A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Bűnözők-e a fájlcserélgetők?

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2202
  • · Dátum: 2005.04.26. 23:48
  • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Sok jogvédő szervezet és kiadó úgy tartja, hogy a művek jogsértéséért egyenes ágon okolható a népszerű fájlcserélő rendszer, a Direct Connect (DC). Vajon követnek-e el bűncselekményt a DC-ző felhasználók? Már meg is alakult az őket védő szervezet is.
Hirdetés

Számos cikkben olvashattunk arról, mennyire okolják a film- és zeneipar, valamint a jogvédő szervezetek képviselői a fájlcserélő rendszereket, elsősorban a DC-t. Ma igen nagy mennyiségű adatot osztanak meg a különböző csatlakozási pontokon, a HUB-okon a felkapcsolódott felhasználók. Kétségtelen, rengeteg illegális anyag, főleg mp3 és film tölthető le ily módon. A szoftverekből is beszerezhetünk illegális példányokat.

Vajon követnek-e el bűncselekményt az ezeket töltögetők?
Erre nem biztos hogy egyértelmű választ kaphatunk. Az USA-ban már volt rá példa, hogy börtönbüntetésre ítéltek fájlcserélőket. Magyarországon is a lehető legnagyobb mértékben próbálják visszaszorítani a kalózmásolatokat, illegális anyagokat. Ám a DC népszerűsége ellenére mégis a konkurens (?) BitTorrent (írtunk már róla) viszi a fámát. A töltögetés 2/3-a BitTorrentes felhasználóktól származik.
Azonban a legjobban a filmkészítők próbálják meg elérni a fájlcserélgetés felszámolását. Ezen cégek a kalózmásolatok terjedésének következtében létrejövő bevételkiesést hozzák ellenérvnek. A filmipar legnagyobb bevételkiesése viszont nem a fájltöltögetés miatt van, ám ennek ellenkezőjét hangoztatják. Azért mindenesetre mgpróbálják a "fájlcserélőkre húzni a vizes lepedőt". A törvénykezés szerint ha nem származik bevételünk abból, hogy cserélgetjük a filmjeinket, az nem bűncselekmény. Elég arra gondolni, megvettünk egy remek DVD-t, megnéztük, majd a szomszédunknak kölcsönadtuk. Máris lesittelhetnének emiatt? Bevételünk nincs ebből, hisz nem kértünk pénzt, és a DVD-t is visszakapjuk majd. A fájlmegosztás esetében a szituáció hasonló. Igaz a szomszéd nem mellettünk, hanem messzebb, talán más városban lakik. Miután lehúzta tőlünk a filmet, megnézi, mi nem kértünk érte pénzt, bevételcsökkenéssel nem jár a filmiparnak ezen mesterkedésünk.
Arról nem is beszélve, hogy a tévéből felvett filmekért sem fizetünk.
Valamennyit mégis, hisz fizetjük pl. az üres CD, DVD árában lévő szerzői jogdíjat az Artisjusnak. Ezt a hologramos védjegy is tanúsítja. Egyszóval máris fizettünk. A másik oldalról pedig egy másik jogvédő szervezet (pl. ASVA) épp az ellenkezőjét műveli: megpróbálja a filmcserélőket perelni, börtönbe juttatni.
Ezzel nem álltunk a fájlcserélők pártjára, csak felvetettük, és átgondoltuk a problémát józan paraszti ésszel. Tartsuk tiszteletben a művek előállítóinak munkáját, de nem szükségszerű, hogy a kiadók elsősorban a másolókat tartsák legfőbb ellenségüknek, a bevételkiesés legfőbb okozóinak. Hiszen lassan azon vesszük észre magunkat, hogy egy-két Elton John album letöltéséért többet ülünk a hűvösön, mint egy sorozatgyilkos.

Vagy mégse?
Valamikor régen a tévét, rádiót tartották jogsértőnek, ma a film- és zeneipar egyik legfontosabb marketingeszköze, jelentős bevételhez juthatnak a segítségükkel.
Bizonyára létezik "arany középút", biztos meg lehet mindkét fé érveit hallgatni, és sikerülhet egy közös állapot elérése. Erre is van már példa, hiszen az [origo] zeneáruházában olcsón letölthetjük kedvenc zenéinket, és még jogsértést se követünk el ezáltal. A másik oldalról, sokszor elég drágán vásárolhatjuk meg a legális filmeket, CD-ket. A fájlcserélés következtében talán a jövőben csökkenni fognak a drasztikusan magas árak.

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy egyértelműen jogsértő a filmek, zenék, szoftverek pénzért történő árusítása, valamint ezen alkotások módosítása, feltörése, átírása. Kizárólak a cserélgetés jogszerűségére próbálunk fényt deríteni. Az erre szakosodott, a fáljcserélők érdekeit védő civil szervezet nem is oly rég alakult. A MACI néven működő szervezet legfontosabb célja a másolás jogszerűségének elérése. Hollandiában és Kanadában a fájlcserélés teljesen legális tevékenység. Hazánk vajon mikor jut el ebbe a fázisba?
Annak ellenére, hogy különböző módszerekkel próbálják meg visszaszorítani a másolást (másolhatatlan CD-k, DVD-k, törvénykezés), a jelen állapot folytatása esetén nem lehetséges a másolás likvidálása.

És továbbra is állítjuk: a cikkünkben leírt fájlcserélők nem biztos hogy bűnözők. Nem biztos, hogy a (sok kiadó által elérni próbált) hatósági mozgósításoknak elsősorban a fájlcserélőkre kellene pályázniuk, feledve valamilyen szinten emiatt a többi, valóban bűncselekménynek számító tevékenységeket. Mindemellett nem szabad elfelejteni a szerzői jogra vonatkozó szabályokat sem.

Cikkünkben a MACI, p2pInfo, SG.hu írásait vettük alapul, valamint felvázoltuk az ASVA és Artisjus jogvédő szervezetek álláspontját is. Említettünk még emellett külföldi, meg nem erősített forrásból származó példákat és információkat is

-K.I.

Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
- Móricka! Mára le kellett írnod százszor büntetésből, hogy "Nem tegezem a tanító nénit és nem mondok csúnya szavakat az iskolában." Leírtad?
- Igen tanító néni kérem. Kétszázszor!
- De miért kétszázszor?
- Hogy még jobban örülj, te * * *!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!