A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Csöndet a PC-ben

 • Szerző: iminet
 • · Olvasva: 8312
 • · Dátum: 2005.08.26. 14:11
 • · Rovat: Hardver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A számítógépek fejl?dése nemcsak a teljesítmény növekedésével jár, néhány kellemetlen mellékhatással is számolnunk kell, mint például a növeked? zajszinttel. De nem kell elt?rnünk, hogy bika gépünk - melyen gond nélkül fut a Half Life 2, vagy bármi más - elviselhetetlenül zajos legyen. Összegy?jtöttünk néhány tippet, hogyan lehet gépünket kissé lehalkítani, megfelel? h?tés mellett.
Hirdetés
Szellősen szép az élet

A teljesítmény növekedése bizony jelentős zajt eredményezett. Ennek oka elsősorban a hűtés erősödése. Jelen cikkünkben eltekintünk a vízhűtéstől, a heat pipe, és egyéb, az átlagember számára drága vagy bonyolult technológiáktól, és a léghűtésre szorítkozunk.

Ha a zaj csökkentésére vállalkozunk, fel kell tárnunk annak forrását. Ez állhat abból, hogy az elhasználódott hűtést kicseréljük, valamint megszüntetjük a rezonanciát a házból. Végül a hűtést a teljesítményhez optimalizáljuk, és az egyéb zörejeket a házban tartjuk.

Áttekintésként nézzük meg, hogy az egyes zajértékek milyen érzetet váltanak ki. Hisz hűtés vásárlásakor a hűtőre ráírják az általa produkált zajszintet. Ennek a fizikai mértékegysége a decibel (dB).
Zajos hűtők

A legtöbb régi, vagy gyári hűtőventilátorok hajlamosak jelentős zajt okozni. Az elöregedett, csapágyas ventiket vagy kicsit megolajozzuk, de célszerűbb kicserélni. Ha körülnézünk kicsit a házban, rájöhetünk, mik okozzák a zajt, és néha elég pl. egy processzorhűtőt kicserélni.
Ha hűtésről van szó, a legtöbbünknek a processzorhűtők jutnak az eszünkbe, nem is alaptalanul, hisz a legtöbb hőt ezek az alkatrészek termelik.
Tehát a proci hűtését célszerű ellenőrizni. Ha túl zajos, inkább cseréljük, mert egy esetleges módosítás a hűtés hatékonyságának rovására mehet, akkor pedig megsülhet a processzor.
Ma már kaphatók hatékony, ám halk ventilátorok, vásárlás előtt célszerű teszteket nézni róluk, főleg olyan szaksajtóban, mely a magyar piacon megtalálható hűtőkről ad áttekintést.
A hőleadó felület sem elhanyagolható, ezért kezdik lecserélni az alumínium bordákat tiszta rézre, vagy legalábbis rézmagos alumínium bordára. A réz ugyanis sokkal jobban vezeti a hőt, ellenben nehezebb is. Ha egy ilyen jó hőleadó bordát szerzünk be, a rákerülő ventilátor fordulatszáma lehet lassabb is, tehát a zaj nagy mértékben csökkenthető, ami a processzort illeti.Az újabb videokártyák is termelik a hőt rendesen, azonban a legújabbak komplett hűtéssel kerülnek forgalomba, ezek majdhogynem tökéletesek, és piszkálni se célszerű, legfeljebb ugyanilyen típusúra cserélni. Nehezebb a dolgunk, ha régi kártyán lévő, megkopott ventilátort szeretnénk cserélni. Bár kis barkácsmunkával és némi szerencsével ez is kivitelezhető.
Tehát ha abszolút zajtalan gépet szeretnénk, eleve halk grafikus vezérlőt vegyünk.

Az alaplapok hűtését egy megfelelő passzív hűtéssel (hűtőborda) tökéletesen és zajmentesen meg lehet oldani, de ekkor is vigyázzunk a minőségi cuccra. Főleg a méretből és anyagból következtethetünk a teljesítményre, chipsetre felesleges ventilátort szerelni.

Az alkatrészeket sok esetben nem elég egyenként hűteni, törekedni kell a házban keringő hő elvezetéséről is, valamint a friss levegő utánpótlásról. Ha a részelemek hűtése megfelelő, gépünk beéri egy szerényebb házhűtővel is, mely gondoskodik a hő házból való kijutásáról.
Ebben több kritérium együttes megvalósulása a leglényegesebb. Fontos, hogy a levegő akadálytalanul haladjon át a házban, kiszállítva a hőt onnan. Ezzel valamelyest tehermentesítjük a többi hűtőt bent, valamint megakadályozzuk a meleg levegő ismételt felhasználását, pl. hogy a processzor ventije a bent lévő forró levegőt fújja a magra.


SzellőzésEgyes részfolyamatok:
 • Az előlapi ventilátor friss levegőt juttat a gépbe

 • A levegő a gépen áthaladva lehűti az alkatrészeket, egyúttal felmelegszik és felszáll

 • A tápegységbe bejutva tovább melegszik, majd a tápventilátor kifújja

 • A meleg levegőt a hátsó ventilátor fújja ki

 • A házból kijutott a lakásba a meleg levegő, tehát nem maradt bent, hogy növelje a PC hőmérsékletét


 • Ahogy a képen is látható, ez egy optimális légáram. A kék nyilakkal jelzett útvonalon érkezik a friss levegő, majd hátul, a piros nyilak irányában távozik a felmelegedett levegő a gépből.
  A levegő útját is szabadon kell hagyni. Ehhez szükséges a megfelelő méretű ház, valamint a kábelek logikus elrendezése. A henger IDE/floppy kábel nagy segítség hozzá, vagy ha a merevlemezünk SATA csatolós, ennek kábele se akadályozza túlságosan a levegő szabad keringését. Ház választásnál igyekezzünk olyan mellett dönteni, melyen a nyílásokat nem apró, sűrű lyukak képviselik, ez rettentő nagy szélzajt és csekély levegőáramlást eredményez.
  A legjobb megoldás a rács nélküli nyílás lenne, de ez egyrészt veszélyes, másrészt rengeteg por kerül így be a gépbe. A ritka, nagy méretű lyukakkal rendelkező rács optimális lehet. Lehetőleg használjunk porszűrőt, és ezt tartsuk is tisztán. A processzor hűtését segítheti elő a fölötte elhelyezkedő, a ház oldalába vágott nyílás, az ún. kémény is. Ez, ha jó helyen van, valamint a kialakítása is megfelelő, ventilátor nélkül képes friss levegőt szolgáltatni a processzoron lévő hűtőnek.


  A ház oldallapján lévő kémény friss levegőt biztosít a procinak


  Mervlemezek, optikai meghajtók

  Bizony ők is felelősek a zajokért. Egyrészt a szakszerűtlen beszerelés, a ház rossz tulajdonságai, másrészt pedig a megnövekedett teljesítmény miatti magas fordulatszám miatt. Ha úgy érezzük, túl sok rezgést ad át a winchester vagy a CD-ROM a háznak, ezáltal ?berezonál?, akkor a felfogatáson célszerű javítani. Amennyiben házvásárlás előtt állunk, úgy célszerű gumigyűrűs, vagy a még korszerűbb, a műanyag sínekkel rögzítést támogató házat vásárolni. A sín vagy a gyűrű elnyeli a rezgést, minimálissá téve a háznak átadó rezonanciát. Ha régi házunk van, barkácsboltban beszerezhetünk gumigyűrűket (lásd a lenti képet), melyeket a ház rögzítőkerete és a merevlemez/optikai meghajtó közé teszünk. A csavarok alapos meghúzásával tovább csökkenthető a zaj (azért vigyázzunk, hogy a menetet ne szakítsuk meg). Ha más, jobb megoldást nem tudunk, egy kerékpárbelsőből kivágott gumicsíkot helyezzünk a csavarok felőli oldalakon.


  Gyűrűvel és felfogató műanyag sínnel lehet csökkenteni a merevlemezek és optikai meghajtók rezonanciáját

  A meghajtók valóságos turbinaként pörögnek, hiszen a sebességnövekedés velejárója a megnövelt fordulatszám is. Ezeken segédprogramokkal segíthetünk, ha a vincsi vagy CD/DVD olvasó fordulatszámát leszabályozzuk. Azonban ezzel a művelettel vigyázzunk, hisz a fordulatszám csökkentése a sebességet is csökkenti. Nem ajánlatos azoknak használni, akik sokat másolnak nagy fájlokat. Esetleg válasszunk halk egységeket. A tapasztalatok szerint a Samsung és Seagate Barracuda merevlemezek a leghalkabbak, az optikai meghajtók közül a NEC és a Toshiba egyes termékei bizonyultak kevésbé zajosnak.


  Számítógépház

  Több pontban is említettük a ház szerepét a zajkeltésben. A következőkben átnézünk néhány plusz követelményt a házzal kapcsolatban.
  Talán a legfontosabb, és oly sokat emlegetett nézőpont a kialakítás. Nem csak esztétikailag legyen megfelelő egy ház, de rendelkezzen azon tulajdonságokkal, melyek hozzásegítik a benne lévő PC megfelelő hűtését és a rezonancia csökkentését, a zajok kiszivárgását.
  A hűtés során említettük a hűtőnyílások optimális kialakítását, megfelelő helyzetét, a nyílások méretét. Valamint a ház mérete is döntő jelentőségű, hisz a kicsi házba bezárt levegő nehezen távozik, kazánként fog működni a gép. A túl sok, rosszul elhelyezett alkatrész, kábel, stb. pedig a levegő szabad áramlását gátolja. A gyenge, silány minőségű lemezből készült ház alaposan rezonál. Ellenben a masszív, de rugalmas acél alapú kaszni nemcsak védi, hanem zajtalanítja is a gépet, nem rezonál, a zörejek bent maradnak a fedél alatt, és a hőleadásban is szerepet játszik. Gyakori, hogy új gép vásárlásakor a házra már nem szentelnek megfelelő figyelmet. Ez későbbi kellemetlenségek okozója lehet, kerüljük az ilyen gondolkodást. Szánjuk időt, figyelmet és pénzt a korszerű házra!
  Tovább növelhető a csend, ha a ház belső oldalaira szigetelő párnákat szerelünk, melyek még kevesebb zajt engednek ki a dobozból. Ilyen hangszigetelő párnákat gyárt a Cooler Master. Ezt akár házilag is elkészíthetjük habszivacsból, azonban vigyázzunk, hogy ne gátolja a légáramlást. Habár ezen módszerrel nem fedhetünk le minden nyílást a gépünkön, hisz akkor már jelentősen melegedne.  Összességében elmondhatjuk, hogy a gondosan megválasztott korszerű berendezésekkel alapból csökkenthető a zaj, de néhány házi trükkel tovább növelhető a hatékony, ámde zajmentes hűtés. Drágább módszerekkel (vízhűtés, heat-pipe) abszolút zajtalan gép építhető, de ezen hűtők beszerzése, beszerelése komoly anyagi vonzatokkal jár, és számolnunk kell egyéb mellékhatásokkal (hőleadó torony, lamellás ház, gigantikus méretű egységek). Néhányunknak talán nem éri meg, de az említett módszerek még kifizetődők, olcsók, hatékonyak. Nem minden esetben van szükség rengeteg ventilátorra, vagy magas fordulatszámra. A fent említett módosítások kombinálása esetén csekély fordulatszámú ventik is megfelelnek, mégse megy a hűtés rovására. A cikkünkben bemutatott megoldások legtöbbször egyedi megvalósítást takarnak, de mindenképpen igyekeztünk ezeket objektíven bemutatni, utalva az esetleges hátulütőkre is. Ezek használatát, vagy további módszerek alkalmazását a felhasználóra bízzuk.

  Forrás: PC World, Prohardver.hu

  -K.I.
   

  Új hozzászólás

  Név: vagy bejelentkezés

  Eddigi hozzászólások

  Szerző: laci | Beküldve: 2009.06.30. 19:24
  Laci

  Jó kis cikk lett, bár nem mai darab… Azért köszi :cheese:

  cikk/hír keresése
  szavazás

  Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

  Android
  iOS (iPhone, iPad)
  Windows Phone
  Symbian
  Blackberry
  Bada
  Egyik sem

  fizetett hirdetés (x)
  Egyedi gyártású műcsalik
  Támogasson minket!
  Viccmorzsa
  - Miért írják két s - el a szüzességet?
  - Mert az mindig kétes.
  Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!