A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

A szorgalmas íródeák: CDBurnerXP

 • Szerző: iminet
 • · Olvasva: 4426
 • · Dátum: 2009.09.06. 15:52
 • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Aki szokott CD-t/DVD-t írni, annak nem ismeretlen fogalom a Nero Burning ROM, hiszen az íróprogramok között etalonnak számít. Ha azonban nincs szükségünk a Nero csomag többletalkalmazásaira, ráadásul nem akarunk sokat költeni rá, remek ingyenes alternatívák közül válogathatunk, mint cikkünk főszereplője, a CDBurnerXP
Hirdetés

A CDBurnerXP-t is valószínűleg a Nero jól ismert és könnyen kezelhető felülete ihlethette, hiszen ránézésre is szembetűnik letisztult, feladatalapú felhasználói felülete. Akiket eddig kétségek fogtak el az ingyenes lehetőségek láttán, most elfelejthetik az aggályokat: a CDBurnerXP egy remekül sikerült és sokrétű alkalmazás, használatával akár elfelejthetjük a Nerót is.

CDBurnerXP főablak

Egyszerű de nagyszerű

Már indításkor meglátjuk, mennyire egyszerű használni a CDBurnerXP-t: az induláskor megjelenő feladatablak szinte minden írási megoldást lefed: írhatunk hagyományos adatlemezt (akár ISO-ba is), másolhatunk, audio cédét állíthatunk össze, mentett projektet vagy ISO-t pörkölhetünk, esetleg újraírható lemezt formázhatunk.

Az adatösszeállítás akár a Nero-ban: a 4 felé osztott ablak felső része adja a háttértárunk tartalmát, míg az alsó fele lesz az összeállítandó lemez. Ide akár kézzel bedobálhatjuk, akár a Windows Intézőből/Total Commanderből, vagy indíthatjuk az ikonsorból a "BeDoboz" nevű, igen hasznos szolgáltatást. Ezzel egy kattintással lekerül a főablak a tálcára, csak egy kis doboz marad, melybe a Windowson belül bárhonnan behűzhatjuk a fájlokat. Ennél egyszerűbben tényleg nem lehet.

TIPP

A CDBurnerXP 4.5.2 letöltése a Szoftverbázisról: kattintson ide!

Audio lemezeinket nagyjából ezzel a megoldással dobhatjuk össze, de itt értelemszerűen a zenefájljaink közül kerül ki a végleges tartalom.

Az összeállításnál igen hasznos lehet a fájlszűrő - ha csak mp3 fájljainkat akarjuk kiírni, a WMA-kat nem, a szűrővel elrejthetjük a nemkívánt állományokat.

Extrákban sem szűkölködik az alkalmazás, hiszen találunk itt lemezinformációt, írónk adatait megtekinthetjük, vagy törölhetjük a behelyezett újraírható diszket is. A magyar alkalmazásokat preferáló felhasználók is örömüket lelhetik, hiszen anyanyelvünkön is kommunikál a felhasználói felület. Az új lemez alapértelmezésben ISO9660/UDF/Joliet1 fájlrendszerű lesz, de ez kézzel módosítható (Lemez/Fájlrendszer menüpont). A Nero-hoz hasonlóan a szoftver felismeri a lemezünk jellemzőit, és a kapacitásnak megfelelően az alsó sávban kijelzi a még használható helyet számmal és diagrammal is - a diagramskála kézzel felülbírálható.

Igaz, nem sok lehetőséget rejt, de egy egyszerű lemezborító szerkesztő és nyomtató is része az alkalmazásnak, így néhány paramétert beállítva klassz borítót nyomtathatunk a készülő médiumnak.

CDBurnerXP audiolemez összeállítása

Nemcsak lemezre, winchesterre is tud "írni"

Hasznos, hogy meglévő lemezről ISO képfájlt is tudunk készíteni, melyet aztán később lemezre véshetünk. A fájlformátumokban nem bővelkedik, hisz csak ISO lehet, de mivel az egyik legelterjedtebb képfájlformátum, ez igazából nem lehet csalódás kiindulópontja. Az ISO-t akár az új lemez elkészítésének folyamata alapján is összeállíthatjuk, majd az írás előtt a DVD író helyett merevlemezt választva kijelölhetjük a célfájl útvonalát és nevét is. A pörköléshez hasonló varázslóval lementi az összeállítást a háttértárra, melyet akár Daemon Tools-szal becsatolhatunk, vagy a későbbiekben lemezre írhatunk.

 

Ennél olcsóbb nincs

Bár a Nero számtalan egyéb extrát kínál, a tény, hogy a CDBurnerXP teljesen ingyenesen használható, nemcsak otthoni, de vállalati környezetben is. Ha az egyszerűbb írási műveleteken túl más egyébre nincs szükségünk, teljesértékű alternatívája lehet a fizetős alkalmazásoknak, és mindez egy fillérbe sem kerül. A folyamatos frissítések pedig a szoftver tökéletesítését, javítását is megoldják.

 

Főbb jellemzők

 • Adat- és audiolemezek készítése, írása
 • Teljes lemez másolása
 • Lemez vagy összeállítás lementése ISO formátumba
 • ISO formátum kiírása lemezre
 • Magyar nyelvű kezelőfelület
 • Néhány extra beállítási lehetőség
 • Klassz Nerós töltöttségjelző diagram
 • Bedobóablak
 • Bootlemez készítés
 • Fájlrendszer választás
 • Windows Vista és Windows 7 rendszerek alatt is működik
 • Teljesen ingyenes!
Kapcsolódó írások
Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Egy éjjszakára bezárnak egy ketrecbe egy kecskét, egy kést, 5 szelet kenyeret, és egy doboz vajat.
Reggelre eltűnik egy szelet kenyér és a vaj. Mi történt az éjjel ?


A kecske éjjel mekkent egyet !
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!