A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

Gábor Dénesre emlékezik a Google

Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Gábor Dénesre, a holográfia atyjára emlékszik logójával a Google. Az élet minden területére beszivárgott, máig rejtélyesnek ható technológia feltalálója 110 éve született.
Hirdetés

Gábor DénesMi közös az ezer forintosban, a cigarettában és a DVD-lemezben? Eláruljuk, mindegyik valódiságát hologramos azonosítókkal vigyázzák. A sort számtalan mindennapi tárggyal folytathatjuk, három dimenziós faliképek, csomagolópapír. A tudósok reményei szerint pedig hamarosan az adattárolásban is felhasználhatják Gábor találmányát.

Fiatal zseni

Gábor első szabadalmi kérelmét - az Aeroplán körhinta leírását - még bőven az érettségi előtt nyújtotta be. Tanulmányait előbb a József Nádor Műszaki és Gazdasági Egyetemen, majd a charlottenburgi műszaki egyetemen folytatta. Az utóbbi helyen a szintén Nobel-díjas Einstein szemináriumát is látogatta.

A huszas évek végén Németországban vállalt állást, majd a náci hatalomátvétel után előbb Magyarországra költözött, végül pedig Angliába távozott. A holográfiát, amiért fizikai Nobel-díjat kapott 1971-ben, a British Thomson-Houston Társaság kutatójaként fedezte fel.

A magyarok beveszik a Google-t

A Google fennállásának kezdetétől megünnepel néhány fontosabb napot. Az első logó változtatós alkalom az 1998-as Burning Man fesztivál volt, de azóta a lézer felfedezésétől H. G. Wells születésnapjáig számos jeles napon került ki egy gondosan megrajzolt doodle a kereső emblémájának helyére.

 

Gábor Dénes - Google logó
Így emlékezik meg a Nobel-díjas fizikusról a Google

 

A Google korábbi vicces logóiról szóló cikkünkben még arra panaszkodhattunk, hogy csak egy magyar vonatkozású doodle volt, Bartók Béla 127. születésnapjára. Azóta azonban a kereső megemlékezett Harsányi Jánosról, az 19848-as forradalomról és most Gábor Dénesről is.

Forrás: [origo]

A cikket az [origo] hozzájárulásával, a CreativeCommons licensze alatt változtatás nélkül vettük át.

CreativeCommons

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó linkek
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Két légy ácsingózik egy nagy adag lócitromon. Az egyik szellent egyet. Erre a másik ránéz:
- Ne gusztustalankodj már itt nekem! Nem látod, hogy eszem???
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!