A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Kipróbálható az Internet Explorer 9 bétája

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 3332
  • · Dátum: 2010.09.18. 10:43
  • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A nem is túl távoli jövőben megjelenő új Microsoft-böngésző napokban megjelenő első publikus bétáját próbálgatva az az érzésünk támadt, hogy ismét képes böngészőkészítésre a szoftvermogul.
Hirdetés

Sokan reménykednek még, hogy a szinte állóvízzé vált böngészőpiacot kicsit megmozgathatja az Internet Explorer 9. A napokban megjelent bétára mi is kíváncsiak voltunk, hát kipróbáltuk.

Redmond elmondása szerint a fejlesztés ütemszerűen halad, eddig csak néhány "preview release" látott napvilágot, ez az első publikus tesztváltozat az új böngészőből. A legutóbbi, 8-as verziójú Explorer már nem sikerült olyan rosszra, de használata közben mindig az az érzésem, hogy a Microsoft kilométerekkel a többi böngészőgyártó mögött jár.

Internet Explorer 9

Most felzárkózhatnak, mi több, be is előzhetnek!

Igen, nagyjából ez fogalmazódott meg bennem, de persze kicsit korai még erről beszélni. Tény, hogy szabványkövetésben nagy az előrelépés, természetesen csak a legutóbbi Explorerhez képest. Chrome-osan letisztult kezelőfelületet kapott az Explorer 9, teljesen átszabták a mérnökök a böngésző felső traktusát. A fülek a címsor mögé kerültek, eltűntek a felesleges menük, kedvenc ikonok és a keresősáv is. Pontosabban ez utóbbi beépült a címsorba. Ha elkezdünk gépelni, akkor keresésre a telepített keresők közül a lista alján lévő ikonokra kattintva válogathatunk, hozzátenném, ez egy igen elegáns megoldás. A Microsoft egyértelmű koncepciója az, hogy amire ritkán kattintanak a felhasználók, ne legyenek feleslegesen szem előtt. Így több hely marad a weboldalak számára. Természetesen az oldalsó két ikon segítségével a rejtett funkciók is elérhetők, nem lett funkcionalitásban is soványabb a böngésző.

A kezdőlapon indításkor a leggyakrabban látogatott oldalak előnézete látható, Windows 7 alatt pedig az alkalmazásokhoz hasonlóan a weboldalak is kitűzhetők a tálcára. A webfejlesztők külön, egyszerűen implementálható jobbkattintásos menüt készíthetnek a szájtjukhoz az Explorer 9 számára. És hogy még fokozzuk a hangulatot, a kitűzött oldalak az Internet Explorer futása nélkül is képesek frissülni, például egy webes levelező vagy határidőnapló esetén bizonyulhat hasznosnak.

 

Változások a motorháztető alatt

Nem kevés újítás nyert teret a külcsín mellett is, hiszen a Microsoft elmondása szerint rengeteget fejlődött a biztonság terén is a böngésző. Így képes figyelmeztetni a használóját akkor, ha egy reklám kártékony kódot futtatna, letöltéskor nemcsak a futtatható állományok által okozott veszélyre kapunk figyelmeztetést, hanem akkor is, ha a fálj nem biztonságos forrásból származik.

Internet Explorer 9 tálca

A böngésző kihasználja a grafikus kártyák teljesítményét, hiszen a megjelenítést mi tudná hatékonyabban előállítani a ma már nem is kevés számítógépben előforduló GPU-nál.

Az új böngésző fantasztikusan gyors Javascript motort, HTML5 és CSS3 támogatást, a Firefoxéhoz hasonló letöltéskezelőt kapott, továbbá támogatja az SVG grafikákat is (a Firefox ezt már régóta tudja). Ezek a fejlesztések mind-mind fontos lépései a többi gyártó szoftveréhez való felzárkózásnak.

 

XP-re már nem lesz

Bár a fejlesztés korai szakaszban van, az irány jó. Valószínűleg már nem tér vissza a 2000-es évek elejére jellemző Explorer-egyeduralom, a böngészőháború korántsem ért véget. Rossz hír azoknak, akik még mindig Windows XP-t használnak, hogy Redmond nem készíti el a böngésző XP-s változatát, ráadásul különböző ügyeskedésekkel sem vehető rá, hogy az igen koros operációs rendszerre feltuszkoljuk. A végleges verzió megjelenésére nincs kitűzött dátum, az optimistábbak ez év végére, a kicsit pesszimistább előrejelzések 2011 első felére várják a megjelenést.

Az Internet Explorer béta 32 és 64 bites változatban is letölthető magyar nyelven Windows 7-re és Vistára innen.

 

-K.I.

 

Frissítés:

Két vonatkozó videó a cikk végére

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
- A málnabokor mögött egy csontváz, mi az ?
- A tavaji bújócska verseny győztese.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!