A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Megérkezett az Ubuntu 12.10

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2192
  • · Dátum: 2012.10.22. 10:06
  • · Rovat: Linux
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Az ingyenes operációs rendszer szokásos menetrend szerint érkező legfrissebb változata már letölthető, magyar nyelven is. A nagyobb frissítést az Unity nevű felhasználói felület kapta, de számos egyéb újdonságot hoz az őszi frissítés.
Hirdetés

A leglátványosabb fejlesztések ezúttal is a Unity elnevezésű felhasználói felületet érintették. A Unity másfél évvel ezelőtt, a 2011. áprilisában megjelent Ubuntu 11.04-es kiadásban vált alapértelmezetté. Az azóta megjelent két kiadásban (Ubuntu 11.10 és 12.04) a felhasználók visszajelzései nyomán rengeteg fejlesztés történt a felhasználói felület megjelenésében és működésében. Ezt a munkát folytatták a 12.10-es kiadásban is - áll a Magyar Ubuntu Közösség közleményében.

Ubuntu 12.10

Az októberi verzióban debütál a Unity Previews, az elindítandó alkalmazásról vagy fájlról még annak futtatása előtt bővebb információt, "előképet" kaphatunk a szolgáltatás segítségével, közvetlenül az Unity felületén. Ez leginkább fotók, zenék vagy prezentációk esetén jöhet jól, amit pl. közösségi oldalról vagy e-mailben kaptunk és kíváncsiak vagyunk annak rövid tartalmára.

A közlemény azt írja, hogy szintén ebben a kiadásban debütál az új fotólencse, amelynek segítségével a számítógépünkön és a különböző online tárhelyeken (Google Picasa, Flickr és Facebook) tárolt fotók között is kereshetünk. A lencsék közvetlenül beépülnek a Unity keresőfelületébe, amely a bal oldalon látható panel legelső helyén lévő Ubuntu ikonra kattintva érhető el. A korábbi kiadásokban bemutatkozott alkalmazások, dokumentumok, zenék és videók keresésére szolgáló lencsék mellett így egy újabb lehetőséggel bővült a keresőfelület.

Ubuntu 12.10

Az Ubuntu 12.10 integráltan kínálja az olyan közösségi szolgáltatásokat, mint a Google szolgáltatásai, a Twitter, Facebook vagy a Windows Live. A szolgáltatások csatlakoztatása után a rendszerben érhetők el a felhőben tárolt leveleink, chatüzeneteink, online fényképeink.

Frissült a szabad szoftver saját felhője, az Ubuntu One is, a beállítások között kereshető módon tudjuk áttekinteni megosztott képeinket, fájljainkat - az ubuntu.hu szerint főleg a nagyszámú megosztással rendelkező felhasználóknak lesz hasznos.

Ubuntu 12.10

Akik nem ismernék az Ubuntut, azok számára elmondjuk, hogy egy nyílt, a Debianra épülő Linux disztribúció, melynek nem titkolt célja, hogy otthoni felhasználók számára is, kényelmes, könnyen kezelhető alternatívát adjanak ki, emellett a Linux rendszerek minden előnyével rendelkezik és szerveren történő futtatása is bevált gyakorlat. Az Ubuntut kezelő, fejlesztő közösség 6 hónapos frissítési ciklussal minden év áprilisában és októberében adja ki a szoftvert, a meglévő felhasználók számára is automatikusan frissül. Így egy karbantartott, sűrűn frissített operációs rendszert adva a népes felhasználói tábor számára.

Az Ubuntu 10.12 (kódnevén Quantal Quetzal) letölthető az ubuntu.com webhelyről, vagy a Magyar Ubuntu Közösség weboldaláról is 32 és 64 bites változatban, a hagyományos böngészős letöltésen kívül BitTorrent segítségével is. Ez utóbbival mi szombat reggel kb. 1-1,2 megabájtos másodpercenkénti sebességgel töltöttük le mintegy 12 perc alatt.

 

-K.I.

Forrás: Magyar Ubuntu Közösség

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Pistikéjék osztályába gyönyörű tanárnő érkezik. Pistike oda is súgja a padtársának:
- Te, én úgy megkefélném!
A tanárnő meghallja:
- Kifelé!
Pistike indul is kifelé, mire a tanárnő:
- Nem te, az osztály...
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!