A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

A Windows Messenger kiiktatása

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 18305
  • · Dátum: 2008.02.17. 13:02
  • · Rovat: Windows
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Számos levelet kap a szerkesztőség azzal kapcsolatban, hogy a Windows XP részeként működő, de mára már igen elavultnak számító Windows Messenger üzenetküldő mennyi bosszúságot okoz automatikus elindulásával, automatikus bejelentkezésével, ráadásul kapaszkodik az XP-hez mint hegymászó a mentőkötélhez. Cikkünkből kiderül, hogyan orvosolható a probléma.
Hirdetés
A Windows Messenger (röviden WM) a Windows részeként feltelepülő, ma már fapadosnak, feleslegesnek számító üzenetküldő alkalmazás. Nem keverendő a Windows Live Messenger (régebben: MSN Messenger) programmal, hiszen az nem része a Windowsnak, kézi telepítés útján kerül a gépre. Sajnos a WM ma már több bosszúságot okoz, mint hasznot. Hiszen magától bejelentkezik tulajdonosa MSN nevével, magától elindul az Outlook Express indításával, és létezéséről sokszor nem is tudunk, a háttérben, tudtunk nélkül intézi ügyleteit. Csak arra eszmélünk, hogy MSN-es partnereink írnak, holott nem is jelentkeztünk be. Valóban nem, legalábbis MSN-nel nem. De a kis bosszantó WM megtette ezt helyettünk.
Ráadásul nem is uninstallálható, hiszen része a Windowsnak, számos alkalmazáshoz kapcsolódik, továbbá nem szerepel a "Programok telepítése és törlése" szekcióban sem.

Akkor mégis mit lehet vele tenni? Hagyjuk, hogy önkényesen irányítsa életünket? Dehogyis. Néhány módszer kínálkozik a probléma elhárítására. Lássuk őket:

  1. A Windows Messenger automatikus indításának letiltása
  2. A Windows Messenger elindulásának tiltása
  3. A Windows Messenger eltávolítása

Ezek közül az egyik leghatékonyabb a második lépés, ami azért mégsem olyan drasztikus, mint a 3., a WM "kivégzése". Csekélyke hatékonyságú az első lépés, így ha lehet, azt ne is alkalmazzuk!


A Windows Messenger automatikus indításának letiltása
Ehhez a Rendszerkonfigurációs segédprogramra lesz szükségünk, a Start menü Futtatás parancsába írjuk be: msconfig. Miután elindult az alkalmazás, válasszuk ki az Automatikus indítás fület!
Itt a számos bejegyzés között szerepelnie kell az "msmsgs" sornak, előtte pipával. A megoldáshoz kattintsunk a pipára, majd ha már csak üres négyzet díszeleg előtte, kattintsunk az OK gombra. Az alkalmazás közli, hogy a beállítások csak a gép újraindítását követően lépnek érvénybe. Ez nem gond, de válasszuk a Kilépés újraindítás nékül gombot. A következő indításnál már magától nem fog elindulni a WM. De egyéb olyan program indulásakor, ami magával hozza a WM-et is, igen!
Emiatt nem túl hatékony ez a lépés, akkor jöhet jól, ha pl. Outlook Express-t sose indítunk.



A Windows Messenger elindulásának tiltása
A legjobb megoldás, ha a WM futtatását gátoljuk meg, hiszen így egyáltalán nem fog elindulni a progam. A kikapcsolást a házirendek háza táján kereshetjük. A Start menü Futtatásába írjuk be: "gpedit.msc", és nyomjuk meg az Entert!
A következő pontok szerint navigáljunk a megfelelő helyre:

  1. A Helyi számítógében belül kattintsunk a Számítógép konfigurációja pontra
  2. A jobb oldali oszlopban duplán kattintsunk a Felügyeleti sablonok mappán
  3. Szintén a jobb oldali oszlopban duplán klikkeljünk a Windows-összetevőkre
  4. Már rutinosan léphetünk be a Windows Messenger mappába is, az előzőek szerint

Helyben vagyunk, ha jól dolgoztunk, két elemet látunk a jobb oldalon, kettős kattintás az elsőre (A Windows Messenger futtatásának tiltása), melyre egy ablak jön elő. Két dolgunk van mindössze: az ablak felső sávján, az Engedélyezve szó előtti pöttybe tegyünk zöld pontot, és az OK gombbal zárjuk be az ablakot. Munkánkat siker koronázza, többé nem fog elindulni a WM. Se automatikusan, se kézzel.



A Windows Messenger eltávolítása
Ha az eddig ismertetett megoldások valamiért nem járhatók, és mindenképp fontos a WM-től megszabadulni, egyetlen lehetőségként el kell távolítani a rendszerből. Nem javasolt művelet, az esetleges nem várt mellékhatások következményeit a végrehajtó felhasználónak kell vállalnia!
Az eltávolításhoz szükséges, hogy legalább az 1-es javítócsomag (SP1, Service Pack 1) fel legyen telepítve. Ennek meghatározásához kövessük az alábbiakat:

  1. Kattintsunk a Start menü jobboldali oszlopában taláható Sajátgép ikonra jobb egérgombbal
  2. A menüből válasszuk a Tulajdonságok pontot
  3. A Rendszer: alatt a Windows verziószáma, kiadása olvasható, alatta pedig a javítócsomag (persze ha van): Szervizcsomag 1 vagy Szervizcsomag 2. Ha ilyen nincs, akkor egyik sincs telepítve a gépre, előbb ezt kell beszereznünk


Tehát, ha rendelkezünk a fenti javítócsomagokkal, nekiláthatunk az eltávolításnak. A Start menü Futtatásába írjuk be az alábbi sort:

RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\INF\msmsgs.inf,BLC.Remove

Majd kattintsunk az OK gombra, vagy nyomjuk meg az Enter billentyűt. Ezután a Windows eltávolítja a WM telepítését, a végén figyelmeztetést kapunk, miszerint az eredeti rendszerfájlok ismeretlen verziójúakkal lettek felülírva, és a helyreállításhoz tegyük be az eredeti Window cédét. De hát ezzel ugye pont az előzőek ellenkezőjét érnénk el, kattintsunk ház a Mégse gombra, és ha ez az ablak is eltűnt, a WM már biztosan nincs a gépünkön. Még a Start menüből is eltűnik az ikonja.


Mi lesz ezután az MSN Messengerrel?
Mivel nem része a Windowsnak, és még csak nem is kötődik a Windows Messengerhez, a válasz a kérdésre: semmi, ugyanúgy használható, ahogy eddig.


Bízunk benne, hogy cikkünkkel sok felhasználó számára hoz enyhülést a WM kiiktatása, ami még nagyobb egyéb élményt von maga után. Az esetleges pozitív vagy negatív tapasztalatokat a cikk után oszthatják meg velünk és a többiekkel azok, akik a fentieket kipróbálják.

-K.I.
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Eddigi hozzászólások

Szerző: pgyulus21 | Beküldve: 2012.08.29. 09:31
pgyulus21

köszönöm a hatékony és pontos útmutatót.sikeres volt a kiiktatás.

Szerző: kiss sandor | Beküldve: 2010.03.22. 16:53
kiss sandor

egy ido ota nem indul el a windovs live messenger automatikusan az internet bekapcsolasaval,  azellott ment,  nem lelem mi a baj,  nem tertja meg a winows live ID azonositot es a jelszot sem mindig ujra bekell irnom,  jo volna a segitseg mar mindent kiprobaltam de nem megy,  azt irja hogy hibakod 8004886c,  annak is utanna neztem de valahogy csak nem megy

Szerző: iminet | Beküldve: 2009.10.17. 11:18
iminet

Örülünk, hogy segíthettünk!
Kellemes WM-mentes napot :cheese:

Szerző: Szilu | Beküldve: 2009.10.08. 19:06
Szilu

Köszi, segítettek egy apró szépséghiba kiküszöbölésében! Köszi :D

cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
A cigány hánykolódik a tengeren. Véletlenül arra megy egy tengerjáró hajó, az egyik matróz éppen kihajol a korláton.
Meglátja a cigány és felkiabál neki:
- Húzzál mán ki!
A matróz csak néz.
A cigány megint felszól.
- Húzzál mán ki!
A matróz megint csak néz.
- Do you speak englis?
- Yes.
- Hát akkor húzzál mán ki!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!