A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Firefox szinkronizálás több PC között

 • Szerző: iminet
 • · Olvasva: 7450
 • · Dátum: 2009.07.11. 10:49
 • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A Firefox böngésző mind nagyobb népszerűségnek örvend, a magyar netezők a nemzetközi átlagnál is magasabb arányban használják. Van, aki több PC-t is használ, így érthető, hogy jó lenne, ha bárhová ülünk le, ismerős böngésző fogad: könyvjelzőink, füleink, de akár jelszavaink is elérhetőek lennének a munkahelyi, otthoni és a notebook-on lévő Firefoxon is.
Hirdetés

A szinkronizáció egyik etalonja korábban a Google Browser Sync volt, de a Firefox 3-hoz már nem sikerült hozzáigazítani, nem frissítette tovább a keresővállalat, ráadásul már le sem tölthető -- korábbi weboldalán is csak egy hibaüzenet fogad.

Létezik azonban számos jó vagy kevésbé jó megoldás, a két legnépszerűbb a korábban FoxMarks néven, újabban pedig Xmarks-ként ismert plugin, valamint a Mozilla Labs saját fejlesztésű, jelenleg béta állapotú Mozilla Weave. Ha csak könyvjelzőt szeretnénk szinkronban tartani, bármelyik variáns megfelelő, de talán jobban javallt az Xmarks, mivel gyorsabban oldja meg a kedvencek naprakészen tartását.

Xmarks - Firefoxra, Explorerre egyaránt

Xmarks

Sokak előnyént értékelhetik, hogy az Xmarks képes a Firefox, Internet Explorer és Safari böngészők kedvenceit is szinkronizálni, biztonsági másolatként raktározni. Ahogy kollégája, az Xmarks is távoli szerveren tárolja az adatokat. A szolgáltatás használatához a projekt weblapján, vagy telepítést követően létre kell hoznunk egy fiókot, melyhez e-mail címünket, jelszavunkat és felhasználói nevünket kell megadnunk.

Miután a kiegészítőt letöltöttük és újraindítottuk a böngészőt minden szinkronizálandó Firefox esetén, a meglévő kedvenceket máris elhelyezi a szerveren a frissen telepített kisalkalmazás.

Ha új könyvjelzőt hozunk létre, az Xmarks észreveszi, az állapotsorban kis sárga csillaggal jelzi a szinkronizálás szükségességét, melyet az adott alkalmas pillanatban el is helyezi a szolgáltatás szerverén, hogy a később másik gépen megnyitott böngészőnkön le is tölthesse az új könyvjelzőt.

Mindezt némán és villámgyorsan intézi. Minden böngészőindításkor ellenőrzi az újdonságokat, naprakészen tartva könyvjelzőinket. Erőforrást alig használ, a nap nagy részében csöndben lapít a jobb alsó sarokban.

A szinkronizálást segíti, hogy különböző profilokat adhatunk meg, megjelölve, hogy az adott gép pl. otthoni, munkahelyi vagy internetkávézóban használt gép-e. Az újabb verziók már a tárolt jelszavak online cseréjét is elvégzik, ehhez egy ún. PIN kódot kell megadni, ami hatására titkosítja a bizalmas adatokat. Visszafejtésük csak az eredeti PIN megadásával lehetséges, hibás PIN esetén se jelez hibaüzenetet, ám az eltérő számkombináció segítségével történő dekódolás teljesen más adatot eredményez - ez fontos része a védelemnek. Az angolul hadilábon állók fellélegezhetnek, egy ideje magyar nyelven is elérhető az Xmarks.

Xmarks beállítások

Előnyök:

 • villámgyors és pontos könyvjelző szinkronizálás
 • kevés adatforgalommal jár
 • az újabb verziók a jelszavakat is szinkronizálják (természetesen kódoltan)
 • szinkron profilokat hozhatunk létre, a gép jellegének megfelelően (otthoni, irodai, notebook, stb.)
 • mások által a linkhez társított megjegyzések megjelenítése, a könnyebb azonosítás végett
 • egyszerű használat
 • nemcsak Firefox-szal, hanem Explorerrel és Safarival is használható
 • ha akarjuk, könyvjelzőinket meg is oszthatjuk másokkal
 • magyar nyelven is tud

Hátrányok:

 • a megnyitott lapfüleket nem szinkronizálja
 • kényes adatkezelés egy külső cég szerverein tárolt adatok miatt (ezt ellensúlyozza, hogy akár saját szerverünkön is végezhetjük a szinkronizációt)

Igazából nem sikerült túl sok hátrányt megemlítenünk, ha mindenképp kötözködni akarunk, csak akkor jön ez össze, hisz amik fentebb olvashatók, a szolgáltatás technológiája miatt adódnak.

 

Mozilla Weave

Mozilla WeaveA Mozilla Labs saját, béta állapotú fejlesztése, melyre a készítők fel is hívják a figyelmet. A tesztelés során egyébként nem okozott problémát, egyszer sem fagyott le a kiegészítő. Komoly előny riválisával szemben, hogy a könyvjelzőkön és jelszavakon túl képes a nyitott füleket, sütiket, előzményeket, kiegészítőket, beállításokat és még egy sor további adatot szinkronizálni. A beállításoknál és a telepítéskor is megadhatjuk, mire terjedjen ki a többgépes naprakészen tartás. Az adatok alapból titkosítva cserélnek gépet, ezzel máshogy nem is rendelkezhetünk. Ahogy az Xmarks esetén, itt is a szolgáltató, a Mozilla Labs szerverein tárolhatjuk a könyvjelzőinket és a többi kényes adatot. Hasonló továbbá a használat, azaz a kiegészítő megbújik a jobb alsó sarokban, némán figyelve, mikor érkezik új adat, melyet a szerveren is el kéne helyezni. Ezen túl szinkronizál indításkor és kilépéskor is.

A használathoz létre kell hoznunk a fiókunkat, melyet telepítéskor egyúttal el is végezhetünk. Mint kollégájánál, itt is szükséges, hogy az összes, szinkronban tartandó böngészőn beállítsuk a Weave-et, hogy aztán észrevétlenül tehesse a dolgát.

Mozilla Weave beállítások

Előnyök:

 • a könyvjelzőkön túl szinte minden személyes adatot szinkronizál
 • alapból titkosított a kommunikáció
 • az adatok nem egy pénz- és adatéhes cég szerverein, hanem a Firefox fejlesztőinek szerverein tárolhatók
 • ha kevés adatot szinkronizálhatunk, gyors, mint az Xmarks
 • szinkronizációs profilokat is támogat

Hátrányok:

 • ha sok adattal dolgozunk, lassabbá válik a kommunikáció, illetve kényesebb az adatkezelés is
 • sajnos magyarul nem tud
 • csak Firefoxra készítették
 • még csak béta

 

Konklúzió

A cikk szempontjából nem volt célunk egyik vagy másik plugin mellett letenni a voksunkat, inkább a két leghasznosabb könyjelzőmentő és cserélő kisalkalmazás főbb funkcióinak és különbségeinek bemutatása volt a cél. Ha csupán a könyvjelzők tárolása és gépeink közötti megosztása az egyedüli elvárás, úgy talán inkább az Xmarks-ot javasoljuk, ha több adatot is megosztanánk Firefox-aink között, akkor a Weave a jobb választás. Aki nem tudja eldönteni, melyk a szimpatikusabb, mindenképp a próbát javasoljuk, de talán az Xmarks kezelése némiképp letisztultabb, ráadásul anyanyelvünkre is lefordították az ablakait.

Félnünk nem kell, ha csak a kedvenceket tároljuk a távoli szervereken, kizárt, hogy abból bárminemű hátrányunk származna, de sosem árt az óvatosság. Mindenképp tartsuk szem előtt, hogy harmadik fél merevlemezeire kerülhetnek adataink. Ha valóban több gépet használunk, melyeken szükségünk van a könyvjelzőkre a papírfecnik és saját memóriánk helyett biztosan jobb választás akár a Weave, akár az Xmarks is.

Az Xmarks-ot letölthetjük innen, a Mozilla Weave-et pedig erről az oldalról.

 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Eddigi hozzászólások

Szerző: Bela | Beküldve: 2011.04.09. 19:35
béla

:bug: :zip: :kiss: :ahhh: :coolsmile: :coolsmirk: :long: :coolgrin: :coolmad: :coolhmm: :grrr: :lol: :) :cheese: :snake: :exclaim: :question: :sick: :down: :shut: :/ :/ :zip: %-P :P :P :wow: :-S :roll: :smirk: :) :grrr: :down: :sick: >:( >:( :coolsmile: :coolsmirk: :coolsmile: :ahhh: :zip: :question: :snake:

Szerző: Neo | Beküldve: 2009.10.03. 23:29
Neo

Szuper az xmarks ajánlom mindenkinek.
3 gépen is használom és mindegyiken szinkronizál!!!

cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Mondd, hány gyereked van?
- Pontosan tizenkettő.
- Akkor te nagyon szeretheted a gyerekeket.
- Á, csak a technikáját...
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!