Megjelent a Windows 7

Október 22-től hivatalosan is megvásárolható az új operációs rendszer, mely már több mint fél éve kipróbálható a próbaváltozatok révén. Budapesten féláron lehetett megvásárolni kedd éjszaka a Home Premium változatot.
Hirdetés

Talán nem vártunk még operációs rendszert annyira, mint a Windows 7-et. Amióta az első bétaverziót kiadta a Microsoft, a világ lázban ég, mindenki azt várta az új Windowstól, amit a Vista az emberekben lerombolt: egy új, használható operációs rendszert, ami a nyolcéves, ám máig sikeres XP nyomdokaiba léphet. Úgy tűnik, az álmok valóra válnak. Már a kezdettől fogva sikeresebbnek bizonyult a 7, mint a Vista. Az azóta megjelent RC, valamint RTM verziók ezt csak erősödni engedték.

Kedden aztán valósággá vált: hivatalosan is megjelent a Windows 7! A hazai premier a világ többi országával együtt, kedden éjjel 0 órakor volt, ezzel egybekötve a Microsoft egy promóciót is szervezett, a Mammut bevásárlóközpontban éjfél és hajnali 1 óra között mindegy féláron, 15.900 Ft-ért lehetett megvásárolni a frissen kiadott hetest, igaz csak Home Premium 32 bites változatban. Az akció meghozta eredményét, hiszen a kicsit szokatlan időzítés ellenére igencsak sokan vágytak az elsők között tulajdonosokká válni.

Windows 7

Az első vásárlók a Mammutban

Félárú szoftverrel és nyereményjátékokkal várták az érdeklődőket kedd hajnalban 0 és 1 óra között a Windows 7 első magyarországi értékesítésén. Azon elszánt vásárlók, akik hajlandóak voltak ebben az időben a fővárosi bevásárlóközpont területén található Saturn üzletbe elmenni, mintegy 16 ezer forintért vásárolhatták meg a magyar Home Premium első darabjait. Bár az Index cikke szerint számos, nem emiatt ellátogató vásárló jelent meg, összességében sikeresnek mondható a promóció. Hiába a hajnali program, nagy érdeklődés övezte az első eladást, és így is számos vásárló pakolta kosarába az új rendszert és járult a kasszákhoz. Néhányaz így is hangot adtak elégedetlenségüknek, hiszen az Index tudósítója szerint pár vásárló méltatlankodva konstatálta, hogy az előzőleg lepellel leborított raklapon csak a Home Premium 32 bites változata található, akik 64 bitest szerettek volna, vagy megvásárolják teljes áron a boltokban, vagy nyelnek egyet és megelégszenek a 32 bitessel. Mások elégedetten, akár 2-3 dobozzal távoztak a Saturnból.

Megrohanták a dobozokat
Kelendő a félárú operációs rendszer

 

Változatok, árak

Akárcsak a Vista, a Windows 7 is többféle változatban kerül a boltok polcaira. Egyeseket nem direkt eladásra, hanem számítógéppel együtt fogják értékesíteni. Mostantól kezdve számos üzletben lehet megvásárolni a szoftvert, illetve komplett PC-kre és notebookokra lesz előre telepítve az új Windows.

Változat Kinek szánják? Mennyibe kerül?
OEM és dobozos

Home Premium

Otthoni felhasználóknak 29.990 Ft 64.900 Ft
Professional Üzleti felhasználóknak 41.200 Ft 99.900 Ft
Ultimate Üzleti vagy többre vágyó otthoni felhasználóknak 56.800 Ft 104.900 Ft
Starter Edition kisebb teljesítményű hordozható gépekre szánják Önállóan nem, csak előre telepítve kapható
Enterprise az Ultimate változat nagyvállalati verziója Önállóan nem, csak menyiségi licensszel lehet megvásárolni

A fentieken túl elérhető lesz a Starter kivételével az összes változat 32 és 64 bitesben, valaminz az első három verzió upgrade (frissítési) verzióban is, ám ezzel a lehetőséggel valószínűleg kevesebben élnek majd, hiszen csak Vistáról lehet frissíteni az új rendszerre – mint tudjuk, Vistát az elmúlt két és fél év alatt csak elég kevesen választottak. A verziók részletesebb összehasonlításához a Windows 7 weboldalán találunk bővebb információkat.

 

Mire számíthatunk?

A Microsoft sokat vár a Windows 7-től, számításuk szerint a felhasználók jelentős hányada választja majd az új rendszert, ezt megkönnyítve a Professional és Ultimate változathoz egy teljes licenszű virtualizált XP is letölthető, az esetleges inkompatibilis szoftverek futtatására. A vállalat szakemberei elsősorban cégeknek javasolják a virtuális XP-t, melyhez megfelelő hardver is szükséges. A virtualizációt hardveresen támogató CPU-k esetén használható csak a megoldás.

Steve Ballmer a Windows 7 bemutatóján
Steve Ballmer a Windows 7 premierjén

Ma a világon lévő PC-k több mint fele képes az új rendszer futtatására, a jelenleg megvásárolható asztali és hordozható gépek mindegyike fel van készítve mind hardver, mind szoftver szempontjából az új Windows fogadására. A cégek a különböző kompatibilitási és átállási támogatással szinte minden szükséges segítséget megkapnak a váltáshoz. Az otthoni felhasználókat még kevésbé érinti érzékenyen az átállás, bár a jól belakott XP vagy Vista rendszerünk miatt valószínűleg nehezebben szánjuk el magunkat.

A Vistáról vagy XP-ről váltó, ám az egész rendszert újratelepítő olvasóinknak ebben a cikkben adunk segítséget az adatok és beállítások áttelepítéséhez.

A nagyközönség számára október 31-én rendez nyilvános premiert a szoftvercég hazai képviselete, melyet a Budapest Papp László Sportarénában rendeznek meg a Budapest Game Show mellett. Erről részletesen korábbi írásunkban számoltunk be.

Az új Windows tehát adott, bár az előzetes verziókat kipróbáló felhasználóktól számos visszajelzés és tapasztalat érkezett, a hardvergyártók és szoftverfejlesztők számos újítással igyekeztek a váltást megkönnyíteni, messzemenő konzekvenciát egyelőre nem vonhatunk le. Kétségkívül jól sikerült a Windows 7, és bár a Vista se sikerült rosszul, a fogadtatás és a túlzottan sok megszorítás miatt nem lett nagyon sikeres – ezt maga a Microsoft is elismerte, a 7 számos hibáját vagy kényelmetlenségét orvosolta, emelett jónéhány újdonságot is hozott. Az utód éppen a Vista sikertelensége és a rá érkező gyógyír miatt népszerű lehet, és még az is bekövetkezhet, hogy az XP 8 évnyi tündöklésének is vége szakad.

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version