A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Windows história II.

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 1798
  • · Dátum: 2005.05.25. 15:46
  • · Rovat: Windows
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A sokak által kedvelt (vagy nem kedvelt) operációs rendszer történetét meséljük tovább, mintegy a 2004 októberi cikkünk várva-várt folytatásaként. Tehát Windows-sztori 1996-tól napjainkig...
Hirdetés

Előző cikkünkben az alábbiakról volt szó:

Néhány kép a kezdeti Windows verziók kezelőfelületéről (Windows 1.0, Windows 3.0, Windows 3.1 NT):
Windows 1.0
Windows 3.0Windows 3.1 NT


Első, kezdeti Windows változatok (1.01, 2.0, stb.), Windows 3.x, Windows 95 és Compact Edition (CE).

Már 93-ban jelentkezett az igény egy megbízhatóbb, más alapokon fekvő rendszer elkészítésére. A Windows 95 sem hozta a várt megbízhatóságot, bár a népszerűsége ezt a homályba temette.

1993-95: Windows NT 3.51-4.0
Az új rendszert Windows NT-nek (NT=New Technology, új technológia) keresztelték el, mely száműzte a DOS-t (a 95 még erősen épült rá), és egy sor, a megbízhatóságot eredményező újítást vezettek be, mint pl. a védett memóriaterület, a hardverelemek szigorú felügyelete, felhasználónév-jelszó párosításhoz kötött belépés, stb. Újdonságok közé tartozott a preemptív többfelaladatúság, az új fájlrendszer (NTFS), mely több lehetőséget biztosított a FAT-nál, fejlett hálózatkezelés, valamint a már említett stabilitás és biztonság. A 3.51 a 3.x-re, a 4.0 pedig a Windows 95-re emlékeztetett külsejében.

1998: Windows 98
A Windows 98 utódjaként emlegetett 98 is jelentős újdonságokat hozott. Bár kissé későn érkezett, majdnem akkora szenzáció volt, mint a 95 annak idején.
Ezzel a rendszerrel kimondottan az otthoni és a kisvállalatok felhasználóit célozta meg a Microsoft. A korábbi, FAT16 fájlrendszer mellett megjelent a FAT32, mellyel már a 2 GB-nál nagyobb merevlemezeket is lehet egyben kezelni, és a clusterméretekből adódóan gazdaságosabb tárolást tesz lehetővé. Támogatja az USB-t, a DVD-t, megjelent az Active Desktop, és integráltan tartalmazza az Internet Explorert. Rengeteg új meghajtóprogram került a CD-re, ezáltal sok, főleg új hardver egységeket tudott kezelni. Új karbantartó eszközök kerültek a rendszerbe, amely rendszer már apróbb javításokon, kiegészítéseken is átesett, ezáltal stabilabb, gyorsabb és hibatűrőbb lett. Eredeti specifikációk szerint egy 486-os processzorral és 16 MB RAM-mal is működik a rendszer, de elfogadható sebességhez legalább egy Pentium 166-os processzorra és minimálisan 32 MB rendszermemóriára volt szükség.

1999: Windows 98 SE
A Windows 98 továbbfejlesztése, mely néhány apróbb újításokat, erőteljesebb rendszert és jobban támogatott Internet elérést jelent főként. Beépítve tartalmazza az Internet Explorer 5.0-t, természetesen az elődjéhez hasonlóan a rendszerbe integrálva. Megjelent a NetMeeting 3.0, mely lehetővé tette a webkamerás online videotelefonálást. A rendszerbe került a Microsoft DirectX API 6.1, megjelent az internetkapcsolat-megosztási lehetőség. Egyértelműen javult az internet elérésének lehetősége, valamint a drivertámogatás. Ma már az újabb hardvereszközök vagy szoftverek nem is nagyon működnek Windows 98 SE alatti operációs rendszeren. Ebből adódóan elég sok újítást vezettek be, mely támogatja akár a jelenlegi eszközöket is.

1999: Windows 2000
Az NT alapokra épülő rendszer sok, az elődjében működő tulajdonságot hozott magával. Örökölte a híres NT-féle stabilitást, valamint a 98 könnyű, átlátható és szebb kezelőfelületét. Újabb hardver és szoftvertámogatást kapott, már élből kezel sok USB háttértárat és egyéb cserélhető adathordozót (a 98-nál még külön meghajtóra volt szükség). Kezeli a biztonságosabb, és hatékonyabb NTFS fájlrendszert, de emellett használható a FAT16 és FAT32 is. Fontos hangsúly esett a biztonságra, hisz ez a rendszer főként a biztonság jegyében született. A rendszerbe került az automatikus rendszerfájl visszaállító, támogatja a Firewire (IEEE 1394) portot és az infravörös (IrDA) kaput is. A felhasználók biztonságos bejelentkezése is beépítésre került.
A stabilabb, megbízhatóbb működés érdekében néhány programnál/eszköznél megszűnt vagy sérült a kompatibilitás, valamint a hardveregységek közül csak a szigorú megfeleltetési ellenőrzésen átesettek helyezhetők a rendszerbe. Így bár a lefelé kompatibilitás sérült, viszont a Windows 95-98-féle instabil működések és lefagyások jelentősen csökkentek.
Elmondható összességében, hogy a Windows 2000 egy jól sikerült, és megbízható, a Windows XP előtti idők legsikeresebb operációs rendszere lett.

2000: Windows Millennium Edition (ME)
A millenniumi kiadás a 95/98, azaz a neves Windows 9.x utolsó leszármazotta.
Nem sikerült olyan stabilra, mint a 2000, de alapvetően jó multimédia és hálózatkezelést kapott. Az új ?ruhája? szebb, és színesebb lett. Szintén újabb meghajtóprogramok, ezsközök és karbantartók épültek a rendszerbe. A szórakoztatás megkönnyítésére a Windows Médialejátszó 7-et adták a redmondi fiúk. Az új verzió a legismertebb médiaformátumokat is lejátssza, rendezi és szervezi, megkönnyítvén a zenére, videóra éhes felhasználók dolgát. A házi videók könnyű és gyors megszerkesztéséhez még egy alap videoeditort, a Windows Movie Makert adták ajándékba. A Microsoft szerint az ME a 200 kernelére épül, habár sok kritikát kapott instabilitása és összeomlásra hajlamos mivolta miatt. Tény, hogy nem veri stabilitásban a 2000-t, de a 95-98 rendszereknél mindenképpen tökéletesebbre sikeredett. Még egy érdekesség, hogy eltávolították a DOS-t a rendszerből (szintén a stabilitás végett), tehát a rendszert már csak indító floppy segítségével lehetett DOS módban indítani. A telepítő pedig egy processzor-sebességmérőt is tartalmazott, ha a processzorunk sebessége nem érte el a 200 MHz-et, a telepítő nem volt hajlandó felrakni a rendszert. Ez a drasztikus lépés nem tetszett néhány szórakozott kedvű hackernek, és szabadidejükben elkészítették azt a patch-et, mely kikapcsolja a telepítő processzormérését.

A régmúlt bemutatása a végéhez ért, azonban még egyvalami kimaradt: a jelenkor Microsoft-rendszere, a Windows XP. A köetkezőkben ennek történetét és legfőbb jellemzőit fogjuk áttekinteni, a teljesség igénye nélkül. Hiszen az XP-ről vaskos kötetek íródtak, egy cikkben erre nem vállalkozunk.
Tehát folyt. köv, Windows XP...
Forrás: Microsoft.com, PC World 2001/11
-K.I.

Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Az anyuka készül lefektetni az ikreket. Az egyik gyerek hangosan elkezd nevetni.
- Minek örülsz annyira? - faggatja a mama.
- Annak hogy Misit kétszer fürdetted meg, engem meg egyszer sem.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!