A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

A Windows Messenger kiiktatása

 • Szerző: iminet
 • · Olvasva: 16377
 • · Dátum: 2008.02.17. 13:02
 • · Rovat: Windows
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Számos levelet kap a szerkesztőség azzal kapcsolatban, hogy a Windows XP részeként működő, de mára már igen elavultnak számító Windows Messenger üzenetküldő mennyi bosszúságot okoz automatikus elindulásával, automatikus bejelentkezésével, ráadásul kapaszkodik az XP-hez mint hegymászó a mentőkötélhez. Cikkünkből kiderül, hogyan orvosolható a probléma.
Hirdetés
A Windows Messenger (röviden WM) a Windows részeként feltelepülő, ma már fapadosnak, feleslegesnek számító üzenetküldő alkalmazás. Nem keverendő a Windows Live Messenger (régebben: MSN Messenger) programmal, hiszen az nem része a Windowsnak, kézi telepítés útján kerül a gépre. Sajnos a WM ma már több bosszúságot okoz, mint hasznot. Hiszen magától bejelentkezik tulajdonosa MSN nevével, magától elindul az Outlook Express indításával, és létezéséről sokszor nem is tudunk, a háttérben, tudtunk nélkül intézi ügyleteit. Csak arra eszmélünk, hogy MSN-es partnereink írnak, holott nem is jelentkeztünk be. Valóban nem, legalábbis MSN-nel nem. De a kis bosszantó WM megtette ezt helyettünk.
Ráadásul nem is uninstallálható, hiszen része a Windowsnak, számos alkalmazáshoz kapcsolódik, továbbá nem szerepel a "Programok telepítése és törlése" szekcióban sem.

Akkor mégis mit lehet vele tenni? Hagyjuk, hogy önkényesen irányítsa életünket? Dehogyis. Néhány módszer kínálkozik a probléma elhárítására. Lássuk őket:

 1. A Windows Messenger automatikus indításának letiltása
 2. A Windows Messenger elindulásának tiltása
 3. A Windows Messenger eltávolítása

Ezek közül az egyik leghatékonyabb a második lépés, ami azért mégsem olyan drasztikus, mint a 3., a WM "kivégzése". Csekélyke hatékonyságú az első lépés, így ha lehet, azt ne is alkalmazzuk!


A Windows Messenger automatikus indításának letiltása
Ehhez a Rendszerkonfigurációs segédprogramra lesz szükségünk, a Start menü Futtatás parancsába írjuk be: msconfig. Miután elindult az alkalmazás, válasszuk ki az Automatikus indítás fület!
Itt a számos bejegyzés között szerepelnie kell az "msmsgs" sornak, előtte pipával. A megoldáshoz kattintsunk a pipára, majd ha már csak üres négyzet díszeleg előtte, kattintsunk az OK gombra. Az alkalmazás közli, hogy a beállítások csak a gép újraindítását követően lépnek érvénybe. Ez nem gond, de válasszuk a Kilépés újraindítás nékül gombot. A következő indításnál már magától nem fog elindulni a WM. De egyéb olyan program indulásakor, ami magával hozza a WM-et is, igen!
Emiatt nem túl hatékony ez a lépés, akkor jöhet jól, ha pl. Outlook Express-t sose indítunk.A Windows Messenger elindulásának tiltása
A legjobb megoldás, ha a WM futtatását gátoljuk meg, hiszen így egyáltalán nem fog elindulni a progam. A kikapcsolást a házirendek háza táján kereshetjük. A Start menü Futtatásába írjuk be: "gpedit.msc", és nyomjuk meg az Entert!
A következő pontok szerint navigáljunk a megfelelő helyre:

 1. A Helyi számítógében belül kattintsunk a Számítógép konfigurációja pontra
 2. A jobb oldali oszlopban duplán kattintsunk a Felügyeleti sablonok mappán
 3. Szintén a jobb oldali oszlopban duplán klikkeljünk a Windows-összetevőkre
 4. Már rutinosan léphetünk be a Windows Messenger mappába is, az előzőek szerint

Helyben vagyunk, ha jól dolgoztunk, két elemet látunk a jobb oldalon, kettős kattintás az elsőre (A Windows Messenger futtatásának tiltása), melyre egy ablak jön elő. Két dolgunk van mindössze: az ablak felső sávján, az Engedélyezve szó előtti pöttybe tegyünk zöld pontot, és az OK gombbal zárjuk be az ablakot. Munkánkat siker koronázza, többé nem fog elindulni a WM. Se automatikusan, se kézzel.A Windows Messenger eltávolítása
Ha az eddig ismertetett megoldások valamiért nem járhatók, és mindenképp fontos a WM-től megszabadulni, egyetlen lehetőségként el kell távolítani a rendszerből. Nem javasolt művelet, az esetleges nem várt mellékhatások következményeit a végrehajtó felhasználónak kell vállalnia!
Az eltávolításhoz szükséges, hogy legalább az 1-es javítócsomag (SP1, Service Pack 1) fel legyen telepítve. Ennek meghatározásához kövessük az alábbiakat:

 1. Kattintsunk a Start menü jobboldali oszlopában taláható Sajátgép ikonra jobb egérgombbal
 2. A menüből válasszuk a Tulajdonságok pontot
 3. A Rendszer: alatt a Windows verziószáma, kiadása olvasható, alatta pedig a javítócsomag (persze ha van): Szervizcsomag 1 vagy Szervizcsomag 2. Ha ilyen nincs, akkor egyik sincs telepítve a gépre, előbb ezt kell beszereznünk


Tehát, ha rendelkezünk a fenti javítócsomagokkal, nekiláthatunk az eltávolításnak. A Start menü Futtatásába írjuk be az alábbi sort:

RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\INF\msmsgs.inf,BLC.Remove

Majd kattintsunk az OK gombra, vagy nyomjuk meg az Enter billentyűt. Ezután a Windows eltávolítja a WM telepítését, a végén figyelmeztetést kapunk, miszerint az eredeti rendszerfájlok ismeretlen verziójúakkal lettek felülírva, és a helyreállításhoz tegyük be az eredeti Window cédét. De hát ezzel ugye pont az előzőek ellenkezőjét érnénk el, kattintsunk ház a Mégse gombra, és ha ez az ablak is eltűnt, a WM már biztosan nincs a gépünkön. Még a Start menüből is eltűnik az ikonja.


Mi lesz ezután az MSN Messengerrel?
Mivel nem része a Windowsnak, és még csak nem is kötődik a Windows Messengerhez, a válasz a kérdésre: semmi, ugyanúgy használható, ahogy eddig.


Bízunk benne, hogy cikkünkkel sok felhasználó számára hoz enyhülést a WM kiiktatása, ami még nagyobb egyéb élményt von maga után. Az esetleges pozitív vagy negatív tapasztalatokat a cikk után oszthatják meg velünk és a többiekkel azok, akik a fentieket kipróbálják.

-K.I.
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Eddigi hozzászólások

Szerző: pgyulus21 | Beküldve: 2012.08.29. 09:31
pgyulus21

köszönöm a hatékony és pontos útmutatót.sikeres volt a kiiktatás.

Szerző: kiss sandor | Beküldve: 2010.03.22. 16:53
kiss sandor

egy ido ota nem indul el a windovs live messenger automatikusan az internet bekapcsolasaval,  azellott ment,  nem lelem mi a baj,  nem tertja meg a winows live ID azonositot es a jelszot sem mindig ujra bekell irnom,  jo volna a segitseg mar mindent kiprobaltam de nem megy,  azt irja hogy hibakod 8004886c,  annak is utanna neztem de valahogy csak nem megy

Szerző: iminet | Beküldve: 2009.10.17. 11:18
iminet

Örülünk, hogy segíthettünk!
Kellemes WM-mentes napot :cheese:

Szerző: Szilu | Beküldve: 2009.10.08. 19:06
Szilu

Köszi, segítettek egy apró szépséghiba kiküszöbölésében! Köszi :D

cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Egy gém meg egy sas repül az égen. Egyszer csak valaki lőni kezd rájuk.
A gémet eltalálják és zuhanni kezd.
Erre a sas megszólal:
- Game Over
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!