a saját betűjével érhető el. Sajnos ez a DOS mag nem emészti meg az NTFS-t, így az ilyen fájlrendszerű kötetek láthatatlanok számára. A CD és DVD meghajtók betűjeleit (persze ha van, és a driver is felkerült a meghajtóra) az indítás során kiírja a rendszer, nekem R: lett a DVD író és S: a DVD olvasó.

Rendszerünk várja a parancsokat:
Ha mindent tökéletesre szeretnénk, akkor érdemes valamilyen fájlmenedzsert is felpakolni, pl. egy Volkov-, Norton Commandert vagy egy Dos Navigatort. Ugye a mi dosunkra most ez alapból felkerült. Ezekkel a fájlműveletek sokkal egyszerűbbek lesznek. Reméljük azért, hogy az így készített rendszermentő pendrive-unkra nem lesz szükség. Ha mégis, ezzel nem lesz gond, nem megy tönkre csak úgy, mint az ősöreg floppy diszkek, amikről köztudott: a fiók mélyén, használaton kívül is bármikor tönkremehetnek. Ráadásként kaptunk a flashmeghajtóra egy USB háttértár drivert. Cikkünk keretei között ezt nem próbáltuk ki, de majd erre is sort kerítünk egy másik tesztben.

Az alábbi képen látható, hogy ilyen üres kapacitással floppy lemez szóba se kerülhet.
És egy kis ínyencség: Dos Navigator
Mivel teszteltünk?
A cikk elején említett SanDisk Cruzer Mini 128 MB-os pendrive-on kívül a rendszerindítást kipróbáltuk egy Kingston DataTraveller 1GB-os USB kulccsal is, valamint egy SanDisk MobilMate MS+ kártyaolvasóba dugott, 1GB kapacitású Sony Memory Stick Pro Duo memóriakártyával is. De komplett DOS rendszert építettünk fel egy FAT32-re formázott, USB-s alu házban lévő 2,5 colos notebook merevlemezre is, melynek 40 GB volt a tárkapacitása.
A tesztgépek legöregebbike egy Athlon XP processzorral, 512MB rammal, és Asus A7V8X-X alaplappal rendelkező PC, kipróbáltuk egy valamivel fiatalabb, Gigabyte alaplapot és Pentium 4 processzort tartalmazó géppel és egy mai, Core 2 Duo-s rendszerrel is. A kompatibilitással sincs gond, ha a BIOS-ban fellelhető az USB-s rendszertöltés lehetősége, biztosak lehetünk abban, hogy a pendrive-on pihenő oprendszer fel fog éledni a flash memória celláiból.

Honnnan tölthetjük le a cikkben szereplő szoftvereket?
Mindkét szoftver felkerült szerverünkre, tehát nem lesz nehéz beszerezni.
A HP USB Disk Format Tool innen tölthető le, a Windows 98 indítólemez pedig innen.

Konklúzió
Cikkünk olvasása során mindenkiben tudatosulhatott, hogy a DOS-os floppyknak befellegzett egy ilyen teszt után. Nem kell a jövőben attól rettegnünk, ha bekrepál a gépünk, hogy a néhány éve szekrényben pihenő lemez nem ment-e tönkre. A kapacitás miatt néhány extra segédprogram is ráfért az újdonsült rendszerlemezre, és ez tovább bővíthető, csak némi netes kutakodást igényel. Beláthatjuk, hogy inkább érdemes egy kiszuperált pendrive-ot használni, mint a mágneslemezt. Aki pedig korszerű, nagyméretű flashmeghajtóval rendelkezik, az biztos talál rajta 4 MB szabad helyet a tartalék DOS-nak is.

-K.I.

 

Eddigi hozzászólások

Szerző: iminet | Beküldve: 2013.08.20. 10:07
iminet

Mivel cikkünk számos, mai modern számítógépet használó számára elavult lehet, a jövőben cikkünket csupán tájékoztató jelleggel ajánljuk olvasásra, semmint technikai tanácsot. Emiatt a hozzászólás lehetőségét is lezárjuk, a rendszerindítás témájával kapcsolatban Fórumunkban várjuk a hozzászólásokat. Minden olvasó megértését kérjük a fentiek miatt!

Szerző: iminet | Beküldve: 2013.08.20. 10:03
iminet

Kedves Ronald!
Mivel a pendrive a boot “partíció”, természetes, hogy az lesz a C meghajtó (Windows alapismeretek…;), ez nem hiba. A CD/DVD teljesen más tészta, az DOS-ban nem alapértelmezés, persze orvosolható. Sajnáljuk a lehúzó véleményed, ám a visszajelzések alapján elég sok felhasználónak működött a cikk végigzongorázása.
Azt mindenképp hozzá kell tennük, hogy 2008-ban született cikkről van szó. Ha nem feltétlenül DOS bootlemezre van szükséged, inkább egy Live/USB Linux disztribúciót javasolnánk, pl. a Slax-ot. Erről is cikkeztünk korábban, de az útmutató  még biztosan használható az alapokhoz.

Szerző: Ronald | Beküldve: 2013.08.17. 16:24
Ronald

Mindent úgy csináltam ahogy ide le van írva, erre a pendrive -ot látja C meghajtónak, a CD - DVD meg héber neki. Mindenféle error szöveget dob fel.Ennyit erről. Fantasztikus.

Szerző: Ronald | Beküldve: 2013.08.17. 16:23
Ronald

Az meg a másik, attól hogy nektek működött, nem biztos hogy egy másik gépen is ugyanígy fog működni.

Szerző: Ronald | Beküldve: 2013.08.17. 16:22
Ronald

Úgy írjátok le az egészet, hogy nehogy már véletlenül is érteni lehessen.

Szerző: Ronald | Beküldve: 2013.08.17. 16:21
Ronald

Egy kalap szar ez a cikk.

Szerző: saca | Beküldve: 2013.07.14. 21:23
saca

Szia hogy tudnám rávenni a win-98 at hogy felismerje a pendrivet? a billentyű és az egér usb-s az működik de se a nyomtatót se a pendrivet nem ismeri fel.

Szerző: iminet | Beküldve: 2013.02.28. 20:04
iminet

Kedves KriszKing329! A letölthető ZIP fájlban van egy DOS mappa és néhány egyéb fájl is, melyben hasznos külső parancsok találhatók, adott esetben ezekre is szükség lehet. Elképzelhető, hogy rejtett attribútumuk miatt nem láthatók, de ott vannak.

Szerző: KriszKing329 | Beküldve: 2013.02.22. 14:36
KriszKing329

Sziasztok!
“A formázás után másoljuk még át a maradék fájlokat és mappákat is a pendrive gyökérkönyvtárába” mien maradék fájlokat??

Szerző: iminet | Beküldve: 2013.02.06. 20:19
iminet

A BIOS beállításaiban minden a helyén van (boot sorrend, stb.)?
Esetleg még ezzel érdemes kísérletezni: http://www.slax.org/hu/
Korábban erről is írtunk egy cikket, a jobb oldali blokk keresőjébe csak be kell írni, hogy “slax” (idézőjelek nélkül persze).

cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Egy ember nagyon fél a szellemektől, éjszaka mégis a temetőn keresztül kell átmennie a faluba. Óvatosan lépked, amikor egyszer csak kopácsolást hall. Észreveszi, hogy az egyik sírnál egy fickó a sírkövet vési.
- A francba, a szívbajt hozta rám... mit csinál itt maga az éjszaka közepén?
- Elírták a nevemet, azt javítom.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!