A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Bűnözők-e a fájlcserélgetők?

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 1770
  • · Dátum: 2005.04.26. 23:48
  • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Sok jogvédő szervezet és kiadó úgy tartja, hogy a művek jogsértéséért egyenes ágon okolható a népszerű fájlcserélő rendszer, a Direct Connect (DC). Vajon követnek-e el bűncselekményt a DC-ző felhasználók? Már meg is alakult az őket védő szervezet is.
Hirdetés

Számos cikkben olvashattunk arról, mennyire okolják a film- és zeneipar, valamint a jogvédő szervezetek képviselői a fájlcserélő rendszereket, elsősorban a DC-t. Ma igen nagy mennyiségű adatot osztanak meg a különböző csatlakozási pontokon, a HUB-okon a felkapcsolódott felhasználók. Kétségtelen, rengeteg illegális anyag, főleg mp3 és film tölthető le ily módon. A szoftverekből is beszerezhetünk illegális példányokat.

Vajon követnek-e el bűncselekményt az ezeket töltögetők?
Erre nem biztos hogy egyértelmű választ kaphatunk. Az USA-ban már volt rá példa, hogy börtönbüntetésre ítéltek fájlcserélőket. Magyarországon is a lehető legnagyobb mértékben próbálják visszaszorítani a kalózmásolatokat, illegális anyagokat. Ám a DC népszerűsége ellenére mégis a konkurens (?) BitTorrent (írtunk már róla) viszi a fámát. A töltögetés 2/3-a BitTorrentes felhasználóktól származik.
Azonban a legjobban a filmkészítők próbálják meg elérni a fájlcserélgetés felszámolását. Ezen cégek a kalózmásolatok terjedésének következtében létrejövő bevételkiesést hozzák ellenérvnek. A filmipar legnagyobb bevételkiesése viszont nem a fájltöltögetés miatt van, ám ennek ellenkezőjét hangoztatják. Azért mindenesetre mgpróbálják a "fájlcserélőkre húzni a vizes lepedőt". A törvénykezés szerint ha nem származik bevételünk abból, hogy cserélgetjük a filmjeinket, az nem bűncselekmény. Elég arra gondolni, megvettünk egy remek DVD-t, megnéztük, majd a szomszédunknak kölcsönadtuk. Máris lesittelhetnének emiatt? Bevételünk nincs ebből, hisz nem kértünk pénzt, és a DVD-t is visszakapjuk majd. A fájlmegosztás esetében a szituáció hasonló. Igaz a szomszéd nem mellettünk, hanem messzebb, talán más városban lakik. Miután lehúzta tőlünk a filmet, megnézi, mi nem kértünk érte pénzt, bevételcsökkenéssel nem jár a filmiparnak ezen mesterkedésünk.
Arról nem is beszélve, hogy a tévéből felvett filmekért sem fizetünk.
Valamennyit mégis, hisz fizetjük pl. az üres CD, DVD árában lévő szerzői jogdíjat az Artisjusnak. Ezt a hologramos védjegy is tanúsítja. Egyszóval máris fizettünk. A másik oldalról pedig egy másik jogvédő szervezet (pl. ASVA) épp az ellenkezőjét műveli: megpróbálja a filmcserélőket perelni, börtönbe juttatni.
Ezzel nem álltunk a fájlcserélők pártjára, csak felvetettük, és átgondoltuk a problémát józan paraszti ésszel. Tartsuk tiszteletben a művek előállítóinak munkáját, de nem szükségszerű, hogy a kiadók elsősorban a másolókat tartsák legfőbb ellenségüknek, a bevételkiesés legfőbb okozóinak. Hiszen lassan azon vesszük észre magunkat, hogy egy-két Elton John album letöltéséért többet ülünk a hűvösön, mint egy sorozatgyilkos.

Vagy mégse?
Valamikor régen a tévét, rádiót tartották jogsértőnek, ma a film- és zeneipar egyik legfontosabb marketingeszköze, jelentős bevételhez juthatnak a segítségükkel.
Bizonyára létezik "arany középút", biztos meg lehet mindkét fé érveit hallgatni, és sikerülhet egy közös állapot elérése. Erre is van már példa, hiszen az [origo] zeneáruházában olcsón letölthetjük kedvenc zenéinket, és még jogsértést se követünk el ezáltal. A másik oldalról, sokszor elég drágán vásárolhatjuk meg a legális filmeket, CD-ket. A fájlcserélés következtében talán a jövőben csökkenni fognak a drasztikusan magas árak.

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy egyértelműen jogsértő a filmek, zenék, szoftverek pénzért történő árusítása, valamint ezen alkotások módosítása, feltörése, átírása. Kizárólak a cserélgetés jogszerűségére próbálunk fényt deríteni. Az erre szakosodott, a fáljcserélők érdekeit védő civil szervezet nem is oly rég alakult. A MACI néven működő szervezet legfontosabb célja a másolás jogszerűségének elérése. Hollandiában és Kanadában a fájlcserélés teljesen legális tevékenység. Hazánk vajon mikor jut el ebbe a fázisba?
Annak ellenére, hogy különböző módszerekkel próbálják meg visszaszorítani a másolást (másolhatatlan CD-k, DVD-k, törvénykezés), a jelen állapot folytatása esetén nem lehetséges a másolás likvidálása.

És továbbra is állítjuk: a cikkünkben leírt fájlcserélők nem biztos hogy bűnözők. Nem biztos, hogy a (sok kiadó által elérni próbált) hatósági mozgósításoknak elsősorban a fájlcserélőkre kellene pályázniuk, feledve valamilyen szinten emiatt a többi, valóban bűncselekménynek számító tevékenységeket. Mindemellett nem szabad elfelejteni a szerzői jogra vonatkozó szabályokat sem.

Cikkünkben a MACI, p2pInfo, SG.hu írásait vettük alapul, valamint felvázoltuk az ASVA és Artisjus jogvédő szervezetek álláspontját is. Említettünk még emellett külföldi, meg nem erősített forrásból származó példákat és információkat is

-K.I.

Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Megy Lucifer a pokolban, őrjáratot tart. Az első állomáson az oroszok elkárhozott lelkeihez megy. Azok ott főnek egy üstben. Az üst mellet kiírás: "Az üstből kimászni tilos!" Mégis több fegyveres őr áll mellettük állandó készenlétben. Kérdezi lucifer hogy mi van itt? Mondják az őrök, hogy itt főnek az oroszok és ezek csak az erőszakból értenek. Jön a következő állomás: főnek a németek ugyanaz a kiírás: "Az üstből kimászni tilos!" Sehol egy őr se... Lucifer elkapja az illetékest hogy mi az hogy itt nincsenek őrök. Erre az illetékes: - Itt főnek a németek, ezek törvénytisztelő népek, betartják a szabályt. Következnek a magyarok: se tábla, se őr, semmi. Kérdezi lucifer hogy ez meg mi. Mire az illetékes: - Óóó... hát itt főnek a magyarok, itt ha egy ki akar mászni, másik tíz ráugrik és vis* * *ántja.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!