A szorgalmas íródeák: CDBurnerXP

Aki szokott CD-t/DVD-t írni, annak nem ismeretlen fogalom a Nero Burning ROM, hiszen az íróprogramok között etalonnak számít. Ha azonban nincs szükségünk a Nero csomag többletalkalmazásaira, ráadásul nem akarunk sokat költeni rá, remek ingyenes alternatívák közül válogathatunk, mint cikkünk főszereplője, a CDBurnerXP
Hirdetés

A CDBurnerXP-t is valószínűleg a Nero jól ismert és könnyen kezelhető felülete ihlethette, hiszen ránézésre is szembetűnik letisztult, feladatalapú felhasználói felülete. Akiket eddig kétségek fogtak el az ingyenes lehetőségek láttán, most elfelejthetik az aggályokat: a CDBurnerXP egy remekül sikerült és sokrétű alkalmazás, használatával akár elfelejthetjük a Nerót is.

CDBurnerXP főablak

Egyszerű de nagyszerű

Már indításkor meglátjuk, mennyire egyszerű használni a CDBurnerXP-t: az induláskor megjelenő feladatablak szinte minden írási megoldást lefed: írhatunk hagyományos adatlemezt (akár ISO-ba is), másolhatunk, audio cédét állíthatunk össze, mentett projektet vagy ISO-t pörkölhetünk, esetleg újraírható lemezt formázhatunk.

Az adatösszeállítás akár a Nero-ban: a 4 felé osztott ablak felső része adja a háttértárunk tartalmát, míg az alsó fele lesz az összeállítandó lemez. Ide akár kézzel bedobálhatjuk, akár a Windows Intézőből/Total Commanderből, vagy indíthatjuk az ikonsorból a "BeDoboz" nevű, igen hasznos szolgáltatást. Ezzel egy kattintással lekerül a főablak a tálcára, csak egy kis doboz marad, melybe a Windowson belül bárhonnan behűzhatjuk a fájlokat. Ennél egyszerűbben tényleg nem lehet.

TIPP

A CDBurnerXP 4.5.2 letöltése a Szoftverbázisról: kattintson ide!

Audio lemezeinket nagyjából ezzel a megoldással dobhatjuk össze, de itt értelemszerűen a zenefájljaink közül kerül ki a végleges tartalom.

Az összeállításnál igen hasznos lehet a fájlszűrő - ha csak mp3 fájljainkat akarjuk kiírni, a WMA-kat nem, a szűrővel elrejthetjük a nemkívánt állományokat.

Extrákban sem szűkölködik az alkalmazás, hiszen találunk itt lemezinformációt, írónk adatait megtekinthetjük, vagy törölhetjük a behelyezett újraírható diszket is. A magyar alkalmazásokat preferáló felhasználók is örömüket lelhetik, hiszen anyanyelvünkön is kommunikál a felhasználói felület. Az új lemez alapértelmezésben ISO9660/UDF/Joliet1 fájlrendszerű lesz, de ez kézzel módosítható (Lemez/Fájlrendszer menüpont). A Nero-hoz hasonlóan a szoftver felismeri a lemezünk jellemzőit, és a kapacitásnak megfelelően az alsó sávban kijelzi a még használható helyet számmal és diagrammal is - a diagramskála kézzel felülbírálható.

Igaz, nem sok lehetőséget rejt, de egy egyszerű lemezborító szerkesztő és nyomtató is része az alkalmazásnak, így néhány paramétert beállítva klassz borítót nyomtathatunk a készülő médiumnak.

CDBurnerXP audiolemez összeállítása

Nemcsak lemezre, winchesterre is tud "írni"

Hasznos, hogy meglévő lemezről ISO képfájlt is tudunk készíteni, melyet aztán később lemezre véshetünk. A fájlformátumokban nem bővelkedik, hisz csak ISO lehet, de mivel az egyik legelterjedtebb képfájlformátum, ez igazából nem lehet csalódás kiindulópontja. Az ISO-t akár az új lemez elkészítésének folyamata alapján is összeállíthatjuk, majd az írás előtt a DVD író helyett merevlemezt választva kijelölhetjük a célfájl útvonalát és nevét is. A pörköléshez hasonló varázslóval lementi az összeállítást a háttértárra, melyet akár Daemon Tools-szal becsatolhatunk, vagy a későbbiekben lemezre írhatunk.

 

Ennél olcsóbb nincs

Bár a Nero számtalan egyéb extrát kínál, a tény, hogy a CDBurnerXP teljesen ingyenesen használható, nemcsak otthoni, de vállalati környezetben is. Ha az egyszerűbb írási műveleteken túl más egyébre nincs szükségünk, teljesértékű alternatívája lehet a fizetős alkalmazásoknak, és mindez egy fillérbe sem kerül. A folyamatos frissítések pedig a szoftver tökéletesítését, javítását is megoldják.

 

Főbb jellemzők

  • Adat- és audiolemezek készítése, írása
  • Teljes lemez másolása
  • Lemez vagy összeállítás lementése ISO formátumba
  • ISO formátum kiírása lemezre
  • Magyar nyelvű kezelőfelület
  • Néhány extra beállítási lehetőség
  • Klassz Nerós töltöttségjelző diagram
  • Bedobóablak
  • Bootlemez készítés
  • Fájlrendszer választás
  • Windows Vista és Windows 7 rendszerek alatt is működik
  • Teljesen ingyenes!
//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version