A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

A legjobb online tárhelyek a Google-tól a Skydrive-ig

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 7183
  • · Dátum: 2010.01.21. 20:35
  • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A héten indult új szolgáltatásnak köszönhetõen a Google Dokumentumokban (Docs) ezentúl nem csak táblázatokat, preziket és szöveges dokumentumokat szerkeszthetnek, de tetszõleges fájlokat is tárolhatnak és megoszthatnak egymással a felhasználók. A hasonló online tárhelyek nemcsak a pendrive-ot válthatják ki, de a közös munkában is sokat segíthetnek. Megnéztük, van-e a Google-énél jobb ajánlat az amúgy igencsak széles kínálattal rendelkezõ piacon.
Hirdetés

Egy jó online tárhely olyan, mint a svájci bicska. Használhatjuk fontos adataink biztonsági mentésére, amely így betörés, tûz, sõt a vírusfertõzések ellen is védett. Megoszthatjuk kollégáinkkal - üljenek akár a szomszéd asztalnál, vagy a világ másik végén - a nagyobb fájlokat, amelyek e-mail csatolmánynak már túl nagyok, ráadásul ezekbõl is mindig a legfrissebb verzióhoz férhetnek hozzá. Saját adatainkat pedig bármilyen számítógéprõl elérhetjük, akárcsak egy mindig magunkkal hurcolt pendrive esetén. Arról már nem is szólva, hogy ez a fájlcserebere legkényelmesebb módja is.

Logikus lépés volt, hogy a Google belép erre a területre is, s ehhez a közös munkát támogató online irodai csomagját használja, amelyen eddig is lehetett tárolni és megosztani bizonyos fájlformátumokat. A kínálatot megvizsgálva elsõre úgy tûnik, eléggé szûkmarkúan mérte az ingyen elérhetõ kapacitást és funkciókat a keresõcég. Nézzük, valóban így van-e?

Google Docs - 1 gigabájt ingyen

A Google Docs mindeddig webes irodai csomag volt, az Office funkcióit (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentációgyártás) kínáló, de az egyes dokumentumokon való közös munkát is lehetõvé tevõ eszköz. Mostantól azonban újabb elemmel bõvül lehetõségeinek sora: tetszõleges (250 megabájtnál kisebb) fájlt feltölthetünk, hogy bármilyen géprõl elérhessük, illetve munkatársainkkal megoszthassuk azt. A méretkorlát lehetõvé teszi, hogy a levelezõrendszereknél szokásos maximális csatolmányméretet túllépve oszthassunk meg fájlokat másokkal és saját mobil önmagunkkal, de megakadályozza, hogy például mozifilmek vagy fizetõs szoftverek illegális csereberéjére használjuk a szolgáltatást. Az ingyenesen rendelkezésünkre álló tárhely 1 gigabájt, ez azonban bõvíthetõ, minden további gigabájt ára 25 cent évente. Egyelõre úgy tûnik, a legkisebb vásárolható egység 20 gigabájt, amelynek évi 5 dollár, azaz kevesebb, mint 1000 forint az ára, a következõ csomag pedig az évi 20 dollárért bérelhetõ 80 GB.

A kezelés pofonegyszerû, egy Feltöltés feliratú gomb megnyomása után a Windowsban megszokott módon összeállíthatjuk a feltölteni szándékozott fájlok listáját, s gombnyomásra indul a folyamat. Az egyetlen extra, hogy eldönthetjük, melyik korábban létrehozott mappába kerüljenek a feltöltött állományok.

Google Dokumentumok

Windows Live Skydrive - 25 gigabájt tárhely ingyen

A Microsoft internetes tárhelyére Windows Live-os, azaz például a Messengerhez használt jelszóval lehet belépni, és nagyon egyszerû a csevegõprogramban lévõ kontaktokkal megosztani a feltöltött tartalmakat, legyen szó képrõl, videóról vagy akár egy Excel fájlról. A Skydrive legnagyobb vonzerejének az számít, hogy 25 gigabájtnyi adatot lehet tárolni rajta, sajnos a használatát bonyolultabbá teszi az, hogy a feltöltött fájlok mérete egyesével nem lehet nagyobb 50 megabájtnál. Ha például egy 700 megabájtos filmet szeretnénk átküldeni rajta keresztül egy ismerõsnek, azt elõbb tömörítõprogrammal vagy például Total Commanderrel 50 megabájtos szeletekre kell darabolni, az ismerõsnek pedig ugyanazzal az alkalmazással újra össze kell illesztenie.

Ugyanakkor a webes felület bármelyik böngészõbõl egyszerûen kezelhetõ, könnyedén lehet szabályozni benne, hogy ki melyik mappa tartalmához férhet hozzá, e-mailes meghívót is lehet küldeni a fájlokhoz, így akár a nyaralós fotók megosztására is jól használható, bár erre manapság a legtöbben a Picasát vagy a közösségi oldalakat használják. Egy külsõs cég Skydrive Explorer néven olyan windowsos szoftvert is készített hozzá, amellyel a Skydrive-ra feltöltött tartalmakat úgy lehet böngészni a Windows Intézõbõl, mint egy helyi meghajtó tartalmát, ami megkönnyíti azt, ha egyszerre sok fájlt szeretnénk oda feltölteni.

Windows Live SkyDrive

eSnips- 5 gigabájt tárhely ingyen

A legjobb webkettes szolgáltatásokat felsoroló különbözõ toplistákon találkozhattunk pár éve az eSnips nevével: az oldal kezdetben azért élvezte számos felhasználó rokonszenvét, mert gyakorlatilag bármit fel lehetett tölteni rá megosztás céljából. Sajnos azóta már jelentõs korlátozásokat vezetett be a tárhelyszolgáltató: a rendelkezésre álló tárhely 5 gigabájt, amely pénzért sem bõvíthetõ, a feltöltött állományok azonban nem lehetnek nagyobbak egyenként 100 megabájtnál, a ZIP/RAR formátumú fájlokból pedig maximum 50 megabájtos méretig enged feltölteni a rendszer.

Ennél a szolgáltatónál az az extra, hogy a fájlok letöltõoldalának kinézetét testre szabhatja a felhasználó, a rendelkezésre álló sablonok között egy könyvelõiroda és egy metálzenekar is megtalálhatja a stílusához illõ felületet. Az eSnips ugyanis egy közösségi megosztóoldal, melyen bár lehetséges az állományok privát megosztása is, elsõsorban az azonos érdeklõdési körû felhasználókat vonzó tartalmak összegereblyézésén van a hangsúly. Mûködtetõi ingyenes PC-s és mobiltelefonos feltöltõklienseket is készítettek hozzá, illetve weboldalba ágyazható widgeteket és a felhasználók által összeállítható lejátszási listák használatát is lehetõvé teszik.

Dropbox- 2 gigabájt tárhely ingyen

Hatalmas méretû fájlok netre mozgatásához nyújt segítséget a Dropbox. A böngészõbõl, mobilról és a számítógépre települõ kliensbõl is elérhetõ tárhely alapverziójáért ráadásul még fizetni sem kell. Azok a felhasználók, akik csak a Firefox profiljukat, titkosított jelszavaikat és egyéb apróságokat mentenének el a webre, bõven beérhetik az ingyenes verzióval. Még egy-egy film alkalmi megosztása is belefér ebbe a felhasználási módba, hiszen a szolgáltatás nem figyeli, mekkora méretû fájlokat töltenek fel rá.

A szolgáltatás legnagyobb elõnye, hogy egész könyvtárakat lehet segítségével megosztani barátainkkal. A címzett csupán egy levelet kap arról, hogy a továbbiakban hozzáfér az egyik mappánkhoz, ha bejelentkezik a Dropboxra. A Windows tálcáján megjelenõ kliensprogram pedig lehetõvé teszi, hogy figyelemmel kövessük a megosztott tárhelyünkön történõ dolgokat, mutatja, mely fájlokat változtatták meg utoljára. A webes felület még ennél is többet tud, az iWiW hírfolyamára emlékeztetõ hosszú listában sorolja a közelmúlt változtatásait.

A Dropbox ingyenes verziója csupán egy szokványos pendrive méretének megfelelõ 2 gigabájtos tárhelyet tartalmaz, azonban havi 10 dollárért már hatalmas mennyiségû, 50 gigabájnyi adatot tölthetünk fel a szolgáltatásba. Akinek ennyi sem elég, az havi húsz dollárért száz gigabájtnyi tárhely gazdája lehet. A Dropbox nem merevlemezként épül be a Windows Intézõjébe, csupán a Dokumentumok mappa egyik almappájaként tûnik fel, illetve a kedvencek között tûnik fel.

Dropbox

Jungle Disk- havi 400 forintért 5 gigabájtos tárhely

A nagy forgalmú weblapok üzemeltetõinek szánta az Amazon a végtelenségig növelhetõ méretû, S3 nevû tárhelyszolgáltatását, ám az otthoni felhasználókat kiszolgáló megoldásokat is építettek rá. A fõleg biztonsági mentésekre kihegyezett Jungle Disk szolgáltatásra elõfizetõk havi két dollárért öt gigabájtnyi tárhelyet kapnak adataik tárolására. A további felhasznált gigabájtok ára 0.15 dollár, azaz körülbelül harminc forint. Ha az adatokat az Amazonnál szeretnénk tárolni, akkor még a feltöltéshez elhasznált sávszélesség után is kell fizetni pár centet, ha a Jungle Disket felvásárló Rackspace szolgáltatását választjuk, akkor nincs feltöltési díj. Összességében heti egy teljes mentéssel sem kell ezer forintnál többet fizetni a tárhelyért.

A Jungle Diskbõl van olyan verzió, ami nem csak mentésre való, hanem több számítógép között szinkronizálja az adatokat, sõt netes tárhelyként is funkcionál. Ennek az elõfizetése pont egy dollárral drágább az alapcsomagnál, havi 3 dollárba, azaz 560 forintba kerül. Az alapcsomag itt is 5 gigabájtnyi tárhelyet tartalmaz, a további gigabájtok ára pedig szintén harminc forint körül mozog. Az egyetlen különbség, hogy az automatikus mentés mellett a drágább elõfizetéshez járó szoftver hálózati meghajtóként is fel tudja csatolni gépünkre az internetes tárhelyet.

Fájlok átküldésére nem a legcélszerûbb a Jungle Disk, mert az ember nem szívesen adja ki a teljes mentését tartalmazó fiókhoz tartozó jelszavait. Erre a felhasználásra inkább az ftp tárhely a célszerû választás. A családi videók biztonságos archiválására, az idõk végezetéig megõrzendõ fájlok elmentésére viszont az egyik legjobb megoldás ez a szolgáltatás.

Wuala, közösségi tárhely- 1 gigabájt tárhely ingyen

A külsõ merevlemezeket gyártó francia LaCie online tárhelyszolgáltatása, a Wuala igazán közösségi szeretne lenni. Az alapnak számító fájlok, könyvtárak megosztása mellett akár a merevlemez nagyobb darabjait is fel lehet ajánlani a többieknek. Az elsõsorban biztonsági mentésekre kitalált rendszer arra alapoz, hogy a világ összes számítógépe úgyse romlik el egyszerre. (Vagy ha igen, akkor úgyis hatalmas a baj.) Minden felajánlott gigabájtért ugyanennyi helyet kapunk valamelyik másik felhasználó gépén, amit a rendszer a netes tárhelyünkhöz csap. A Wuala kliense feltöltés elõtt titkosítja az adatokat, így attól nem kell félni, hogy a másik gép tulajdonosa beleolvas a dokumentumainkba.

Aki nem szeretne felajánlani tárhelyet, de nem is éri be az aprócska, egy pendrive méretével megegyezõ egy gigabájttal, az vehet is magának további helyet. A tíz gigabájt ára évi 25 dollár, ötven gigabájtért 95 dollárt kell fizetni. A nagyobb helyigényûek akár egy terabájtot is vehetnek a Wualától, ehhez azonban már évi ezer dollárt, azaz 189 ezer forintot kell kicsengetnie a felhasználónak.

Ftp, a klasszikus tárhely - pénzért bármekkora

A kilencvenes évek végén mind a külföldi, mind a hazai felhasználók leginkább az ftp-protokollt használva küldözgették egymásnak például a netrõl levadászott mp3-akat. Sokan saját otthoni számítógépüket mûködtették otthon a letöltések kiszolgálása végett, a szerencsésebbek azonban valamilyen egyetemi vagy céges szerveren jutottak tárhelyhez, és erre másolták fel a tipikusan néhány megabájtos szeletekre darabolt formában a zenéket.  Ekkoriban még bõven a Bittorrent, és az óriási kapacitású winchesterek, a dvd-k korszaka elõtt járunk, amikor egy honlap raktározására tíz-húsz megabájt tárhelyet kínáltak a cégek, és az e-mail postafiók sem volt több gigabájtos, mint manapság.

Az ftp-zéshez külön programot célszerû használni jelenleg is, ami a kezdõbbek boldogulását megnehezíti vele, de aki legalább a középiskolában látott már Total Commandert, az el tud boldogulni ezzel is. Az ismertebb kliensekkel gyakorlatilag úgy mûködik a dolog, mint egy fájlkezelõ programban, az egyik ablakban a merevlemez tartalma látható, a másikban pedig a távoli gépé, ezek között lehet másolni és törölni. A veteránabb internetezõk ma is elõszeretettel használják, mivel megszokták használatát, sajnos azonban ftp-tárhelyet gyakorlatilag csak ismerõstõl lehet ingyen kunyerálni, cégek nem kínálnak ilyet, hiszen nem lehet rajta például hirdetéseket értékesíteni, szemben a webes tárhelyekkel.

Rövid keresgélés után több hazai cégnél is találtunk fizetõs ftp-tárhelyet, ebbõl egy két gigabájtosért legalább havi 800 forintot kérnek el, de van, ahol 4 ezer forintot számítanak fel. Egy 8-10 gigabájt tárolására alkalmas szervertárhelyért havonta 1500-2000 forintot kérnek el. Az ilyen típusú tárhelyek elõnye az, hogy általában nincs megkötés arra vonatkozólag, hogy milyen fájltípusból legfeljebb mekkorát tölthet fel a felhasználó, így például videofájlt sem kell 40-50 megabájtos részekre darabolni ehhez a mûvelethez.

FTP kapcsolat a Total Commander segítségével

Melyiket válasszam?

Az elsõre gyengének ható Google ajánlat valójában messze a legolcsóbb tárolási lehetõséget nyújtja, hiszen évi negyed dollárt kér minden plusz gigabájtért, szemben a többiek két dollár fölötti ajánlatával, és az egy fájlra vonatkozó méretkorlát is a leggálánsabb a keresõcégnél. Akinek ez utóbbi nem fontos, az jól járhat az ingyenes Microsoft SkyDrive-val, hiszen 25 gigabájt tárhely igen bõségesnek mondható. Azoknak azonban, akik elsõsorban biztonsági mentésre használnák a szolgáltatások egyikét, vagy kimondottan nagy méretû fájlokat tárolnának szerveren, mindenképp a fizetõs megoldások közül kell választaniuk, hiszen az ilyen irányú kényelmes használathoz elengedhetetlen a korlátlan fájlméret és praktikus az is, ha Windowsban/Macen hálózati meghajtóként jelenik meg a távoli gépen nyújtott tárhely.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
A skót kap egy üveg whiskyt ajándékba. Este beteszi a kabátja alá, és elindul haza. Útközben megbotlik, elesik. Feláll, és érzi, hogy nedves a kabátja. Felnéz az égre, és fohászkodni kezd:
- Istenem, add, hogy vér legyen!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!