A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

DC beállítások, avagy kezdjük az elején!

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 33340
  • · Dátum: 2005.03.23. 17:55
  • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A népszerű P2P fájlcserélés elsajátítása nem ördöngösség, de fontos, hogy kliensprogramunkat helyesen állítsuk be. Cikkünkben a legalapvetőbb beállításokat vesszük sorba, hogy a DC-zést meg tudja a hozzá nem ért? felhasználó is kezdeni.
Hirdetés

Jelen cikkünkben nem a DC (Direct Connect) technikai megvalósításáról, nem is a legnépszerűbb DC kliensekkel, de még csak nem is a HUB-okkal fogunk foglalkozni. Az alapvető cél a DC++ kliens helyes beállítása, mely viszont könnyen alkalmazható bármilyen más kliensre is (pl. CZDC).
Ha a szoftvert letöltöttük (www.dcplusplus.com) címről, és sikeresen feltelepítettük, elindítottuk, akkor megkezdhetjük a beállítást.
Ehhez a File menüben kattintsunk a Settings parancsra, mely hatására előbújik a kliens beálllítási lehetőségeit rejtő panel.

1. Általános beállítások
A bal oldali opcióválasztóban kattintsunk a General feliratra. Az itt található beállítások helytelen megadása csatlakozásképtelenséghez vezethet, figyeljünk oda.
A Nick lesz az azonosítónk, ún. "becenevünk", ha felcsatlakozunk valamely DC HUB-ra. A HUB-ok azok a szerverek, melyekre a felhasználók felcsatlakoznak, ezek segítségével tartják a kapcsolatot. Ha le szeretnénk valamit tölteni, akkor előbb legalább egy HUB-ra kell felcsatlakoznunk.

A Nick-re vonatkozó megkötések: kötelezően (Magyarországon persze) a [HUN] felirattal kell kezdődnie. Nem maradhat el a szögletes zárójel sem, és a benne levő HUN felirat csupa nagybetűs legyen. A folytatásra nincs megkötés, valamilyen becenevet adj meg.
Pl: [HUN]Ferike vagy [HUN]marcsy vagy [HUN]americangirl.
E-mail: a valós e-mail címedet írd be, időnként a HUB-ok üzemeltetői ellenőrzik a HUB-jukra felcsatlakozott felhasználók e-mail címét. Ha érvénytelen címre bukkannak, az illetőt kitiltják a HUB-ról.
Description: Megjegyzések, melynek a neted sávszélességét valamint a megosztásaid tartalmát összegzi.
Sávszélesség: a forma [max. letöltés/max. feltöltés] legyen. Max letöltés az a sebesség, mely az Internet szolgáltatód által nyújtott maximális letöltési sebesség Kbitben vagy Mbitben. A feltöltés pedig a Netszolgáltatód által nyújtott max feltöltési sebesség szintén Kbit vagy Mbit egységben. Pl. ha modemes vagy, akkor ez jellemzően: [56K/56K], ADSL példa: [512K/128K], [1024K/256K], LAN internet esetébe pedig pl. [6M/2M].
Az sávszélességet helyesen add meg. A Description mező többi részébe röviden írd le, mik találhatók a megosztásodban.
Pl: [512K/128K] MP3, filmek, programok, képek
Ez egy helyes példa a Description mező kitöltésére.
A Connection type az Internet típusod megnevezése. Ez lehet modemes net (28, 33, 56 kilobit másodpercenként), lehet DSL (szélessávú, pl. ADSL), lehet kábelnet (Cable, pl. chello), ISDN, Satellite (műholdas net), valamint helyi hálózati (LAN T1, LAN T3, pl. kollégiumban, egyes iskolákban, stb).
Szintén fontos a helyes kitöltés. Ha nem tudod, nézz utána a szerződésedben, vagy a rendszergazdánál, esetleg az internetszolgáltatónál.

További beállítások a kapcsolatra vonatkoznak. Ez az esetek többségében vagy aktív (Active) vagy passzív (Passive).
Az aktív kiválasztása után meg kell adnod az aktuális IP címedet, ill. a kapcsolatra használt port számát. Ha nem tudod az IP címet, kiderítheted, ha a www.whatismyip.com címet felkeresed.
Ha nem vagy biztos a beállításokban, válaszd a passzív módot. Ekkor más teendőd ebben a részben nincs. Viszont fontos megjegyezni, hogy a passzív állású DC-zők más passzív személyektől nem tölthetnek, kizárólag aktív emberkéktől. Míg aki aktív, az bárkitől tud tölteni.

2. Letöltési helyek
A kicsit csalóka megnevezés két jellemzőt takar. A befejezett fájlok helyét a merevlemezeden, valamint a folyamatban lévő, még nem befejezett fájlok ideiglenes helyét. Ezek beállításához klikkeljünk a bal oldali listán a Downloads részre.
A befejezett letöltések helye a Default download directory részben megadott helyre fog kerülni, miután sikeresen letöltötted. A hely kiválasztásához kattintsunk a Browse gombra, majd keressünk egy megfelelő helyet.
Az Unfinished downloads directory fogja tartalmazni a folyamatban lévő letöltések ideiglenes helyét. Itt is a Browse gomb segítségével tallózhatunk a winchesterünkön. A két hely ne legyen azonos! Hogy miért célszerű ez? Mert a befejezett letöltési helyet célszerű megosztani, viszont nem befejezett fájlokat tilos a HUB-okon megosztani.


a)

Most klikkeljünk a Configure Public Hub lists gombra. Itt a publikus HUB listához pakolhatunk listafájlokat. Ezek a listafájlok tartalmazzák az elérhető HUB-okat. A megjelent ablak tetején lévő mezőbe írjuk be ezt:

http://www.dcinfo.org/hungaryhublist.config.bz2

Figyel em! Ez nem egy internetcím, ahonnan letöltünk valamit, hanem a magyar HUBok listája. Ha beírtuk a címet, kattintsunk az ADD gombra, majd az OK megnyomásával be is csukhatjuk az ablakot.


3. Megosztások
Újabb fontos lépés: a megosztásaink megadása, azaz azok a fájlok, melyeket felkínálunk mások számára. Ez csak akkor kerül tőlünk letöltésre, ha valaki direkt letölti tőlünk. Ez nekünk kimenő adatnak, azaz feltöltésnek minősül. Mivel a DC legfontosabb filozófiája az, hogy "Ha adsz, akkor kapsz", ezért célszerű "bőkezűnek" lennünk. A valóságban ez úgy érvényesül, hogy a HUB-oknak van egy szükséges megoszási minimum kérelme. Ha neked nincs annyi megosztásod, nem mehetsz fel az adott HUB-ra. Viszont a "legjobb" (és legtöbb) cuccok az ilyen népszerű, nagy megosztást kérő HUB-okon vannak, pontosabban a HUB-ra felcsatlakozott felhasználók gépén.
Kattintsunk a Share opcióra a bal oldali választóban. Megosztásunk listáját a jobb oldali listamező tartalmazza, ez első esetben üres. Az Add folder gombra kattintva különböző mappákat jelölhetünk ki a merevlemezünkön, tehát ezen mappák tartalmát látjátk és tölthetik a ránk csatlakozott DC-zők. A megosztások tartalmát a HUB-ok üzemeltetői gyakran ellenőrzik. Több mappát is kijelölhetünk, akár különböző helyekről. Ha egy mappát hozzáadtunk a listához, többet is lehet, kattintsunk újfent az Add folder gombra. A lista alatt olvashatjuk a megosztásunk teljes méretét gigabájtban mérve. Célszerű 3-5 GB-nyi adatot megosztani. Ha egy mappát törölni akarunk, kattintsunk a listán a mappa nevére, és nyomjuk meg a Remove gombot. Ez a művelet sem a mappát, sem a tartalmát nem törli le, csak a megosztási listából veszi ki, tehát az így kivett listát nem osztjuk meg a továbbiakban.


4. A slotok beállítása
A slot az a képzeletbeli csatorna, ami létrejön a géped és a tőled töltő gépe között. Tehát amennyi slotot engedélyezel, egyidőben annyi ember tölthet tőled.
A másik oldalról: te attól a személytől tölthetsz, akinek van szabad slotja. Ha 3-at engedélyezel, akkor 3 ember tölthet tőled egyszerre.Ha egy negyedik is akar, akkor várnia kell, mert nincs elegendő slot. Az engedélyezett slotok számát a HUB-ok erősen meghatározzák. Tehát célszerű ehhez igazítani. Általában 3-5 slot engedélyezése elég szokott lenni, első esetben írjunk be ennyit.

A legfontosabb beállításokkal végeztünk is. Az OK gomb lenyomásával tudassuk kliensünk számára, hogy befejeztük a beállítgatást, tárolja az általunk megadott paramétereket. Előfordulhat, hogy később ezeken módosítani kell. A legtöbb paramétert meghatározza az a HUB (vagy HUB-ok) amire felcsatlakozunk. Ezek lehetnek:


  • A megosztás mennyisége, melyet a (3) pontban tárgyaltunk

  • A slotok száma, a (4) pontban részleteztük

  • Valamint ha nevet, e-mail címet vagy netszolgáltatót váltunk, a személyes és kapcsolatunk beállításai is változhatnak, melyekről az (1) pontban írtunk.5. Egyebek, amire figyelni kell, vagy tudni illik
A HUB-oknak szabályzata van, és ezekre a paraméterekre ki is térnek, elég részletesen. Pl. mennyi megosztásra van minimálisan szükség, mi nem lehet a megosztásunkban, stb. Egy HUB szabályzatát elolvashatjuk, ha a közös chat-be beírjuk: +rules majd lenyomjuk az Enter billentyűt. Ez általában egy új ablakban jelenik meg, melyet a szabályok elolvasása után be is zárhatunk. Fontos, hogy ha egy új, általunk még nem látogatott HUB-ot keresünk fel, olvassuk el a szabályzatot. Végső esetben a HUB-ok operátorai is segítenek problémánk megoldásában. Őket a nevük előtt levő [OP] előtagról ismered fel.
Figyeljünk arra, hogy a Configured public hublists feliratnál a lista aktuális eleme az általunk megadott (hungaryhublist tartalmú) cím legyen. Ha nem, a görgetősávot lenyitva válasszuk ki. Ez csak akkor működik, ha a (2) pont a) részében megfelelően jártunk el.
Egy HUB-ra úgy csatlakozhatunk fel, hogy a listán a nevére duplán ráklikkelünk. Ekkor megnyílik a HUB, egy új ablakban. A HUB lista se záródik be, a legalsó sorban lévő fülek a nyitott ablakokat mutatják, az előtérbe hozásukhoz kattintsunk a fülek valamelyikére. A HUB-ra csatlakozott felhasználók a jobb oldali listában szerepelnek, balra pedig cseveghetünk a többiekkel. Az alsó részen helyet foglaló lista az aktuális fel- és letöltéseket mutatja. Ha töltünk, ezt zöld színű folyamatjelző hirdeti, míg a feltöltésről (ha valaki tőlünk tölt) piros színű folyamatjelző tanúskodik.
Kereshetünk az éppen fent lévő felhasználók megosztásaiban, ha a nagyítót ábrázoló 3 ikon közül a bal szélsőre kattintunk. A megjelenő kereső ablakban adhatjuk meg a keresésnek megfelelő feltételeket. Csak azokon a HUB-okon kereshetünk, amelyekre felcsatlakoztunk, tehát az alsó fül-listában meg van nyitva a HUB. A találatokra való dupla klikkeléssel le is tölthetjük az adott fájlt.
Végül egy kép a DC++ képernyőjéről és néhány eleméről (kattints a képre a kinagyításhoz):
Kattints a képre a kinagyításhoz!

További problémák megválaszolásában stábunk szívesen segít, ha küldesz e-mailt, Gyors üzenetet, vagy a csevegőn megkeresel minket. De rajtunk kívül rengeteg DC-vel foglalkozó weblap, fórum is megtalálható a világhálón. Ha jobban érdekel a téma, látogass el a http://p2p.lap.hu oldalra.Itt kategóriákba rendezve, csoportosítva fogod megtalálni a DC-vel foglalkozó oldalakat, a többi P2P (peer-to-peer) fájlcseréléssel foglalkozó szájtok mellett.

-K.I

Tipp!

Megújult fórumunkban kiemelt helyet kapott a DC-zéssel foglalkozó topik, így további tanácsok, tippek és segítség a fórumban!

Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Eddigi hozzászólások

Szerző: dchublist | Beküldve: 2016.12.11. 22:43
dchublist

Public Hublist Dc++ - Huburi - DC Хаблист
DC Хаблист Список DC-хабов Dchublist Huburi

http://dchublist.biz/?do=hubs

Ссылка для вашего клиента: http://dchublist.biz/?do=hublist.xml.bz2


your public hub list url on my DC++ not work.

This public hub list is work and is the best

http://dchublist.biz/?do=hublist.config.bz2

http://dchublist.biz/?do=hublist.xml.bz2 (for DC++ clients newer than 0.4033)

Szerző: iminet | Beküldve: 2010.12.29. 20:08
iminet

Sajnos a problémád kivesézése terjedelmi okokból (kérdezz-felelek) nem igazán illik a cikk véleményezését szolgáló hozzászólásokba, így kérlek, dobd föl a kérdést (akár szimpla bemásolással is) a fórumban! Találunk megoldást!
http://www.iminet.hu/forum/tema/nagy-dc-topik.html

Szerző: Delwen | Beküldve: 2010.12.26. 13:27
Delwen

Sziasztok!
Meglehetősen laikus vagyok a témában, valószínűleg ez is az alapproblémám :) Szóval a helyzet az, hogy ha elindítom a DC-t, akkor szépen el is kezd tölteni, meg minden, de néhány percen belül ledob a net… Biztos valami beállítás probléma lehet, de nem tudok rájönni, hogy mi. Ha nem fut a progi, sosincs problémám a netkapcsolattal, csak amint elindítom. Szerintetek mi lehet a gond? Előre is köszi a választ!

Szerző: iminet | Beküldve: 2010.03.20. 15:46
iminet

Szia leguán!

Elsőre talán bugyutának fog tűnni a válasz, de letöltés után elindítod a telepítő exét, majd az összes paramétert alapállapotban hagyva next-next gombokat nyomogatod.
Ha nem boldogulsz vele, akkor dobj egy e-mailt a kapcsolat menüpont alatt nekünk, és feltesszük a szerverre a legfrissebb CZDC kliens telepítés nélkül használható változatát. Ezt csak ki kell csomagolni a zip-ből, elindítani és beállítani a paramétereket ([HUN] előtag, megosztás, stb.). Mi a CZDC-t használjuk évek óta. Biztos van jobb kliens is, de ezt szoktuk meg és eddig bevált.

Szerző: leguán | Beküldve: 2010.03.17. 11:09
leguán

Sziasztok ! Hat éve nyomom a DC++ ipart. Klienset kellene változtatnom, mert ilyen üzenetetkaptam: “Sajnálom, a kliensed nem elfogadott, mert: A kliensed (DC-d) túl régi, légyszíves cseréld le! A hubon használható legkisebb DC++ verzió a 0.666. Javasoljuk, hogy a legújabb verziót töltsd le!” LETÖLTÖTTEM.  HOGY KELL TELEPÍTENI ??!! :question: :exclaim:

Szerző: yaicka | Beküldve: 2010.02.28. 17:00
yaicka

A DC++ -tól a következő hibaüzenetet kaptam:
[15:21] Új TLS tanúsítvány generálva
[15:21] Nem sikerült betölteni a tanúsítvány fájlt
[15:21] A fájl-lista frissítése elkezdődött
[15:21] A fájl-lista frissítése befejeződött

Tőlem tudnak letölteni, én sem letölteni sem keresni nem tudok. Segítséget kérek a hozzáértőktől! Mit nem csináltam jól? Hogyan javíthatom ki a hibát?

Szerző: Tóth Balázs | Beküldve: 2009.11.17. 20:04
Tóth Balázs

hello nekem nagyon tetszik igaz még csak most próbáltam ki de már most megtetszett!! :vampire: :) :lol:

A moderátor válasza:

Külön örülünk hogy a mi cikkünk segítségével sikerült megszerettetni Veled, sok örömet kívánunk a használatához!
Szerző: iminet | Beküldve: 2009.11.10. 19:32
iminet

Kedves kiss sandor!
Sajnos nálam se működik.
Küldd el az e-mail címed a Kapcsolat menüpontban nekünk, megnézzük a probléma okát, és megírjuk, ha jutottunk valamire.

Szerző: kiss sandor | Beküldve: 2009.11.09. 21:37
kiss sandor

szia!

a dc nem tölti be a publikus hubokat, pedig már egy csómó címet kiprobáltam (pl http://www.dcinfo.org/publichublist.config.bz2,
http://hubinfo.extra.hu/hungaryhublist.xml.bz2).
a hibaüzenet mindig ua: ismeretlen cím. Van valami ötleted?

A moderátor válasza:

Sajnos még mindig nem találtam működő hublistát, de frissítem a cikket, ha rábukkanok ilyenre.
Szerző: Detti | Beküldve: 2009.11.04. 13:51
Detti
A hozzászólást portálunk alapelveinek megsértése miatt töröltük!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Ez volt az utolsó mondata valakinek:
Menteni? Nyugi, meg fog maradni minden adatod!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!