A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Ha kevés a masinád...

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2902
  • · Dátum: 2010.05.30. 11:38
  • · Rovat: Iminet Blog
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
.. toldd meg egy lépéssel, egészíthetném ki a címet. Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy az elvégzendő feladatokhoz kevés volt a rendelkezésre álló eszköz, trükköket kellett segítségül hívni.
Hirdetés

Ez velem is a minap fordult elő, a tervezett feladathoz már kevésnek bizonyultak a kompakt fényképezőgépem által nyújtott lehetőségek.

Konkrétan arról lett volna szó, hogy egy kettős portrénál sehogy nem tudtam a mélységélességet leszűkíteni, ezáltal a hátteret szépen elmosni, kiemelve ezzel az alakokat az előtérben. Aki nem adja fel, ilyenkor máris beüti a Google-t a böngészőjébe, és utánanéz, mit lehet tenni. Így tettem én is, kutattam a lehetőséget, miként egészíthetném ki a Sony fényképezőm pompás képalkotó tulajdonságait a hátrányokat ellensúlyozó megoldásokkal. Persze a net tele van mélységélesség-manipuláló (Depth of Field, DOF) tutorialokkal, de valahogy mindegyik túlzó picit. Nekem épp csak a miniumra volt szükségem, így aztán rábukkantam itt a legjobb bemutatóra. Mindenkibe beleplántálják, hogy igazi fotóba belenyúlni csak a legszükségesebb esetben lehet, elrugaszkodni a valóságtól már annyit jelent, hogy egy teljesen új szemléletnek eleget tevő új képet alkotunk, nem az eredetit javítjuk. Ez most végszükség, gondoltam én, még belefér.

 

Mélységélesség kézileg

A fenti kép az egyik legékesebb példája az esetnek. A bal oldalihoz hasonló volt az eredeti változat, tökéletesen éles fákkal a háttérben - csapnivaló végeredmény lenne. Így aztán egy kis Photoshopolás, finomítás a fehéregyensúlyon, leheletnyi retusálás, továbbá a DOF megelevenítése és a végeredmény majdnem tükörreflexes munkaeszközt sejtet. Az alakok kiemelkednek a zöldellő, hangsúlytalan háttérből. És mindez egy egyszerű, de kategóriájában tökéletes kiskompakt fényképezőgéppel, megspékelve a Photoshop adta szabadsággal.

Hangsúlyoznám, hogy nem vallom azt a nézetet, miszerint a címlapmacákhoz hasonló torzítások teszik tökéletessé a digitális fotót, de ha a valódi élményen nem bicsaklik meg a végeredmény, ne féljünk kísérletezni, újítani, hiszen a tökéletesnél még tökéletesebbet alkothatunk.

 

-K.I.

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Bemegy a szőke vizsgázni úgy, hogy semmit sem
készült előtte. Elhatározza, hogy a tesztkérdéseknél
feldob egy pénzérmét, és a fej az "A" válasz, az
írás pedig a "B" válasz lesz. Letelik a vizsgaidő,
és a többiek, ahogy mennek ki a teremből, látják,
hogy a szőke izzadva, káromkodva dobálja fel a pénzt
folyamatosan. Kérdezik tőle, mi a gond, ilyen nehéz
volt a teszt?
- Á dehogy, kitöltöttem egy fél óra alatt, most csak
ellenőrzöm a válaszaimat.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!