A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Miért nem működik a chat?, avagy Java beállítások

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 32989
  • · Dátum: 2005.03.09. 14:04
  • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A webes csevegők nagy része Java appletet használ, ami - valljuk be, nem épp a legmegbízhatóbb kisalkalmazás -, ebből adódóan ha nem működik valami, érdemes a Java körül szétnézni. Cikkünkben kicsit segíteni próbálunk ebben.
Hirdetés
Ez a cikk évekkel ezelőtt született, így valószínűleg mai számítógépeken már nem nyújt elegendő információt!

Írásunk bármely Java kisalkalmazást használó chat oldalnál útmutató lehet, bár vannak a Jójáték csevegőre vonatkozó rész is, hiszen jobbára itt fordulnak elő Java-s gondok.
Kezdjük a probléma okával. Jobbára Java-s gondok Windows XP operációs rendszer alatt jelentkeznek, főleg azért, mivel az XP kiadásának idején a Microsoft és a Sun Microsystems (A Java megalkotója) nem voltak "puszipajtások", sok vitájuk volt, így az eddigiekkel ellentétben a Windows XP-be már nem került bele alapból a Java futtatókörnyezet. Ugye, a Java-s csetek esetében erre szükség van. No de A Sun oldaláról folyamatosan le lehet szedni a teljes Java virtuális gépet, ami nemcsak appletek, hanem egyéb Java alkalmazások futtatására is alkalmas. Az apró szépséghiba "mindössze annyi", hogy épp a csevegőkhöz nem nagyon válik be, főként a szóban forgó Jójáték esetében nem.

Mit lehet tenni? A legjobb az, ha elfelejtjük a Sun által kiadott Java-t. Már ha a cseten kívül másra nem akarjuk használni. A többség azonban nem akarja.
Ekkor letöltjük a Microsoft saját Java futtatókörnyezetét, a Microsoft VM-et. Ezt a redmondi cég weboldaláról(www.microsoft.com) megtehetjük, de hogy ne kelljen annyit kutakodni utána ezen a meglehetősen szerteágazó oldalon, felraktuk mi is a szerverünkre, mely megtalálható a Letöltések menüpont Rendszer kategóriájában, és a Microsoft VM nevet viseli.
Letöltjük, türelmesen kivárjuk míg ez befejeződik, majd telepítjük. Ebben nem lesz sok beleszólásunk, voltaképpen csak a Tovább gombot kell használnunk.
És ekkor szokott jönni a hidegzuhany. Feltelepítettük, és hőn szeretett csevegőnk mégsem működik. Nos, ilyenkor célszerű megnézni, hogy be van-e egyáltalán kapcsolva frissen installált Microsoft-os Java környezetünk. Ehhez szükségünk van egy Internet Explorer ablakra. Elérhető a Start menüből, ha nem, a Futtatásba írjuk be: iexplore, majd az [Enter] billenyű leütésére elindul. Ekkor válaszuk a felső menüből az Eszközök pontot, azon belül pedig az Internetbeállítások parancsot.
Valahogy így:


Ezután az alábbi ablakot kell eredményül kapnunk:

Ahogy az ábrán is látható, a Java (Sun) alatti Use JRE szöveg előtti négyzetet hagyjuk üresen, ha pipát találunk itt, vegyük ki egy ráklikkeléssel. Ezek után a Microsoft VM alatti Java JIT fordító engedélyezése részt pipáljuk ki, ha ez eddig nem történt volna meg. Az Ok gomra kattintással a rendszer tudomásul veszi a változtatásokat, majd nincs más dolgunk, mint az összes Internet Explorert bezárni. Ezután elindíthatjuk újra a böngészőt, de már a Microsoft Java környezet fog üzemelni.

Ha a Windows-unkon telepítve van a Service Pack 2 (SP2), akkor első alkalommal valószínűleg még nem fog menni, mivel a 2-es javítócsomag letiltja a kisalkalmazást használó ablakokat. Az ablak tetején lévő sárga csíkra kattintva választhatunk olyat, hogy "Előrugró ablakok engedélyezése", de véletlenül se az ideiglenes engedélyezést kell választanunk. Ezek után újfent bezárjuk az összes IE ablakot, és a legközelebbi indításnál már nagy valószínűséggel nem lesz gond egyetlen Java-t használó csevegőnél sem.
És hogy megtudjuk, van-e SP2-nk, kattintnuk a Start menüre, majd a jobb panelen lévő Sajátgép pontra a jobb egérgombbal, és a megjelenő menü legalsó, azaz Tulajdonságok pontot válasszuk.
Eredmény a következő ablak:

És ha az ábrán látható bekarikázott sort látjuk, akkor a fentebb írt SP2 beállítást is végezzük el, de szigorúan csak a Microsoft VM telepítése és bekapcsolása utáni első IE indítás alkalmával.

Egyszóval most egy gyors Java konfigolást követhetett figyelemmel a Tisztelt Olvasó, ha mégis bármiféle hasonló gond lenne, várjuk az e-maileket a szerkesztőség címére.

-K.I.

 

Frissítés:
Mivel cikkünk jó pár éve készült, a benne szereplő információk aktualitásukat vesztették, a folyamatos kommentek miatt a hozzászólásokat letiltottuk. Kérjük, hogy a hasonló problémák miatt NE cikkünket vegyék alapul az olvasók, hanem használják segítségkéréshez a Fórumot!
 

Eddigi hozzászólások

Szerző: Cicaa | Beküldve: 2012.03.08. 17:16
Cicaa

nem működik így se >:(

Szerző: gajdó lászlóné | Beküldve: 2012.02.19. 11:37
gajdó lászlóné

nem müködik a chat azt irja ki hogynem sikerült kapcsolódni mi ennek az oka

Szerző: burai ferenc | Beküldve: 2012.02.12. 12:19
burai ferenc

még most sem jo a cset

A moderátor válasza:

A hangulatjelek nem díszítősor készítésére valók, kérjük, a jövőben tartózkodjon a smiley-k túlzott használatától!
Moderálta: iminet, ekkor: 2012.03.10. 11:52
Szerző: lányyy | Beküldve: 2011.12.31. 21:42
lányyy

huuuu de kaaaaaaaaaaaaaaakkkkkkkkiiiiiiiiiii :sick: :down: :snake: :exclaim: :bug:

Szerző: tamás | Beküldve: 2011.12.31. 21:40
tamás

semmi :sick:

Szerző: iminet | Beküldve: 2011.12.03. 13:51
iminet

Kedves Barbara!

Kérem, győződjön meg róla, hogy valóban Internet Explorert használ!
Ha ennek ellenére nem sikerül úgy az Explorer verzióját legyen kedves megírni, hogy képekkel illusztrálva segíthessünk.
Lehetőség szerint ide küldje el az üzenetét:
http://www.iminet.hu/kapcsolat.html

Szerző: Berta Barbara | Beküldve: 2011.12.01. 13:36
Berta Barbara

nem találok olyat hogy “internet beállitás” ezt hol lehet megtalálni?!  :gulp: :bug:

Szerző: feco | Beküldve: 2011.10.07. 22:09
feco

Nézzétek a fejlécet, 2005-ös cikkhez kommentáltok >:(

Szerző: ági | Beküldve: 2011.09.20. 09:58
ági

nekem se mükődik a chat nem tudom hogy mért :cheese:

Szerző: kovacs laszlo | Beküldve: 2011.07.05. 11:36
kovacs laszlo

nem mukodik a kepes chat

cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
- Mi van a macskáddal, drágám? - kérdi az egyik vénasszony a másikat.
Ma egész délután háztetőről háztetőre rohangászik. Csak nem kergült meg?
- Ugyan szívem. Délelőtt kiheréltem és most mondja le a randevúkat.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!