A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

PHP editorok

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 1405
  • · Dátum: 2005.06.01. 00:04
  • · Rovat: Szoftver
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
A programozás kemény feladat, legyen szó bármilyen nyelvr?l. Néhány, a PHP programozásban használatos szerkeszt? programot ismertetünk jelen cikkünkben, melyek segítségével könnyíthetünk a kódoláson.
Hirdetés
Sok olvasónk fordult e-mailben hozzánk azzal a kérdéssel, milyen programot ajánlunk PHP szerkesztéshez. Nos, a célnak a Jegyzettömb (Notepad) is megfelelő, azaz bármilyen szövegszerkesztő, mely formázó karaktereket nem tárol - aWord és a WordPad ezért nem használható. De persze ezek nem könnyítik meg a munkánkat, csak a szerkesztést valósítják meg. De már léteznek kifejezetten erre specializálódott editor alkalmazások is, melyek ha a munkától nem is, de a terhek nagy részétől bizony megszabadítanak. Lássunk ezek közül kettőt.

PHP Expert Editor

Talán az egyik legismertebb és legkedveltebb szerkesző a PHP nyelvhez. Méltán van ekkora hírneve, hiszen egy remekül kezelhető, könnyed de mégis hatékony programról van szó. Talán mind közül ezt ajánlhatjuk a legjobban.
A legfontosabb tulajdonsága, hogy integrálva tartalmazza a fejlesztő rendszert, így egy sor könnyítő funkciót biztosít a szerkesztéshez. A függvények neveit vastag betűvel emeli ki, feketével a legfontosabb kulcsszavakat. Hasznáható HTML nyelvhez is. A szerkesztés megkezdéséhez előre megírt sablonokat ad, legyen szó PHP, HTML vagy XML nyelvről, így az alap tagok és függvények azonnal bekerülnek az üres fájlba. A sablonok a beállítás során megváltoztathatók. Ha súgónk is van, és a helyét megmutatjuk a programnak, még egy remek, F1-re működő helyérzékeny súgót is kapunk.
A HTML szerkesztés során sokszor szükségünk van az ún. HTML karakterekre, melyeket a program az eszköztáron lévő Insert HTML symbol gomb segítségével a rendelkezésünkre bocsát. Mikor is lehet szükségünk erre? Nos, ha olyan jelet (pl. < vagy > szeretnénk szövegként használni, melynek a HTML-ben speciális szerepe van. Tehát ha < és > jeleket rendesen használnánk, a böngészőnk ezt HTML tagként értelmez, és nem szövegként jelenik meg. De ha ezeket a jeleket használjuk (ami elsőre értelmetlen karaktersorozatnak tűnik), a böngésző azt már a tényleges szövegként fogja visszaadni. Tehát ezt is használhatjuk.
Azt hiszem, a hagyományos szerkesztési funkciókról kár beszélni, hisz mindent támogat, melyet egy jobb (de nem profi) szövegszerkesztő. Amennyiben a programnak megmutatjuk a PHP futtató helyét (telepített webszerver esetén), akkor egy Futtatás (Run) vagy Hibakeresés (Debug) lehetőség is adódik, mint más fejlesztőrendszereknél. Hasznos lehet a nyitó vagy záró kapcsos zárójel ({ és }) párjának megkeresése. Ez főleg egybe ágyazott blokkok esetén jöhet jól, ha nem tudjuk, lezártuk-e az aktuális blokkot. Ez a kis segítség megmutatja nekünk a nyitó vagy záró jelet.

Ha valaki azzal számol, hogy a semmiből ezzel a progival profi PHP programozóvá válik, nagyot téved. Semmiféle vizuális fejlesztőről sincs szó, melyen egyszerűen összepakolgatjuk a lapot alkotó elemeket. Kódolni kell, ahogy eddig is, de éppen ebben a kódolásban segít nekünk ez a remek szerkesztő. Tehát csak PHP-t ismerő felhasználók életét fogja megkönnyíteni. De mindenképpen ajánljuk. Sajnos shareware verzió, a legfrissebb kipróbálható verzió letölthető a www.phpexperteditor.com oldalon.
Egy képernyőkép a programról:SciTe


A SciTe is egy, a programozók számára kifejlesztett editor. Lényegesen több nyelvet támogat, nem is kifejezetten a PHP nyelvre lett kihegyezve. A leggyakoribb programnyelveket ismeri és kezeli, köztük a PHP-t is.
Kevesebb szolgáltatással és kényelmi funkcióval rendelkezik, mint az előzőleg bemutatott PHP Expert Editor, de két komoly előny van vele szemben: ingyenes és magyar nyelven is elérhető.
Alapfunkciókat tökéletesen kezel, mint pl. a sor és oszlop megjelenése, zárójelpárok megkeresése (nem csak kapcsos), kommentezés (tehát sor megjelölése megjegyzésként), kódolás, exportálás, stb.
Kis mérete, gyors futása mindenképpen hasznos. Kissé puritán a kinézete, de mivel programozóknak készült, és ez őket nem zavarja, nem jelent hátrányt ez a kis probléma. Bőséges nyelvtámogatással bír, csak győzzük kihasználni. Futtatás és hibakeresés szintén megtalálható, természetesen paramétereket is megadhatunk. Kétségkívül ez Windows alkalmazásokhoz használható. A PHP támogatása gyér, inkább a szerkesztésre helyezték a hangsúlyt, ezt helyezi előtérbe. Vizuális kiemeléseket nem használ, ez kicsit szomorúan töltött el bennünket.Egyéb nyelveken ez a lehetőség adott, tehát pl. Java esetén máris kékkel jelöli az import kifejezést.
Azért az érdemi rész eme remek programban is adva van. Valamint az, hogy letölthető szerverünkről a szoftver, ingyenesen és korlátlan használatra. Csak lépj be a Letöltések menüpontba, és ott a Programozás részt válaszd!
És végül egy képernyőmásolat a SciTe-ről:


-K.I
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Egy jóképű, fiatal nőcsábász taxist egy csinos, fiatal lány int le a balatoni országúton:
- Kérem, vigyen el Balatonzamárdiba!
- Érdekes - válaszolja a taxis -, maga ezen a héten a harmadik terhes nő, akit Balatonzamárdiba viszek.
- De én nem vagyok terhes - tiltakozik a lány.
- De nem is vagyunk még Balatonzamárdiban!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!