A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Ha kevés a masinád...

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2795
  • · Dátum: 2010.05.30. 11:38
  • · Rovat: Iminet Blog
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
.. toldd meg egy lépéssel, egészíthetném ki a címet. Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy az elvégzendő feladatokhoz kevés volt a rendelkezésre álló eszköz, trükköket kellett segítségül hívni.
Hirdetés

Ez velem is a minap fordult elő, a tervezett feladathoz már kevésnek bizonyultak a kompakt fényképezőgépem által nyújtott lehetőségek.

Konkrétan arról lett volna szó, hogy egy kettős portrénál sehogy nem tudtam a mélységélességet leszűkíteni, ezáltal a hátteret szépen elmosni, kiemelve ezzel az alakokat az előtérben. Aki nem adja fel, ilyenkor máris beüti a Google-t a böngészőjébe, és utánanéz, mit lehet tenni. Így tettem én is, kutattam a lehetőséget, miként egészíthetném ki a Sony fényképezőm pompás képalkotó tulajdonságait a hátrányokat ellensúlyozó megoldásokkal. Persze a net tele van mélységélesség-manipuláló (Depth of Field, DOF) tutorialokkal, de valahogy mindegyik túlzó picit. Nekem épp csak a miniumra volt szükségem, így aztán rábukkantam itt a legjobb bemutatóra. Mindenkibe beleplántálják, hogy igazi fotóba belenyúlni csak a legszükségesebb esetben lehet, elrugaszkodni a valóságtól már annyit jelent, hogy egy teljesen új szemléletnek eleget tevő új képet alkotunk, nem az eredetit javítjuk. Ez most végszükség, gondoltam én, még belefér.

 

Mélységélesség kézileg

A fenti kép az egyik legékesebb példája az esetnek. A bal oldalihoz hasonló volt az eredeti változat, tökéletesen éles fákkal a háttérben - csapnivaló végeredmény lenne. Így aztán egy kis Photoshopolás, finomítás a fehéregyensúlyon, leheletnyi retusálás, továbbá a DOF megelevenítése és a végeredmény majdnem tükörreflexes munkaeszközt sejtet. Az alakok kiemelkednek a zöldellő, hangsúlytalan háttérből. És mindez egy egyszerű, de kategóriájában tökéletes kiskompakt fényképezőgéppel, megspékelve a Photoshop adta szabadsággal.

Hangsúlyoznám, hogy nem vallom azt a nézetet, miszerint a címlapmacákhoz hasonló torzítások teszik tökéletessé a digitális fotót, de ha a valódi élményen nem bicsaklik meg a végeredmény, ne féljünk kísérletezni, újítani, hiszen a tökéletesnél még tökéletesebbet alkothatunk.

 

-K.I.

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Két bogár dug egy fán. Nem messze ül egy harmadik. Arra repül a naiv méhecske, s megkérdezi a harmadiktól:
- Te vagy a cserebogár?
- Nem, én csak nézem.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!