Iránytaxi Törökországban: dolmus

Hirdetés

Sokan kérdezték tőlem, hogy "mi az a dolmus?" vagy "hogy lehet olcsón közlekedni Törökországban?".  Az európaiak számára kevésbé ismert, de a világ különböző tájain létező fogalom az iránytaxi, ami kb. a taxi és a busz között helyezkedik el félúton, nem is egységes, tájanként eltérő, de többnyire olcsó közösségi közlekedést takar.

Dolmus végállomás, Side, Törökország

Törökországban ilyen a dolmus, mely az ottani tömegközlekedés legolcsóbb, de emellett kényelmes és biztonságos módja. Turisták kifejezetten szeretik, gyakorlatilag néhány tíz kilométeren belül bárhová el lehet vele jutni.

A dolmusok meghatározott menetrend szerint közlekednek, van megállójuk, de gyakorlatilag bárhol fel lehet rá szállni. A viteldíj 1 euró, melyet készpénzben a sofőrnek kell adni (számláról vagy buszjegyről ne is álmodjunk, ott az nem létező fogalom). Ha jön a dolmus, egyszerűen csak intsük le, adjuk át a viteldíjat és már mehetünk is. A sofőr az irányt, ill. a következő főbb megállót hangos bemondással közli. Annyira bevált, megszokott közlekedési forma, hogy messziről kiszúrják, ha valaki dolmusra vár és villogással, megállással, integetéssel invitálnak beszállásra. Sőt, általában azt is megjegyzik, hogy ki hova tart (ha felszálláskor közöljük a sofőrrel), és előtte szól, hogy le kell majd szállnunk. Mi Sidébe utaztunk vele, visszafelé a dolmus végállomáson sofőrünk már hangos kurjongatással közölte a hotelünk nevét, és integetett, szálljunk fel.

Utazás egy dolmusban, Side, Törökország

Azt érdemes tudni, hogy időnként a dolmus csak elegendő utas felszálltakor indul el. Többnyire az első ajtót nyitva tartják, jelezvén, van még hely. Ha megtelt a busz, becsukják az ajtót, és már csak leszállni lehet.

A járművek általában a sofőrök tulajdonát képezik, ezért nagy szórást mutat az interiőr, típus, vagy a műszaki állapot. Ezekből létezik lepukkantabb, de újabb, jobb példány is. A mi buszaink makulátlanok voltak, szőnyeg fedte a padlót, meglehetősen komfortos utazást nyújtottak.

Ne idegenkedjünk tehát a közösségi közlekedés efféle formájától, tényleg nagyon hangulatos, a budapesti 7-es busz és társai után meg kiváltképp.

- K.I.