A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Másolási botrány a Wikipédián

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2592
  • · Dátum: 2011.01.05. 21:51
  • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Plágium miatt ötezer szócikket töröltek a magyar nyelvű Wikipédián, miután bebizonyosodott, hogy jogvédett könyvekből származik a tartalmuk jó része. A szerkesztő jogait visszavonták.
Hirdetés

WikipédiaDecember közepén 5227 lapot töröltek az adminisztrátorok a magyar Wikipédiából, miután fény derült arra, hogy az egyik legaktívabb szerkesztő jogvédett kézikönyvekből származó szócikkek ezreit töltötte fel az oldalra - írja cikkében az IT Café.

A Wikipédia hivatalos közleménye szerint a törlések oka, hogy a megjelölt források helyett jogvédett művekből származnak a szócikkek, sok esetben érdemi módosítás nélkül. Az adminisztrátoroknak a szóban forgó szerkesztő teljesítménye lett gyanús, aki, bár régóta a közösség tagja, több mint 11 ezer szócikkéből előfordult, hogy naponta 50-70-et töltött fel. A véletlenül észrevett jogsértő anyag felvedezésétől kezdve később alapos vizsgálatnak vetették alá az irományokat, és így derült fény a több mint ötezer cikk többségére. Az érintett írásokat törölték, a szerkesztő jogosultságait felfüggesztették.

A plágiummal megjelölt cikkek többsége - több mint 1000 szócikk - a Világirodalmi lexikonból származik, de számos egyéb mű átemelése is szerzői jogokat sért.

A Wikipédia a közösségre építve bővíti tartalmát, így a vandalizmus és a jogsértések elkerülhetetlenek, ám többségében gyorsan sikerül elejét venni az online enciklopédia pozitív megítélését sértő problémáknak. A mostani ügy miatt a magyar szócikkek száma 184 ezerről 179 ezerre esett vissza.

Az enciklopédia adminisztrátorai tájékoztatták a jogtulajdonosokat a jogosulatlan átvételről, valamint a törölt cikkek által megszüntetett jogsértésről. A sajtóközleményben megtekinthetők a pontos számadatok és a munka részletei is.

 

-K.I.

Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Van egy tükör. Ha valaki elé áll, és hazudik,
a tükör beszippantja. Három szőke odamegy a
tükörhöz, elé áll az első:
- jaj, de szép vagyok! - szörcsszörcs
( a tükör beszippantotta).
A második:
- jaj, de okos vagyok! - szörcsszörcs.
A harmadik nő:
- én azt gondolom.... - szörcsszörcs...
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!