A szolgáltatás átmenetileg nem érhető el!
hirdetés
domain regisztráció
Domain regisztráció az Imineten

A SPAM-ekről és az ártatlannak tűnő levélláncokról

  • Szerző: iminet
  • · Olvasva: 2169
  • · Dátum: 2005.03.05. 22:50
  • · Rovat: Internet
Facebook megosztás Twitter megosztás Windows Live megosztás Google+ megosztás E-mail Nyomtatás
Amikor az internetet kitalálták annak hőskorában, az emberiség fejlődésének elősegítését célozták meg elsődlegesen az információ gyorsabb és hatékonyabb terjeszésére. Azonban levélláncok, SPAM-ek és egyéb akadályozó tényezők özönlik el az világhálót, korlátozva ezzel a sávszélességet. Nézzük, mit tehetünk ellenük!
Hirdetés
Hosszasan lehetne tárgyalni az Internet kialakulásának körülményeit, kitalálásának okait. Most nem nem tesszük, nem erről lesz szó. Azt mindenki tudja, hogy az Internet az információtovábbítás forradalmi eszköze.

Mint minden találmánynak, a világhálónak is vannak rosszakarói. Céljuk mi is lehetne más, mint ezen eszme megbuktatása, az információs szupersztráda feneketlen mélységekbe süllyeszése, elküldése az örök vadászmezőkre. De miért? A kérdés lehetne akár borzasztóan egyszerű is. Mert vannak elmeháborodott emberek. De nem csak erről van szó, tehát a kérdés megválaszolása nem is oly egyszerű. Sokan próbálkoztak már értelmes magyarázatokkal, nem hiszem hogy oly fontos lenne tudni a pontos magyarázatát, már csak azért sem, mert nem egy ember tervezte, nem egyféle ok létezik.

"Kezdetben a vírusok vala..." - nyithatnánk az internetes károkozók históriáját. Az informatika legrégebbi ellensége, a számítógépes vírus az internet korában is okoz gondokat, hisz elősegítit terjedésüket. És itt a következő fontos momentum. Terjedés. A háló negatív kellékei legfőképp ezt a tulajdonságát használják ki. A SPAM néven elhíresült kéretlen reklámlevél elnevezés valósággal elözönli a hálót. Egyesek szerint az e-mail forgalom 9/10-e SPAM! Az így "remekül" kitalált rendszer sikeresen eléri, hogy az amúgy is jelentősen megterhelt sávszélesség garantáltan és huzamosan teljesen leterhelt legyen, nem beszélve sok e-mail kiszolgálóról, és az azon lévő felhasználói postafiókokról is. A több ezer levéllel megáldott felhasználó postafiókja garantáltan betelik, leveleket így nem tud fogadni, de mivel a szervert elárasztja a rengeteg levél továbbküldési feladata, a szerver képtelen kiszabadulni, se fogadni, se küldeni nem tud leveleket, mert a SPAM-eket küldözgeti, amik persze nem fogynak el.

Amit már sok felhasználó nem néz görbe szemekkel, az ún. levéllánc. A szakirodalom nem kölönbözteti meg a SPAM-ektől. Lényegi különbség nincs is. Egyetlen dolog van, amiben viszont más, ez pedig a megjelenése. Általában valamilyen segélykérés, karitatív cél fogalmazódik meg a tartalomban. Persze ettől még ugyanúgy kártevő levéről van szó, a többi jellemzője megegyezik a SPAM esetében említett tulajdonságokkal. Ne dőljünk be, a felhasználók jóhiszeműségét akarják kihasználni ezen levelek szerzői.
Gondoljunk bele! Szétküldik véletlenszerűen kiválasztott 10 embernek. A levélben pl. rákos gyermek műtétjére gyűjtenek, azáltal hogy mindenki 10 embernek küldje el. Nos mind a 10 címzett 10 ismerősének elküldi, ez 10x10, azaz 100 új címzett. Ez a 100 ember is 10 ismerősének küldi el, és így tovább. Nem nehéz elképzelni, micsoda mennyiség özönli el hamarosan a hálózatot.
Ezekre oda kell figyelni. Levél küldözgetésével nem lehet pénzt gyűjteni, nem leszünk szerencsétlenek ha nem küldjük tovább. Ezek és a hozzá hasonló szövegek csak arra jók, hogy a felhasználót megtévesszék és elküldözgesse a leveleket, feleslegesen leterhelve a címzettek postafiókját, és az internet sávszélességét is. Arról nem is beszélve, hogy bizalmas adatok (e-mail címek) szóródnak szét a levéllel. Ugyanis továbbítás során az átlag felhasználók nem törlik ki az előző címzetteket, és minél több emberen megy át a levél, annál jobban gyűlik a címlista. Ha továbbítjuk a leveleket, legalább töröljük ki a levél előző címzettjeit.Ezek ellen az átlagos felhasználó nem mindig védekezik. Való igaz, hogy kártevésről szó nincs az egyes címzettek számítógépén, mert ezek a kéretlen levelek "csak" a kommunikációs csatornát mérgezik. De előfordulhatnak vírusok, kémprogramok is a levélben, melyeknek már az egyéni felhasználók is láthatják kárát. A legkönnyebben úgy védhetjük meg magunkat, ha rendszeresen frissítjük víruskeresőnket, tűzfalat használunk, lehetőleg SPAm szűrőt tartalmazót. Ez utóbbit külön is beszerezhetjük. Valamint a "ne szakítsd meg...", "küldd tovább..." tartalmú leveleket azonnal letöröljük, továbbküldés nélkül. Ha előbb-utóbb mindenki megérti ennek a műveletnek a jelentőségét, nem lesz senki aki a SPAM leveleket továbbítsa, tehát az egész értelme megszűnik.

NE féljünk letörölni a kéretlen leveleket!
Jelezzük, nem mélyedtünk bele a témába, hisz sokat lehetne még mesélni. A célnak (azaz ízelítő a SPAM kártékonyságáról) megfelel a cikk. Akit a téma jobban érdekel, a Neten fellelhető forrásokból csemegézzen. Akár szakirodalmi forrásból, akár fórumokból.
 

Új hozzászólás

Név: vagy bejelentkezés

Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás!
cikk/hír keresése
szavazás

Ön milyen okostelefont/tabletet használ?

Android
iOS (iPhone, iPad)
Windows Phone
Symbian
Blackberry
Bada
Egyik sem

fizetett hirdetés (x)
Egyedi gyártású műcsalik
Támogasson minket!
Viccmorzsa
Két felderítő megy a dzsungelben, egyszer csak az egyiknek a sajátságos nemi jellegét biztosító szervét megmarja egy kígyó. A másik gyorsan fölkapja a tábori rádió fülhallgatóját és gyorsan érintkezésbe lép a bázis orvosával, hogy most mit is tegyenek.
Az orvos a következőket mondja:
- Mivel igen érzékeny helyen van sérülés, sem kivágni, sem kiégetni nem lehet, ezért csak a seb kiszívása segíthet a bajtársán.
A bajtárs eközben semmit nem hall a beszélgetésből, ezért kétségbeesetten érdeklődik a rádiós társánál:
- Mit mond az orvos? Mi lesz most?
Mire a rádiós:
- Azt mondja, hogy meg fogsz dögleni!!!
Powered by: EIS 3.0 Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!