Fenséges szalonnasütés volt

Hirdetés

Aligha vagyok egyedül azon a véleményen, hogy a nyári esték elmaradhatatlan kelléke egy jó szalonnasütés. Igaz, már augusztus van, de a szürke hétköznapok rohanó, fővárosi forgatagába eddig ez nem fért bele. De ha csak egy hétvégére is leruccan az ember vidékre, elmaradhatatlan kellék a grillparti vagy a szalonnasütés.

Ropog a tűz

Már az előkészületek, illetve maga a sütés nagyszerű foglalatosság és maradhatatlan élmény, az átsült szalonna megevése pedig az egész parti koronája. Igen, szinte már lefutott a buli, mire eljutunk odáig, hogy elfogyasszuk, amit "megfőztünk magunknak".

Ha eléggé felcsigáztuk magunkat, összejött minimum 5-8 jóbarát/rokon/ismerős, és a nyári este időjárása is vágyunkat szolgálja, minden adott a remek mulatsághoz. Persze ilyenkor fogyókúráról szó sem eshet!

Az igazi ínyencek tudják, hogy a szalonna és a kenyér mellett elmaradhatatlan kellék a nyársra a "szalonka" mellé felhúzott kolbász, a vagy nyársra szúrt, vagy a kenyérre karikázott fej vöröshagyma, illetve a szalonnából kisülő zsír, melyet a kenyérre csepegtetve fejedelmi lakoma válik belőle.

Volt aki saját nyársat faragott, volt aki a ropogó tűzre fittyet hányva a lakásban készült a nagy eseményre, volt aki már az elején körbeülte, és várta, hogy a parázs lehetővé tegye a sütögetést.

Ahhoz, hogy a szalonnasütés tökéletes legyen, elengedhetetlen a megfelelő tűz, melyből folyamatosan izzó (de nem lángoló) parázs válik. Hiszen aki szalonnát sütött már, az tisztában van vele: nem lángban, hanem parázson pörköljük a nyárs tartalmát. Ha már a parázs megfelelő, a csapat apraja-nagyja fölé tartja a maga nyársát, rajta a finomságokkal, hogy aztán a kellemes beszélgetés, iszogatás, és a csepegtetett kenyerek elfogyasztása közben omlós-ropogós szalonna süljön.

Ez nem volt nálunk se másképp, a jó hangulat adott volt, az időjárás az elvárhatónál talán kicsit hűvösebb volt, a szalonnák megsültek, úgyhogy semmi nem rontotta el a bulit.

A szalonnasütés végeztével már csak azon kellett morfondíroznunk, hogy a füsttel átitatódott ruháinkat hogyan fogjuk szagtalanítani.

 

És végezetül néhány kép (kattintásra új ablakban nagy méretben nyílnak meg):

Előkészületek Faragják a nyársakat
"Nézd, Miki, ott van még egy..." A nyársfaragók
Sütik

Esznek

Sütik... ..., eszik...
Isznak Beszélgetnek
... és isszák Nincs még vége a bulinak!

Még több kép

Eddigi hozzászólások

Szerző: iminet | Beküldve: 2009.10.04. 11:43
iminet

szerintem is :)

Szerző: Fazekas Martina | Beküldve: 2009.08.18. 23:22
Fazekas Martina

nagyon jóóó lett :)ez az egész :cheese:a szöveg egyszerűen fantasztikus ;)és a képek egyszerűen lenyűgözőek :cheese:gratula ;)