A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Gábor Dénesre emlékezik a Google

Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Gábor Dénesre, a holográfia atyjára emlékszik logójával a Google. Az élet minden területére beszivárgott, máig rejtélyesnek ható technológia feltalálója 110 éve született.
Hirdetés

Gábor DénesMi közös az ezer forintosban, a cigarettában és a DVD-lemezben? Eláruljuk, mindegyik valódiságát hologramos azonosítókkal vigyázzák. A sort számtalan mindennapi tárggyal folytathatjuk, három dimenziós faliképek, csomagolópapír. A tudósok reményei szerint pedig hamarosan az adattárolásban is felhasználhatják Gábor találmányát.

Fiatal zseni

Gábor első szabadalmi kérelmét - az Aeroplán körhinta leírását - még bőven az érettségi előtt nyújtotta be. Tanulmányait előbb a József Nádor Műszaki és Gazdasági Egyetemen, majd a charlottenburgi műszaki egyetemen folytatta. Az utóbbi helyen a szintén Nobel-díjas Einstein szemináriumát is látogatta.

A huszas évek végén Németországban vállalt állást, majd a náci hatalomátvétel után előbb Magyarországra költözött, végül pedig Angliába távozott. A holográfiát, amiért fizikai Nobel-díjat kapott 1971-ben, a British Thomson-Houston Társaság kutatójaként fedezte fel.

A magyarok beveszik a Google-t

A Google fennállásának kezdetétől megünnepel néhány fontosabb napot. Az első logó változtatós alkalom az 1998-as Burning Man fesztivál volt, de azóta a lézer felfedezésétől H. G. Wells születésnapjáig számos jeles napon került ki egy gondosan megrajzolt doodle a kereső emblémájának helyére.

 

Gábor Dénes - Google logó
Így emlékezik meg a Nobel-díjas fizikusról a Google

 

A Google korábbi vicces logóiról szóló cikkünkben még arra panaszkodhattunk, hogy csak egy magyar vonatkozású doodle volt, Bartók Béla 127. születésnapjára. Azóta azonban a kereső megemlékezett Harsányi Jánosról, az 19848-as forradalomról és most Gábor Dénesről is.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
- Mi az abszolút pech?
- Zuhanó repülőgépről süllyedő hajóra esni.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!