A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Az interneten tovább repül a Malév

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 4611
  • · Dátum: 2012.02.04. 17:50
  • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A Malév gépei péntektől már nem szállítanak utasokat, a cég járatait szimulátoron repülő virtuális légitársaság azonban a téli menetrend alapján folytatja működését. A csupán a kibertérben létező Malév Hungarian Airlines Virtual száz pilótája vasárnap délután úgy búcsúzik az anyacégtől, hogy a lízingelt utasszállítók virtuális másaival is elrepülnek az írországi Shannonba, a bérbeadó cég bázisára.
Hirdetés

Kilenc éve repül az interneten a valódi, immár megszűnt légitársaság létező járatain, az aktuális meteorológiai viszonyoknak megfelelő körülmények között a virtuális Malév mintegy száz pilótája a Microsoft Flight Simulator nevű szoftvere segítségével - mondta az [origo]-nak Petrovszki Gábor, az interneten életre keltett légitársaság elnöke.

Malév

A számítógépen való repülést biztosító szimulátor mellett a Malév Hungarian Airlines Virtual (Malév VA) életre keltéséhez egy magyar fejlesztésű légiforgalmi irányítószoftverre is szükség van. A EuroScope nevű programot ugyancsak emberek kezelik, akik a PC-hez csatolt mikrofonon keresztül adják ki az utasításokat a való életben előírt szabályok szerint a kibertérben repülő pilótáknak.

Néha valódi Malév-pilóták is repültek velük

Petrovszki elmondta, hogy a virtuális légitársaság járatain időnként a Malév pilótái is felbukkantak, bár sokkal többen voltak azok, akik a szimulátoros előéletet követően végül tényleg pilótává váltak. A Malév VA tisztségviselőjének tapasztalatai szerint egy valódi gépen repülő pilótának már nem nyújt akkora élményt a szimulátorozás, mint egy olyan embernek, aki korábban csak számítógépen vezetett repülőt, de a platform kiválóan alkalmas például a rádióforgalmazás módjának megtanulásához.

A légitársaság virtuális reprodukciójához a szimulátorszoftverek mellett a tavaly óta Liszt Ferenc néven ismert Ferihegyi repülőtér, illetve az ismertebb fővárosi épületek modelljeit kellett elkészíteni. Ez utóbbit a szitárművészként ismert, de szimulátorok iránt érdeklődő Kozma András készítette el, de számos lelkes szimulátorrajongók munkája áll a Malév virtuális légi flottája mögött is.

Az internetes Malév pilótái nem csak a péntekig használt Boeing, Fokker, Bombardier és CRJ utasszállító gépeken, hanem a már jó pár éve nyugdíjba küldött Tu-154-es repülőgépen is lehet repülhetnek. A kibertér pilótái körében egyébként a Boeing 737NG a legnépszerűbb részletes kidolgozású modellje miatt. Különösen népszerű útvonala nincs a virtuális pilótáknak Petrovszki szerint, aki úgy tapasztalta, vannak olyan szimulátorosok, akik csak kelet felé, mások pedig csak délre repülnek, tavaly viszont egy Föld körüli túrát is szerveztek a számítógépen repülők számára.

Levegőben a virtuális Malév-gép

Fél év alatt meg lehet tanulni, de nem könnyű bekerülni

A Petrovszki szerint van aki már fél év alatt képes elsajátítani a valódi repülőgépekéhez hasonlóan komplex módon irányítható szimulátorok kezelését, más azonban csak évek alatt tudja megtanulni a repülés, illetve a le-, és felszállás fortélyait. A csak az interneten létező légitársaság berkeiben a legfiatalabb pilóta csupán tizennégy éves, a legidősebb pedig egy nyolcvanéves veterán Malév-pilóta volt, aki nemrégiben épp a szimulátora előtt hunyt el.

Petrovszki Gábor szerint a szimulátoron való repülés elsajátításához nem feltétlenül szükséges a valódi vezérlőszerveket mímelő cockpittel rendelkező szimulátort kiépíteni, a Flight Simulator korábbi változatai egy átlagos számítógépen ma már elfuttathatóak, botkormányból vagy kormányból pedig már néhány tízezer forintért lehet szimulátoros repülésre alkalmas típust találni. Ezen kívül az internetes valós idejű repüléshez még különböző segédprogramok szükségesek, ezeket azonban ingyenesen le lehet tölteni.

A jelentkező kezdő pilótákkal egy tesztet töltetnek ki, amelyet legalább 75 százalékban jó eredménnyel kell kitölteni, Malév-színekben pedig csak egy ellenőrző repülést követően repülhetnek az új tagok. Ha valakinek elsőre nem sikerül bebizonyítania, hogy kellően ura a repülőnek, egy mentorcsapat segít felkészíteni a típusvizsgára.

Virtuális gép a virtuális Ferihegyen

Vasárnap búcsúznak a valódi Malévtól

A Malév Virtual tagjai vasárnap délután úgy fognak elbúcsúzni a nemzeti légitársaságtól, hogy flottájuk gépeivel elrepülnek az írországi Shannonba, ahová a Malév lízingelt repülőgépeit is visszaszállítják a napokban. Petrovszki Gábor az [origo]-nak elmondta, hogy a Malév VA légitársaság végig a Malév engedélyével, sőt, a légitársaság munkatársainak szakmai segítségével működött, és nincs tudomásuk arról, hogy a világon másutt működne hasonló, a valóságban már nem létező cég az interneten.

A légitársaság emlékének megőrzése miatt nem tervezik, hogy leállítsák a virtuális Malévet: egyelőre a téli menetrend szerint repülnek, de mivel már birtokukban van a tervezett nyári menetrend, annak paramétereire is át fognak tudni állni. Ha azonos néven nem indul új magyar légitársaság, a jelenlegi adatok ismételt felhasználásával fognak repülni a jövőben - az oldtimer kategóriába átsorolt gépekkel.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Egy fiatal pár ül a padon. A fiú megszólal:
- Drágám! Minek neveznél ha most lehúznám a bugyidat és elvenném a szüzességed?
- Varázslónak szívem!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!