A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Újra lendülőben a BitTorrent, jön az Exeem

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2882
  • · Dátum: 2005.05.22. 16:10
  • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Amióta sorra zárták be a népszerűbb tracker oldalakat, egyre kevesebbet hallottunk a népszerű fájlcserélgető rendszerről. Most új megoldásokkal kísérletezgetnek a BitTorrent kapcsán.
Hirdetés
A felhasználókat és a szakértőket is meglepte a legnépszerűbb torrent lelőhely, a SuprNova.org. Nemrég még arról írtunk, hogy a peer-to-peer (p2p) fájlcserélgetés forgalmának kétharmadát a BitTorrent adta. Hiába népszerűbb a DC, nem volt képes ekkora forgalomra.
Aztán a tavalyi év vége felé, amikor már a SuprNova.org nem forgalmazott torrent fájlokat, kezdtem azt hinni, hogy a BitTorrent leáldozóban van. Bizony ez a hatalmas forgalom a jogvédők és a filmipar képviselőinek nemtetszését is elnyerte. Mindenáron a BitTorrent megszüntetését akarták. Talán ehhez is köthető, hogy eltűntek a népszerűbb tracker oldalak. Az említett SuprNova.org oldalán különösebben nem kommentálták az okot, csak egy szerény "Sajnáljuk, de többé nem forgalmazunk torrent fájlokat" feliratot találtunk. IRC szerverük és fórumuk továbbra is működik.

Új megoldás van feltörőben?
A BitTorrent készítői ezt nem nézhették tétlenül, ezért új technológiákat terveztek. Abban látják a jövőt, hogy ezután nem egy központi szerveren helyezik el a kapcsolat felépítéséért felelős trackert, hanem a kliensprogramokban. Így mivel a tracker nem egy helyen van, a kiiktatása sem lesz olyan egyszerű. Az egyik, ezt támogató kliens az Exeem (letölthető szerverünkről a Letöltések menüpont Letöltésvezérlők, fájlcserélők kategóriájában).
Mivel a tracker segítségével találhatunk rá a felhasználók a keresett fájlokra, kitüntetett szerepe van a kommunikációban. Megbénítása egyenlő a rendszer halálával. Bram Cohen, a BitTorrent kiagyalója ebben a szétosztásban, és nem a központosításban látja a rendszer jövőjét. Bár a BitTorrent-ellenes szervezetek nem látják kiiktathatatlannak az új módszert, elismerik, valóban nehezebb dolguk lesz, és tényleg hatékonyabb, mint a régi, központi tracker-es rendszer. Szerintük csupán idő kérdése, és ez a szétosztott trackert támogató megoldás is az elődjének sorsára jut.
Ezzel azonban még várnunk kell. Hisz egyelőre nem ismeretes jobb megoldás annál, hogy a kliens program tartalmazza a kapcsolat létrehozásához szükséges információkat. Ezzel a koncepcióval a rendszer kicsit a DC-re kezdett hasonlítani, bár természetesen működésének elve teljesen más.

Bemutatkozik az eXeem!
Az új BitTorrent kliens szoftvert teszteltük a minap tesztlaborunkban. A programot elérhetővé tettük a letöltéseink között.
A trackert tartalmazó kliens egyelőre BETA verzióban érhető el, azonban jelentős funkciói már most örömmel tölthetnek el. Ráadásul magyar nyelvi csomagot is tartalmaz alapból. Hasonló szervezésű az eddig megszokott kliensekhez képest. Az új technológiának köszönhetően minden felhasználó trackerként is működik.


A program indítása után az internetről megnyíló informatív oldal köszönt bennünket, melyből tájékozódhatunk a szoftver újdonságairól, illetve felkereshetjük a kliens fórumát. A fórum használata nagyon javasolt, ha elakadunk, vagy valamit nem találunk a programon belül. Ezen felül többi felhasználóval hasznos eszmecserét folytathatunk. Nagy újdonság, hogy kereső funkciót is implementáltak a programba, így közvetlenül, weboldalakon való keresgélés nélkül is kereshetünk fájlokat. A rendszer kiforratlanságát mutatja, hogy stábunknak -rövid próbálkozást követően- nem sikerült találatot elérni. Remélhetőleg ez később változni fog.
A beállítások között számos hasznos és kényelmi funkciót találunk, természetesen a feltöltést limitálhatjuk is:


A klienssel nemes egyszerűséggel készíthető torrent fájl, továbbá a letöltöttek megnyithatók, tehát az eddigi funkciókat is gond nélkül szolgálja az eXeem. További újításról nem tudunk beszámolni, révén a kliens erősen fejlesztés alatt áll.
Mindenképpen egy jó kliensről van szó, talán a BitComethez hasonlíthatnánk igazán. Meglátjuk, hogy veszi fel a versenyt a többiekkel, valamint a BitTorren mennyire lesz képes visszaszerezni korábbi tündöklését a fájlcserélés univerzumában.
(Forrás: SG.hu, bittorrent.com)

-K.I
Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Ez volt az utolsó mondata valakinek:

Egész egyszerűen imádom, ahogy te csinálod a gombát!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!