Letölthető a végleges Thunderbird 3

Elég jelentős késéssel, de a hét közepe óta magyar nyelven is letölthető a Mozilla Thunderbird legújabb, 3-as verziója, mely az első tesztek alapján méltó utódja lesz a sokáig tündöklő 2-esnek.
Hirdetés

Ahogy azt korábbi cikkünkben beharangoztuk, év végére csak megjelent a Thunderbird 3 végleges változata.

A bétához képest vajmi változás történt, és bár vannak hiányosságai, van ami itt-ott nem tetszik, alapvetően mégiscsak jól sikerült az új levelezőprogram.

Mozilla Thunderbird 3
Mozilla Thunderbird 3

 

Az eredetileg november végére tervezett szoftver végülis december elején jelent meg, de mint azt bizonyára sokan tudják, ez a Mozillánál nem meglepő. A szoftvercég szerint ugyanis "akkor jelenik meg egy új verzió, ha kész lesz". Reméljük, hogy mint a Firefoxnál, a Thunderbird-nél is megállja majd a helyét a kijelentés.

Számos újítás debütál az új szoftverben, melyek közül kétségtelenül a füles felhasználói felület a legszembetűnőbb. Ezeken túl intelligens postafiók hozzáadás, a Firefoxból ismert kiegészítőkezelő, összegzett mappanézet, a SmartFolders, gyorsabb, hatékonyabb keresés, és számos biztonsági fejlesztés került a levelezőbe.

A kezdő felhasználónak jó hír, hogy új postafiók felvitelnél a levelező megpróbálja magától kitalálni a szükséges beállításokat, tesztünk során minden esetben jól ismerte fel pl. a bejövő kiszolgáló, vagy a felhasználói név adatait. Emellett persze a korábbiakhoz hasonlóan teljesen manuális beállítás is engedélyezett a gyakorlottabb user számára.

A levelek, mappák megnyithatók, sőt meg is nyílnak külön füleken, mint ami a szoftvervállalat böngészőprogramjából már jól ismert. Az egyes keresési feltételek mappaként is elmenthetők, több mező alapján képes a megfelelő üzenetet megkeresni, valamint a folyamat sokkal fürgébb az előd megoldásánál, hiszen az indexelésnek hála szinte azonnal megjelennek a releváns találatok.

Szintén Firefox-alapötlet, hogy a feladók mellett megjelenő kis csillag ikonnal azonnal menthetők a címjegyzékbe (a böngésző azonnal könyvjelzőzi az aktuális lapot a lenyomott csillag hatására), így ismerőseinket kényelmesebben vehetjük fel, és sok időt spórolunk a felesleges kattintások elhagyásával.

Bár nekünk nem tetszettek az ormótlan gombok az üzenet betekintő ablakában, az újítások általánosságban előnyére váltak, már csak abban reménykedünk, hogy a korábbi kiegészítők kompatibilis változatai is rövidesen megérkeznek.

A Thunderbird magyar nyelven letölthető a Mozilla Messaging weboldaláról Windows, Mac és Linux alá is.

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version