A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Megérkezett az Ubuntu 12.10

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 3124
  • · Dátum: 2012.10.22. 10:06
  • · Rovat: Linux
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Az ingyenes operációs rendszer szokásos menetrend szerint érkező legfrissebb változata már letölthető, magyar nyelven is. A nagyobb frissítést az Unity nevű felhasználói felület kapta, de számos egyéb újdonságot hoz az őszi frissítés.
Hirdetés

A leglátványosabb fejlesztések ezúttal is a Unity elnevezésű felhasználói felületet érintették. A Unity másfél évvel ezelőtt, a 2011. áprilisában megjelent Ubuntu 11.04-es kiadásban vált alapértelmezetté. Az azóta megjelent két kiadásban (Ubuntu 11.10 és 12.04) a felhasználók visszajelzései nyomán rengeteg fejlesztés történt a felhasználói felület megjelenésében és működésében. Ezt a munkát folytatták a 12.10-es kiadásban is - áll a Magyar Ubuntu Közösség közleményében.

Ubuntu 12.10

Az októberi verzióban debütál a Unity Previews, az elindítandó alkalmazásról vagy fájlról még annak futtatása előtt bővebb információt, "előképet" kaphatunk a szolgáltatás segítségével, közvetlenül az Unity felületén. Ez leginkább fotók, zenék vagy prezentációk esetén jöhet jól, amit pl. közösségi oldalról vagy e-mailben kaptunk és kíváncsiak vagyunk annak rövid tartalmára.

A közlemény azt írja, hogy szintén ebben a kiadásban debütál az új fotólencse, amelynek segítségével a számítógépünkön és a különböző online tárhelyeken (Google Picasa, Flickr és Facebook) tárolt fotók között is kereshetünk. A lencsék közvetlenül beépülnek a Unity keresőfelületébe, amely a bal oldalon látható panel legelső helyén lévő Ubuntu ikonra kattintva érhető el. A korábbi kiadásokban bemutatkozott alkalmazások, dokumentumok, zenék és videók keresésére szolgáló lencsék mellett így egy újabb lehetőséggel bővült a keresőfelület.

Ubuntu 12.10

Az Ubuntu 12.10 integráltan kínálja az olyan közösségi szolgáltatásokat, mint a Google szolgáltatásai, a Twitter, Facebook vagy a Windows Live. A szolgáltatások csatlakoztatása után a rendszerben érhetők el a felhőben tárolt leveleink, chatüzeneteink, online fényképeink.

Frissült a szabad szoftver saját felhője, az Ubuntu One is, a beállítások között kereshető módon tudjuk áttekinteni megosztott képeinket, fájljainkat - az ubuntu.hu szerint főleg a nagyszámú megosztással rendelkező felhasználóknak lesz hasznos.

Ubuntu 12.10

Akik nem ismernék az Ubuntut, azok számára elmondjuk, hogy egy nyílt, a Debianra épülő Linux disztribúció, melynek nem titkolt célja, hogy otthoni felhasználók számára is, kényelmes, könnyen kezelhető alternatívát adjanak ki, emellett a Linux rendszerek minden előnyével rendelkezik és szerveren történő futtatása is bevált gyakorlat. Az Ubuntut kezelő, fejlesztő közösség 6 hónapos frissítési ciklussal minden év áprilisában és októberében adja ki a szoftvert, a meglévő felhasználók számára is automatikusan frissül. Így egy karbantartott, sűrűn frissített operációs rendszert adva a népes felhasználói tábor számára.

Az Ubuntu 10.12 (kódnevén Quantal Quetzal) letölthető az ubuntu.com webhelyről, vagy a Magyar Ubuntu Közösség weboldaláról is 32 és 64 bites változatban, a hagyományos böngészős letöltésen kívül BitTorrent segítségével is. Ez utóbbival mi szombat reggel kb. 1-1,2 megabájtos másodpercenkénti sebességgel töltöttük le mintegy 12 perc alatt.

 

-K.I.

Forrás: Magyar Ubuntu Közösség

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Egy rendőr bemegy bécsben egy trafikba:
- Do you speak English? - kérdezi.
- No sir.
Sajnálkozva továbbmegy egy másikba:
- Do you speak English?
- Yes.
A rendőr rámutat egy cigarettás dobozra:
- Marlboro.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!