A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Mától csak 11 számjeggyel tárcsázhatunk mobilról

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 1359
  • · Dátum: 2010.01.16. 10:34
  • · Rovat: Mobil
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Megszűnik a mobilról indítható hétszámjegyes tárcsázás lehetősége, így csak a teljes (06-körzetszám) formátumban lesz sikeres a hívás és az üzenetküldés.
Hirdetés

Mától, azaz január 16-tól csak a 06-xx-yyyyyyy vagy a +36-xx-yyyyyyy formában tárcsázott hívások lesznek sikeresek, vagy elküldött SMS-ek és MMS-ek érkeznek meg a címzetthez. Korábban ugyanis gyakran használták a mobiltelefon tulajdonosok a csak telefonszámot tárcsázáskor, ha a hívás hálózaton belül történt. Ilyenkor elegendő volt 06-20/30/70 nélkül, csak a mobilszámot beírni vagy kiválasztani a telefonkönyvből, és tárcsázni.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és a mobilszolgáltatók is javasolják, ha eddig nem tettük meg, most mindenképp írjuk át a kérdéses számokat. Ha már módosításra kerül sor, érdemes egyből a nemzetközi formátumban átírni, tehát 06 helyett +36-ot írni a körzetszám (hálózatkijelölő) elé.

A kényelmetlenséggel járó döntés hátterében az a tény áll, hogy ma Magyarországon mintegy 11 millió aktív mobilszám van, és a különböző szolgáltatások (pl. mobilinternet) miatt ez csak növekedni fog. Nem ritka, hogy manapság kettő vagy több hívószáma legyen egy embernek. Mivel a számok csak a 200 0000–999 9999 tartományból használhatók, a kapacitás véges. A mostani lépéssel a 0-val kezdődő telefonszámok, valamint a 199 9999 alatti tartomány is felhasználható, így hozzávetőlegesen 6 millióval több aktív sim kártyának osztható ki hívószám.

Így tárcsázzunk ezután
Így tárcsázzunk ezután - Forrás: T-Mobile

 

 

A telefonszámok az átállást követően nem változnak meg, az átállás nem érinti a mobilhálózatból vezetékesbe vagy vezetékesből mobilba irányuló hívásokat és a rövid számok (például a segélykérő 112-es szám) hívását sem.

A számok átírása kézzel elég kényelmetlen, amennyiben telefonunk szóba áll a számítógéppel, PC-s segédprogrammal sokkal egyszerűbb a módosítás - ehhez segítséget nyújt az [origo] cikke.

 

-K.I.

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Egy éjjszakára bezárnak egy ketrecbe egy kecskét, egy kést, 5 szelet kenyeret, és egy doboz vajat.
Reggelre eltűnik egy szelet kenyér és a vaj. Mi történt az éjjel ?


A kecske éjjel mekkent egyet !
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!