A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Mától csak 11 számjeggyel tárcsázhatunk mobilról

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2075
  • · Dátum: 2010.01.16. 10:34
  • · Rovat: Mobil
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Megszűnik a mobilról indítható hétszámjegyes tárcsázás lehetősége, így csak a teljes (06-körzetszám) formátumban lesz sikeres a hívás és az üzenetküldés.
Hirdetés

Mától, azaz január 16-tól csak a 06-xx-yyyyyyy vagy a +36-xx-yyyyyyy formában tárcsázott hívások lesznek sikeresek, vagy elküldött SMS-ek és MMS-ek érkeznek meg a címzetthez. Korábban ugyanis gyakran használták a mobiltelefon tulajdonosok a csak telefonszámot tárcsázáskor, ha a hívás hálózaton belül történt. Ilyenkor elegendő volt 06-20/30/70 nélkül, csak a mobilszámot beírni vagy kiválasztani a telefonkönyvből, és tárcsázni.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és a mobilszolgáltatók is javasolják, ha eddig nem tettük meg, most mindenképp írjuk át a kérdéses számokat. Ha már módosításra kerül sor, érdemes egyből a nemzetközi formátumban átírni, tehát 06 helyett +36-ot írni a körzetszám (hálózatkijelölő) elé.

A kényelmetlenséggel járó döntés hátterében az a tény áll, hogy ma Magyarországon mintegy 11 millió aktív mobilszám van, és a különböző szolgáltatások (pl. mobilinternet) miatt ez csak növekedni fog. Nem ritka, hogy manapság kettő vagy több hívószáma legyen egy embernek. Mivel a számok csak a 200 0000–999 9999 tartományból használhatók, a kapacitás véges. A mostani lépéssel a 0-val kezdődő telefonszámok, valamint a 199 9999 alatti tartomány is felhasználható, így hozzávetőlegesen 6 millióval több aktív sim kártyának osztható ki hívószám.

Így tárcsázzunk ezután
Így tárcsázzunk ezután - Forrás: T-Mobile

 

 

A telefonszámok az átállást követően nem változnak meg, az átállás nem érinti a mobilhálózatból vezetékesbe vagy vezetékesből mobilba irányuló hívásokat és a rövid számok (például a segélykérő 112-es szám) hívását sem.

A számok átírása kézzel elég kényelmetlen, amennyiben telefonunk szóba áll a számítógéppel, PC-s segédprogrammal sokkal egyszerűbb a módosítás - ehhez segítséget nyújt az [origo] cikke.

 

-K.I.

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
- Hány órat alszol Pistike? - kérdezi az orvos.
- Két-három órát.
- Szerintem az kevés.
- Mind az öt órán azért nem merek aludni!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!