Messenger a Google-tól

Az ismert keres?oldal, a Google is el?rukkolt cseveg? programmal a Microsoft, az AOL és a Yahoo népszer? szolgáltatásához hasonlóan. Ezzel az említett chat szoftvereknek újabb konkurenciája született a Google Talk személyében.
Hirdetés
A Google az utóbbi időben jelentősen bővítette szolgáltatásainak palettáját, hiszen nem túl régóta nyújtanak elektronikus világtérképet, e-mail szolgáltatást. Most pedig már csevegni is lehet. Így már a webes keresésen túl médiapiacokat is megcélzott. A Google Talk névre keresztelt újdonság szintén kliens szoftverrel működik. Letöltés után a többi hasonló kategóriájú klienshez hasonlóan működik.

A Google Talk főablaka

A használathoz a Google által már korábban bevezetett ún. Gmail-re lesz szükség, mely most már nemcsak elektronikus levelezésre használható. Saját Gmail címet néhány röpke perc alatt beszerezhetünk egy egyszerű regisztráció segítségével.
A mindössze 900 KB méretű program letöltése, telepítése és konfigurálása után kezdetét veheti a nemcsak billentyűzetes csevegés. Lehetőségünk van online telefonálni is, valamint ? számításaink szerint ? hamarosan SMS-t is küldhetünk. Bár ez utóbbit valószínűleg a tengerentúli felhasználók élvezhetik legkorábban. Az AOL is bevezette, de egyelőre ő is csak az USÁ-ban. Vélhetően a Google se szeretne lemaradni ezen a téren (sem).

A Google Talk kliens letöltése, valamint információk találhatók a http://www.google.com/talk weboldalon. A szolid site egyelőre csak a legfontosabbakra szorítkozik, hiszen az ismertetőn, a letöltési valamint egyéb linkeken kívül más még nincs rajta. Viszont ami hasznos, megtalálható egy gyorstalpaló segítség az első használathoz Getting started néven. Kifejezetten ajánlott elolvasni a képekkel illusztrált útmutatót főleg azoknak, akik még nem találkoztak az AOL, ICQ, Yahoo vagy MSN messengerekkel.

Ha a Google Talk piacvezető babérokra szeretne törni, igyekeznie kell, hiszen az ellentábort képviselők már jókora felhasználói körrel rendelkeznek. Az AOL (America Online) már mintegy 40 millió felhasználóval rendelkezik az AIM és az ICQ-nak köszönhetően, de a Yahoo is 20 milliós tábort képvisel, valamint 14 milliót a Microsoft MSN-je.

A Google újfent nagyot lépett előre az online társalgás bevezetésével, ugyanis nemrég számoltak be a vezető hazai hírportálok arról, hogy az amerikai cég újabb részvényeket bocsátott ki, szándéka szerint jelentősen ? akár 4 milliárd dollárral ? növelve jelenleg sem kis bevételét. Az új médiaszolgáltatásokkal pedig ? már nem is kicsit elszakadva a kezdeti profiltól ? valóban a fellegekbe emelkedhet a jövőben.

-K.I.
//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version