GTA: San Andreas - vége a várakozásnak!

Az elmúlt egy év alatt szinte semmilyen játékra se vártak úgy a lelkes rajongók, mint a Grand Theft Auto: San Andreas eljövetelére. Habár PlayStation 2-re már jóval korábban kiadta a fejlesztő, a játékmogulok többsége mégis PC-n várta igazán.
Hirdetés

Valamivel több, mint 2 évvel ezelőtt, 2003 tavaszán jött el a máig nagyra tartott és szeretett GTA: Vice City. A tengerparti város történetének első végigjátszása után sem száműzhető a polcok legmélyére, hiszen a játék heve kifogyhatatlan. Lehet hogy csak mostanáig?

Kétségtelen, az év legjobban várt játékáról van most szó, és talán pont a San Andreas vethet véget a Vice City kétéves tündöklésének. Reméljük, nem hiába vártunk ennyit, hiszen a történet érdekesebb, szövevényesebb, a terület is sokkal nagyobb az elődjének térképénél, és a lehetőségek is bővültek, nem annyira korlátozottak, mint a Vice City esetében.


Minimum rendszerkövetelmények:
Intel Pentium III. vagy AMD Athlon CPU 1 GHz-es órajellel, 256 MB RAM, 64 MB-os GeForce3 vagy Radeon 8500 szintű videókártya, 8x DVD olvasó, 3,6 GB szabad merevlemez terület

Ajánlott rendszerkövetelmények:
Intel Pentium 4 vagy AMD Athlon XP processzor, 384 MB RAM, 16x DVD olvasó, 4,7 GB szabad merevlemez terület, 128 MB-os GeForce (6-os széria) vagy Radeon videókártya


A történet főszereplője Carl Johnson, aki 5 év után tér vissza San Andreasba. Túlságosan züllött volt neki a város, ezért volt kénytelen a távozás mellett dönteni. Igazi kemény fickó ő, de ezt a korrupt várost már nem bírta tovább.
Tehát most, a 90-es évek elején visszatér, mivel az édesanyját meggyilkolták. Azért még emlékeznek rá, nem felejtették el sem a zsaruk, sem a régi haverok. Így hát ismét összeáll velük, akik azt szeretnék, hogy Calr visszaszerezze a banda régi hírnevét. A küldetések eleje is leszámolásról, bandaháborúról, drogokról és egyéb piti akciókról szól.
A szereplők intelligenciája sokat fejlődött, a civil embereket is lehet hergelni, nemcsak a rendőröket vagy olyan bandatagokat, akik ellen tettünk valami megbocsátahatalant.

A jól bevált jármű típusok megmaradtak, úgy mint az autók, motorkerékpárok, vízi és légi járművek.
Nagy újítás, hogy ebben a részben már ételre van szükségünk, különben csont soványak és gyengék leszünk. Ez már valóság, nem valami mesébe csöppenünk, ahol életünk végéig kibírjuk élelem nélkül. A másik oldalról viszont a túlzott ételfogyasztás elhízáshoz vezethet. Természetesen a konditeremben le lehet fogyni, sőt, akár a Sims 2-ben, a felhalmozódott hájt izommá alakíthatjuk. Így lesz igazán Carl kemény fickó.
A várva-várt újítás, hogy a ruhát már darabonként cserélhetjük, szinte korlátlanok a lehetőségek. Cserélhetünk pulóvert, nadrágot, cipőt, csizmát, sapkát, vagy akár kiegészítőket, pl. napszemüveget vagy ékszereket. A kombinációk eredményeképpen menő, divatos vagy elsőre bizarr öltözékeket is kialakíthatunk. Elmaradhatatlan ezek után, hogy frizurát, esetleg menő tetoválást készíttessünk főhősünkre. Itt is sok lehetőség áll rendelkezésünkre. Hiszen képzeljük csak el Carl-t egy gengszter séróval, meg az egész testét elborító tetoválás-dzsungellel. Klassz, mi?
San Andreasban nemcsak saját, de a járgányunk kinézetét is variálhatjuk. Így egy-egy jól sikerült optikai tuning vagy festés után már csak arra kell vigyáznunk, hogy az ütközéseket jól elkerülve megóvjuk a kocsi frissen készített design-ját.

Csajozni is lehet, nem is akárhogy. Mint a valóságban, itt is számít a kinézetünk. Minél tutibb szerkókban mászkálunk, annál jobb csajok figyelmét tudjuk felkelteni. A lakásra felvihetjük a barátnőnket is, gondolva a kiskorúakra, a Rockstar nem enged bepillantást a hálószobába. Néhány megrögzött rajongónak ez nem okozott gondot, ugyanis készítettek egy kis javítást, mely segítségével már belülről is láthatjuk a hálószobában zajló eseményeket.


Már a Vice City is jobbnál jobb verdákat vonultatott fel, a San Andreas sem marad le benne, újításként akár biciklire is pattanhatunk, mondjuk egy tuti kis BMX-re. Változatosak az autók, nemcsak hogy rengeteg típussal találkozhatunk, de eltérő helyeken más-más autókba lehet botlani. Így a gazdagabb negyedek luxusautói, a gengszter tanyák low riderei, menő bandajárgányai, vagy a belváros családi és üzletember autói tárulnak elénk. A különböző autók különbözőképpen viselkednek, más a végsebességük, úttartásuk vagy irányíthatóságuk.

A fegyverek terén sem lehet okunk panaszra, hiszen most is megtalálhatjuk a pisztolyt, gépfegyvert, gránátokat, távcsöves puskákat is. A puszta kéz kedvelői bizonyára örülnek, hogy ezentúl az öklözésen és rúgáson túl megtanulhatunk különböző önvédelmi fogásokat, így lehet karatézni, felhasználhatjuk a kick-boksz vagy utcai harcok mozdulatait. Így az elsajátított harcmodor segítségével könnyedén két vállra fektethetjük ellenfeleinket.

Küldetésekben nem lesz hiány, hiszen a történet végigjátszása után még bőven marad feladatunk. Megmaradtak a jól bevált titkos küldetések, a mentős, taxis, rendőrös, stb. bevetések, vagy a különböző ugratások. Főhősünk már úszásra is képes, ezért bármikor átjuthatunk akár úszva is egyik városrészből a másikra. Ezen városrészekből San Andreasban 3 van, úgy mint Los Santos, San Fierro és Las Venturas.

A grafika motorja nem változott a Vice Cityhez képest, mégis jelentős javulást tapasztalhatunk, hiszen szépek a színek, textúrák. Azonban negatívum, hogy az elődökhöz képest a járművek, melyeknek hátat fordítunk, továbbra is rejtélyes körülmények között eltűnnek. Én ezen biztos javítottam volna. A szereplők még mindig nem igazán kidolgozottak, a ruhák, kiegészítők, és az egész világ megtervezése jónak mondható, de nem az igazi.
A hangulata teljesen magával ragadja a játékba csöppenő, gyanútlan felhasználót. Ennek nagyon örülök, hiszen órákra, hetekre, hónapokra képes lekötni az embert. A játékélmény fantasztikus, gengszteres, mint ahogy az egész világa ennek a játéknak.

Ehhez hozzájárul a zene és a hangeffektek. Most is számos rádióadó közül válogathatunk, melyek még jobban illenek a játékba, annak hangulatához. Ha már unjuk a rádióadók által sugárzott zenét, most is rendelkezésünkre áll, hogy saját mp3 formátumú zenéinket hallgassuk az érdekfeszítő küldetések közepette. Továbbra is remek feka nyelv, szlenges dumával tarkítja a szereplők beszédét.

Az intelligencia sokat javult, szokás szerint a küldetésben résztvevők és bandatagok rendelkeznek a legnagyobbal. A rendőrök is fejlődtek, habár a harcmodoruk mit sem változott. Továbbra is szokásuk a teljes letámadásos akció. A járókelők még mindig elég gyengék az intelligencia területén, majdhogynem maradtak ugyanolyan fafejű, bugyuta háttérszereplők, mint a korábbi verziókban.


A Rockstar Games megint nagyot alkotott. Habár még a grafika kissé sokat örökölt az elődökhöz képest, nem lehet rá panaszunk, a játékélmény kárpótol mindenért. A bevezetett újításokról nem is beszélve. Érdemes kipróbálni, biztos nem fogtok 2 óra után felállni és az egészet a kukába hajítani.

A San Andreasról láthattok még néhány képet a Galériában!

-K.I.

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version