A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Kipróbálható az Internet Explorer 9 bétája

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2852
  • · Dátum: 2010.09.18. 10:43
  • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A nem is túl távoli jövőben megjelenő új Microsoft-böngésző napokban megjelenő első publikus bétáját próbálgatva az az érzésünk támadt, hogy ismét képes böngészőkészítésre a szoftvermogul.
Hirdetés

Sokan reménykednek még, hogy a szinte állóvízzé vált böngészőpiacot kicsit megmozgathatja az Internet Explorer 9. A napokban megjelent bétára mi is kíváncsiak voltunk, hát kipróbáltuk.

Redmond elmondása szerint a fejlesztés ütemszerűen halad, eddig csak néhány "preview release" látott napvilágot, ez az első publikus tesztváltozat az új böngészőből. A legutóbbi, 8-as verziójú Explorer már nem sikerült olyan rosszra, de használata közben mindig az az érzésem, hogy a Microsoft kilométerekkel a többi böngészőgyártó mögött jár.

Internet Explorer 9

Most felzárkózhatnak, mi több, be is előzhetnek!

Igen, nagyjából ez fogalmazódott meg bennem, de persze kicsit korai még erről beszélni. Tény, hogy szabványkövetésben nagy az előrelépés, természetesen csak a legutóbbi Explorerhez képest. Chrome-osan letisztult kezelőfelületet kapott az Explorer 9, teljesen átszabták a mérnökök a böngésző felső traktusát. A fülek a címsor mögé kerültek, eltűntek a felesleges menük, kedvenc ikonok és a keresősáv is. Pontosabban ez utóbbi beépült a címsorba. Ha elkezdünk gépelni, akkor keresésre a telepített keresők közül a lista alján lévő ikonokra kattintva válogathatunk, hozzátenném, ez egy igen elegáns megoldás. A Microsoft egyértelmű koncepciója az, hogy amire ritkán kattintanak a felhasználók, ne legyenek feleslegesen szem előtt. Így több hely marad a weboldalak számára. Természetesen az oldalsó két ikon segítségével a rejtett funkciók is elérhetők, nem lett funkcionalitásban is soványabb a böngésző.

A kezdőlapon indításkor a leggyakrabban látogatott oldalak előnézete látható, Windows 7 alatt pedig az alkalmazásokhoz hasonlóan a weboldalak is kitűzhetők a tálcára. A webfejlesztők külön, egyszerűen implementálható jobbkattintásos menüt készíthetnek a szájtjukhoz az Explorer 9 számára. És hogy még fokozzuk a hangulatot, a kitűzött oldalak az Internet Explorer futása nélkül is képesek frissülni, például egy webes levelező vagy határidőnapló esetén bizonyulhat hasznosnak.

 

Változások a motorháztető alatt

Nem kevés újítás nyert teret a külcsín mellett is, hiszen a Microsoft elmondása szerint rengeteget fejlődött a biztonság terén is a böngésző. Így képes figyelmeztetni a használóját akkor, ha egy reklám kártékony kódot futtatna, letöltéskor nemcsak a futtatható állományok által okozott veszélyre kapunk figyelmeztetést, hanem akkor is, ha a fálj nem biztonságos forrásból származik.

Internet Explorer 9 tálca

A böngésző kihasználja a grafikus kártyák teljesítményét, hiszen a megjelenítést mi tudná hatékonyabban előállítani a ma már nem is kevés számítógépben előforduló GPU-nál.

Az új böngésző fantasztikusan gyors Javascript motort, HTML5 és CSS3 támogatást, a Firefoxéhoz hasonló letöltéskezelőt kapott, továbbá támogatja az SVG grafikákat is (a Firefox ezt már régóta tudja). Ezek a fejlesztések mind-mind fontos lépései a többi gyártó szoftveréhez való felzárkózásnak.

 

XP-re már nem lesz

Bár a fejlesztés korai szakaszban van, az irány jó. Valószínűleg már nem tér vissza a 2000-es évek elejére jellemző Explorer-egyeduralom, a böngészőháború korántsem ért véget. Rossz hír azoknak, akik még mindig Windows XP-t használnak, hogy Redmond nem készíti el a böngésző XP-s változatát, ráadásul különböző ügyeskedésekkel sem vehető rá, hogy az igen koros operációs rendszerre feltuszkoljuk. A végleges verzió megjelenésére nincs kitűzött dátum, az optimistábbak ez év végére, a kicsit pesszimistább előrejelzések 2011 első felére várják a megjelenést.

Az Internet Explorer béta 32 és 64 bites változatban is letölthető magyar nyelven Windows 7-re és Vistára innen.

 

-K.I.

 

Frissítés:

Két vonatkozó videó a cikk végére

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Nyuszika talál egy hatlövetű coltot az erdőben. Rögtön eszébe jut minden sérelme, amit a medvetől szenvedett el. Megy is elegtetelt venni és közbenlövöldözik:
DURR, DURR - Medve gyere csak ide!
DURR, DURR - Látod azt a kupac * * *t!
DURR, DURR - Most azonnal megeszed, különben...
KATT, KATT - ...én eszem meg...
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!