Éjszaka átállítottuk az órákat - Iminet Informatikai Portál
A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Éjszaka átállítottuk az órákat

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 1844
  • · Dátum: 2010.10.31. 09:37
  • · Rovat: Hírek
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Október 31-én vasárnapra virradóra állítottuk át óráinkat hajnali 3-ról 2 órára. Ezzel kezdetét vette a téli időszámítás.
Hirdetés

A Magyarországon is alkalmazott nyári időszámítás alapja, hogy a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség (március 21. és szeptember 21.) között kihasználva a napfényes órákat, rengeteg energiát lehet megtakarítani a világítás rövidebb ideig tartó használatával. Az órákat minden évben március utolsó vasárnapján előre, október utolsó vasárnapján pedig vissza állítjuk.

Bár sokan hangsúlyozzák, ma már kevés energiamegtakarítás érhető el, gyakorlati haszna az átállításnak, hogy hosszabb ideig végezhető nappali fénynél munka vagy szabadidős tevékenység, ami egészségügyi előnyökkel is jár.

A jelen rendszert elsőként az USA alkalmazta 1916-ban, majd folyamatosan csatlakoztak az óraállításhoz. Magyarország korábban már alkalmazta, de egy ideig szüneteltette a rendszer használatát. 1980 óta viszont folyamatosan állítjuk az órákat. A világ nem minden országa alkalmazza a nyári időszámítást, így a nyári hónapokban eltérő lehet az országok közötti időeltolódás.

A mai számítógépek már automatikusan állnak át az aktuális időszámításra, így külön beállítani nem szükséges. A mobiltelefonok között viszont szükség lehet a váltásra, igaz, sok esetben elegendő az óra átállítása helyett a nyári időzónát kikapcsolni a telefonban.

Ma egy órával többet alhattunk, vagy ha úgy tetszik, több idő van a pihenésre a mai napon, használjuk ki!

 

-K.I.

Kapcsolódó írások
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
1941. szeptember 13-án 0 óra 43 perckor Berlinben Stirlitz bemegy egy ház kapuján. Néhány lépés után egy lépcsősorra bukkan. Stirlitz felmegy a lépcsőn, majd balra fordul. Talál egy lengőajtót. Stirlitz átmegy a lengőajtón, majd egy másikon is. Szeme felcsillan, mert egy újabb csukott ajtót vesz észre. Stirlitz kinyitja az ajtót és bent kigyullad a villany. Stirlitz becsukja az ajtót, és a villany kialszik. Stirlitz újra kinyitja az ajtót, a villany újra kigyullad. Becsukja az ajtót és a villany ismét kialszik.
- Hűtőszekrény!-gondolja Stirlitz.
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!