A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Új köntösben a weboldal

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2100
  • · Dátum: 2007.09.03. 14:51
  • · Rovat: Iminet Blog
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Hosszú ideje már, hogy a megszokott, régies stílusú külsőnket egy letisztultabb, modernebb dizánjra cseréltük. Cikkünkből kiderül, miért nem váltottunk 3 éven keresztül kinézetet.
Hirdetés
Tényleg nagyon hosszú ideje már, hogy megtörtént a legutóbbi küllemcsere, azóta többnyire folyamatosan azonos dizájnban láthatták az .:Imi NET:. weblapot. Az elszántság korábban is megvolt, a váltás gondolatának megszületését kb. 2006 novemberére írhatjuk.
Ettől kezdődően lépésről-lépésre végigvezetjük az olvasót nemcsak a mai napig, hanem beszámolunk a közeli jövőről is, hiszen a fejlesztés még nem ért véget.

Régóta változatlan forma
Köszönhető ez annak, hogy csapatunk idő- és erőforrás híján nem tehetett mást, mint a meglévőt toldozta-foldozta.
A Textportál, a weboldalunk vázát alkotó rendszer jó, áttekinthető, de kinőttük azt, amit nyújtani tud nekünk. A váltáshoz így mindent elölről kell(ene) kezdeni úgy, hogy a felhasználói adatok ne sérüljenek. Ez a nehezebb, de a jobb megoldás is egyben.

Új portál születőben
Az alapkoncepció tehát meg volt: kell egy strapabíró, továbbfejleszthető, de mégis maximálisan testreszabható rendszer, melybe a meglévő szolgáltatásokat, és felhasználói adatokat maradéktalanul implementálni tudjuk. Szóba jöhetett volna rengeteg ingyenes portálrendszer, mi mégis a saját változat mellett döntöttünk. Hisz egy komlett portálból nekünk rengeteg funkcióra nincs is szükségünk, azonban másra igen, amit egy jól összeépített, egységes halmazba nehéz beerőltetni.
Már 2007-et írtunk, és erősen március felé járt az idő, mikor kialakult nagyvonalakban az Exament Information Center (röviden EIC, fordítása kb: Exament Információközpont), egy teljesen saját fejlesztésű, skálázható, moduláris felépítésű portálmotor. E portálmotor három fő részből áll, a felület megjelenítéséért felelős Deisgn modulból, az adatok kiszolgálását, és az adatbázis futtatát végző Adatközpont modulból, valamint a két modult összefogó, összehangoló, és a rendszert közvetlenül irányító-vezérlő portálmotorból. Ezek mind-mind jól csengő dolgok, a kivitelezés még hátra volt. Erre se idő, se energia nem maradt, pedig a tervek közt nemcsak a régi, textportálos modulok egyszerű implementálása, hanem az új funkciók bevezetése is szerepelt.

Hosszú nyár, nagy semmi
Jó mottója lehetett volna az elmúlt időszaknak, hisz az első fejlesztések áprilisban véget értek, aztán következett minden más, csak az EIC nem. Csapatunk augusztus végén vette elő ismét az aktákat és forráskódokat, megindult a félbehagyott munka folytatása. Mostanra jutottunk el abba a fázisba, hogy a külső (ami még márciusban elkészült), és a motor megérett a közönség elé tárásra.

További fejlesztések
Ezzel nem állt le semmi, még talán több is van hátra, de nagy leállásokra, hosszú várakozásokra nem kell számítani. Bezárhattuk volna a portált hosszú hónapokra, hogy mindent egyszerre nyissunk meg a látogatók előtt, de ehelyett inkább azt választottuk, hogy csak tényleg annyi időt veszünk el, amire feltétlenül szükség van. Ez, tehát az elkészült fél-portál telepítése az elmúlt hétvégén zajlott le. Félreértés ne essék, nincs még kész, de a további fejlesztések nem zavarják a honlap látogathatóságát. A jövőben egy-egy funkció fog kimaradni rövid időre, de a honlap egésze üzemelni fog.

Tervek a jövőre nézve
Elsődleges célunk, hogy minden korábbi hasznosnak vélt funkciót áthozzunk a portálba. A két legfontosabb, a cikkgyűjtemény és a fórum elkészült, a többiekre se kell sokat várni. Kihagyjuk azonban a jelentéktelen részeket (a vicc rovat is majdnem erre a sorsra jutott).
Aztán az egész portál alatt lévő adatbázist átépítjük. Marad a jól bevált MySQL rendszer, de sajnos a jelenlegi adatkezelés örökölte a Textportál betegségeit, ezen szeretnénk változtatni. Lassú, de folyamatos munka lesz. Csak így oldható meg, hogy a legközelebbi "ruhaváltás" ne vágja úgy fejbe a honlapot, mint a mostani.
Aztán tervezünk új dolgokat is, átgondoljuk a reklámozási lehetőségeket is. Minden bizonnyal lesznek reklámok, fizetősek is, de nem olyan nagyszabású, és zavaró lesz, mint sok oldalon látni. Megpróbálunk mindent a felhasználókkal előzetesen egyeztetni, több dologban is kikérjük a véleményüket, ezt segíti majd az átszabott fórum, és az átszabásra váró szavazás is.
A most még csak félig elkészült portálrendszer csak az Exament oldalait (főként az Imi NET-et) alkotja, de ha kész lesz, elérhetővé tesszük mások számára is. A jól átgondolt, egyszerű, de mégis kiemelkedő szoftvert nem kereskedelmi használatra ingyenesen, kereskedelmi ügyfeleknek pedig igen kedvezményes áron tesszük elérhetővé hamarosan.
A távlati tervekről még korai lenne beszélni, de vannak azok is. És persze a hamarosan ismét folyamatossá váló cikkek is, melyek írása szintén elmaradt.

Most apró dolgok vannak meg, sokaknak talán nem is szembetűnők ezek. De a háttérben ismét megmozdult a talaj, ismét felriadt a csapat, hiszen változtatni kell, mielőtt a látogatók ránk unnának. Azt nem hagyhatjuk. De a kevés látszat ellenére az Exament gőzerővel építi a jövőt, építi a jövő portálját.

-K.I.
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Kiskacsa úszik a tavon és sír. Odamegy hozzá a krokodil és megkérdi:
- Miért sírsz kiskacsa?
- Mert nem tudom ki vagyok és mi vagyok...
- Ó, hát ez egyszerű: sárga csőr, sárga tollak, úszóhártya - kacsa vagy!
- Szupi! Kacsa vagyok! - örül a kiskacsa.
- És te mi vagy?
- Találd ki! - mondja a krokodil.
- Hmm, hosszú farok, rövid lábak, nagy száj, bőrdzseki ... olasz vagy!?
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!