Kísért a múlt: 2 éve történt a Hableány-katasztrófa

Hirdetés

2019. május 29-én, idén két éve történt a magyar hajózás utóbbi évtizedeinek legnagyobb hajókatasztrófája, melyben elsüllyedt a Hableány sétahajó, és áldozatul esett 27 ember.

Ami történt - nagyon röviden

Mivel anno is és még most is rengeteg írásos anyag lelhető fel a neten (igazából nagyon keresni sem kell), így nem írom le a történteket, csupán annyit, hogy egy májusi éjszakán Budapesten, a Dunán egy nagyobb hajó (MV Viking Sigyn) ütközött a nála kisebb, dél-koreai utasokat szállító sétahajóhoz, ami emiatt elsüllyedt. A 7 túlélőn kívül valamennyi utas és a 2 fős személyzet áldozatául esett a katasztrófának. Hosszú hetek keresőmunkája, majd összehangolt mentőakció keretében a hajó kiemelése következett, de egy áldozatot azóta is eltűntként tartanak nyilván.

A hajó most, 2 évvel a katasztrófa után

A népszerű urbex videós, Hajner Gyula kereste fel a 2 éve az újpesti kikötőben rostokló hajóroncsot és mutatta be megrázó felvételeken keresztül, milyen állapotban van a roncs ma, illetve azóta hogy kiemelték a Margit híd előtt a Dunából.

Mintha a Titanic fedélzetén járnánk: mindent elborít az iszap, törött berendezések mindenütt. Törött poharak, szerteszét heverő székek és mentőmellények, megrongálódott mosdó véste be magát a magyar katasztrófatörténelembe. A bontatlan borok és egyéb italok őrzik emlékét annak, mennyire hirtelen, váratlanul és kiszámíthatatlanul érte a baleset a hajó fedélzetén tartózkodókat.

Az áldozatokon már nem segít, de emléket állít számukra és visszarepít minket a 2 évvel ezelőtti hajókatasztrófához az alábbi film.

A videó nem tartalmaz korhatáros jeleneteket, de a nem túl távoli múlt miatt nyomasztó, felkavaró lehet egyeseknek.

A fenti videót készítő Hajner Gyula blogbejegyzése a videóval, képekkel, a történtekkel kapcsolatosan itt olvasható.

Hasonló bejegyzések:

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version